Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Simon Boer en Herman Tuinstra bieden een blik achter de schermen bij Bouw- en Timmerbedrijf Boer

(Timmer)Mannen, kunnen jullie jezelf in het kort even voorstellen?

Herman gaat voortvarend van start en neemt direct allerlei vervolgvragen in zijn relaas mee. Voor deze vraag noteer ik graag dat hij een geboren en getogen Middelstumer is die hier zijn hele leven gewoond heeft. Hij zag begin dit jaar Abraham, heeft één dochter en twee zoons die inmiddels uit huis zijn en geniet van zijn ‘oparol’. Als ex-marineman trekt het water hem nog steeds maar inmiddels heeft hij vaste voet aan wal gekregen bij Bouw- en Timmerbedrijf Boer.

Simon is in 1960 in Zuidwolde geboren, opgegroeid in Bedum en na in 1980 getrouwd te zijn met Bettie in Middelstum terecht gekomen. Hij is vader van drie kinderen, in zijn geval één zoon en twee dochters. En hij geniet van zijn vijf kleinkinderen. Opgegroeid op een boerderij, zat de timmerpassie er al vroeg in…..

De bouwgenen zaten er bij jullie al vroeg in?

Simon: ‘Bij mij zeker. Want bij ons op de boerderij was vaak een timmerman aan het werk en ik keek bewonderend toe wat hij in zijn eentje wel niet kon maken. Zelf ging ik soms ’s avonds wel met zijn spullen aan de haal om te oefenen en moest hij ze de volgende dag eerst maar weer opzoeken. Na de lagere school ging ik dan ook naar de LTS, uiteraard richting de bouwkant.’

‘Alvorens bij Timmerbedrijf Mars in Middelstum aan de slag te gaan, had ik al werkervaring opgedaan bij zo’n zeven werkgevers. Al met al heb ik bijna 25 jaar bij Mars gewerkt, de laatste jaren als uitvoerder. Ik had dus al de nodige werkervaring opgedaan, alvorens voor mij zelf te beginnen.’

Herman: ‘Ook ik heb in mijn jongere jaren wel nagedacht over het vak van timmerman. Maar in die tijd heerste er in de bouw een hoge werkloosheid. Mede daardoor heb ik mij op de LTS bekwaamd in de metaaltechniek. Daarna trok de zee en ik ging een jaar naar de zeevaartschool in Delfzijl. De verhalen van de ervaren zeerotten temperden mijn enthousiasme en ik ging op de KMBO in Appingedam weer verder in de metaaltechniekrichting. Maar toch bleef het water trekken en dus werd ik machinist bij de marine.

Al met al heb ik in twee periodes tien jaar bij de marine gewerkt. Ik kocht een huis die ik in mijn vrije tijd met behulp van de nodige tips van zwager Simon helemaal heb opgeknapt, eigenlijk opnieuw opgebouwd. De samenwerking verliep zo goed dat de eerste voorzichtige samenwerkingsplannen werden gesmeed. Toch duurde het nog even voordat ik de bouwswitch maakte.’

Jij bent de grondlegger van Bouw- en Timmerbedrijf Boer Simon?

Dat klopt en dat was in 2008. Waarbij ik moet zeggen dat ik eind jaren tachtig heel veel geleerd heb door destijds zelf onze eigen huis aan de Trekweg te bouwen. Je denkt over de stappen na, leert te plannen en te organiseren en je moet zelfstandig belangrijke beslissingen nemen. Ik denk dat hier de basis gelegd is voor een eigen bedrijf.

Toch gingen er nog jaren overheen voordat ik daadwerkelijk de stap genomen heb. Ik was inmiddels al enkele jaren uitvoerder bij Mars en had ook al eens als uitvoerder bij een ander bedrijf gesolliciteerd. Daar kon ik daadwerkelijk beginnen maar ik heb toen toch de keuze gemaakt om zelfstandig verder te gaan. In oktober 2008 begon ik voor mijzelf. Gelukkig kreeg ik direct al enige opdrachten van klanten die mij kenden vanuit mijn tijd bij Mars, die jammer genoeg intussen opgehouden was te bestaan.

