Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Stephanie Muller over hoe het is om Garnalenkoningin van Zoutkamp te zijn

Stephanie, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik ben Stephanie Muller, 30 jaar en ik woon mijn hele leven al in het mooie plaatsje Zoutkamp. Na een jaartje Ballast Nedam in de Eemshaven, werk ik nu al weer acht jaar bij de Rijksuniversiteit Groningen als management assistente. Een leuke, gevarieerde baan bij een werkgever waar ik met veel plezier voor werk. En tot Pinksteren 2020 ben ik een heel jaar lang Garnalenkoningin van Zoutkamp inderdaad, een titel die ik met heel veel trots uitdraag!

Vroeger stiekem wel eens gedroomd over het Garnalenkoningin zijn?

Dit verlangen was er inderdaad al heel lang. In mijn jonge jaren vond ik de kermis tijdens het Pinksterweekend nog een stuk interessanter maar de presentatie van de Garnalenkoningin op het podium in het dorp trok al vrij snel mijn aandacht. Waarschijnlijk ook door de gehele presentatie, het in de spotlights staan en de toejuichingen van het enthousiaste publiek maar ook door het gezelschap om de koningin heen. De bloemenmeisjes en hofdames dus.

In 2013 heb ik al een keer hofdame mogen zijn. Dat was toen al een hele mooie ervaring dat naar meer smaakte. Het komt wel vaker voor dat een hofdame Garnalenkoningin wordt.

En dan word je maar zo gevraagd of je het wil worden?

Ik mag niet teveel in detail treden want de hele commissie die zich met het aanwijzen van de Garnalenkoningin bezighoudt, opereert hoofdzakelijk in het geheim. Namen zul je mij dus ook niet horen noemen alhoewel ik wel de laatste Garnalenkoningin ben die door deze commissie aangesteld is. Er vindt dus achter de schermen een wisseling van de wacht plaats.

Maar ik kreeg de vraag gesteld toen ik aan het hardlopen was. Volkomen onverwacht dus maar ik zei direct volmondig ja. Het was voor mij dan ook iets waar ik al jaren op gehoopt had en toen was het eindelijk zover. Voor mij toch ook best wel een emotioneel moment.

Vervolgens moet je het grote nieuws enige tijd geheim houden?

Bijna driekwart jaar om precies te zijn. En dat is in het begin nog niet zo moeilijk want dan leeft het evenement nog niet zo in het dorp. Maar naarmate het Pinksterweekend dichterbij kwam, werden de vragen steeds hardnekkiger. Ik heb dan ook vele leugentjes om bestwil moeten vertellen. Iets wat mij