De eerste anderhalf jaar opereerde ik vanuit mijn eigen garage, later kon ik een schuur van de familie Welt huren, zij woonden tussen Kantens en Usquert. Daar begon ik met wat houtvoorraad en twee machines. Bettie deed in die tijd de administratie. Toen dat allemaal wat uitgebreider werd, is daar iemand voor ingehuurd en wordt er ook een gedeelte uitbesteed aan een administratiekantoor.

En in 2011 werd jij zijn compagnon Herman?

In 2011 heb ik inderdaad de knoop doorgehakt. Ik werkte toen negen jaar als teamleider bij Elektrabel en Simon kreeg het steeds drukker. Naast aardigheid in het bouwen, bleek ik er ook aanleg voor te hebben. En zo werd ik in 2011 Simon zijn compagnon bij Bouw- en Timmerbedrijf Boer. Ondanks waarschuwingen dat door de familieband het misschien wel lastig zou worden om partners te zijn. Maar we kenden elkaar al door en door en qua karakters en humor passen we goed bij elkaar.

Spijt van deze overstap heb ik nooit gehad  Ik ben direct in de avonduren bouwopleidingen gaan volgen en heb uiteindelijk mijn aannemersdiploma gehaald. Ons bedrijf groeide in de jaren erna gestaag verder.

Hoe is de onderlinge taakverdeling?

Herman: ‘Laat Simon maar even bellen, ik pak deze vraag wel’. Onderling hebben we nooit problemen, hooguit een keer een meningsverschil. In mijn beginjaren was ik eigenlijk alleen maar in het werkveld te vinden en regelde Simon organisatorisch de zaken. Toen het steeds drukker werd, heb ook ik mij teruggetrokken uit de productie en hou ik mij bezig met de aansturing van de wat kleinere projecten zoals bevingsschadeherstel, woninguitbouw en –renovatie.’

‘De grotere projecten zijn vaak voor Simon. Daarbij is hij samen met Jack Werkman voorzitter van het samenwerkingsverband ‘De Delle’ en men is momenteel druk bezig met de bouw van vijf nieuwe woningen aan de Ploegerweg in Middelstum. Daarbij bestelt hij ook de materialen die we nodig hebben terwijl ik mij meer bemoei met de administratie en de aanschaf van nieuwe machines en het beheer van ons wagenpark.’

Maar het bedrijf telt uiteraard nog meer personeelsleden?

Inclusief onszelf en een administratieve kracht werken we met negen personen in vaste dienst. Daarbij maken we gebruik van de diensten van 2 zzp-ers, 3 inhuurkrachten en omdat we een officieel erkend leerbedrijf zijn, leiden we ook 2 stagairs op. We kunnen wel stellen dat we een heel goede ploeg jongens om ons heen verzameld hebben.

Michel Snip was onze eerste ‘aanwinst’ van buitenaf en die had inmiddels de nodige connecties in de bouwwereld opgedaan en kon ons adviseren in het aantrekken van goede, ervaren krachten.

De overstap naar het bedrijventerrein Middelstum heeft goed uitgepakt?

De aardbevingsherstelwerkzaamheden hebben ons een boost gegeven inclusief veel nieuwe klanten. Met in het achterhoofd de informatie van de Nationaal Coördinator Groningen en het Centrum Veilig Wonen dat er nog flink wat werk aan zat te komen, besloten we om de zaken grondig aan te pakken.

We werkten nog op meerdere locaties want we huurden ook nog kantoorruimte bij de firma Robbe. In 2015 zijn de plannen gesmeed voor een nieuw bedrijfspand aan de Pompsterweg en eind 2016 hebben we de machines verhuisd. In 2017 volgde het kantoorgedeelte en dus werken we inmiddels al weer 2,5 jaar met volle tevredenheid vanuit onze nieuwe productiehal.

Wat zijn jullie bouwspecialiteiten cq. sterkte punten?

Dankzij een goede ploeg timmermannen hebben we goede contacten opgebouwd bij diverse werkgevers. Zij stralen naast werkplezier ook aandacht en betrokkenheid uit. Het bedrijf is dan ook van ons allen, we doen het met elkaar. Dit leidt tot een hecht team zonder verloop. Dat laatste geldt zelfs voor onze uitzendkrachten. En dat ondanks de hevige concurrentie qua personeel in de bouwwereld. Officieel beginnen we ’s morgens om half acht maar vaak zitten we om zeven uur al met zijn allen koffie te drinken in de kantine……

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten van Bouw- en Timmerbedrijf Boer tot dusver?

De verhuizing naar dit nieuwe bedrijfspand en de prettige samenwerking met drie andere bouwbedrijven binnen de bouwcoöperatie ‘De Delle’ beschouwen we als hoogtepunten. Dieptepunten kennen we eigenlijk niet.

Simon: ‘Wel kampte ik direct in het begin met een hersenvliesontsteking waardoor ik veel werk aan anderen moest overlaten.’ Herman: ‘Dat doet hij nog steeds hoor!’ Simon: ‘De periode dat ik er een zwager bij kreeg, heb ik als moeilijk ervaren. Volgens mij koersen we nu aan op een breuk, haha. Snel door naar de volgende vraag!’

Hebben jullie nog leuke bouwanekdotes?

Simon: ‘Ooit had ik een goedgebekte collega die wel van een geintje hield. Hij was met een andere collega in Groningen aan het werk en de betweterige buurman die buiten aan het verven was, bemoeide zich regelmatig met hun werkzaamheden. ‘U heeft wel iets van Vondel’, zei mijn collega toen tegen de buurman. Die moest dit even tot zich door laten dringen en antwoordde: ‘Eh, Vondel was een dichter hoor.’ ‘Precies, die kon dus ook niet schilderen!’ Na die tijd hebben ze geen last meer gehad van de buurman.

Herman: ‘Ik heb op latere leeftijd de overstap naar de bouwwereld gemaakt, ik was begin veertig. Maar als je het programma ‘Je gaat het maken’ van RTL 4 gevolgd hebt, kon je zien dat zo’n switch nog op latere leeftijd gemaakt kan worden. In een van de afleveringen draaide Reinier een weekje met ons mee, hij was onder andere aan het metselen en timmeren. Reinier was al in de vijftig en wilde graag wat anders op werkgebied. Wanneer de motivatie er is, ben je nooit te oud om iets anders te gaan doen!’ 

Middelstum is voor jullie ‘the place to be’?

Een prachtig dorpje om te wonen inderdaad en ook nog eens een plek waar heel veel georganiseerd wordt. We gaan samen vaak naar de bijeenkomsten van de Handelsvereniging die de laatste jaren een mooie boost heeft doorgemaakt. Ook daar ervaren we een prettige sfeer.

Nog tijd voor hobby’s?

Simon: ‘Ik geniet van de kleinkinderen en Bettie en ik trekken er in de zomervakantie regelmatig met de camper op uit. Af en toe maak ik kleine toerritjes op de motor en sinds twee maanden zwem ik twee keer per week in Bedum.’

Herman vervolgt: ‘Ik zit al jaren bij de brandweer in Middelstum en beschouw dit als een hobby. Daarnaast zie ik mijzelf als een Bourgondiër en dus ben ik regelmatig aan het kokkerellen thuis of ik slinger de barbecue aan de loop. En het water blijft trekken, vooral de Friese meren waarop ik mij met mijn speedbootje helemaal uit kan leven.’

Waar staat Bouwbedrijf Boer over 10 jaar?

Simon: ‘Dat geniet ik hopelijk van mijn pensioen’. Ik denk dat we niet veel groter willen worden, hooguit nog een personeelslid in vaste dienst erbij. Het kan natuurlijk ook weer slechter gaan in de toekomst. Korte lijnen, dat werkt het prettigst, ook voor de klant. Stabiliteit en kwaliteit blijven leveren, daar gaan we voor.

Willen jullie verder nog iets kwijt?

We genieten van de samenwerking met elkaar en met onze collega-bouwbedrijven. En we zijn ‘blied’ met ons personeel!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69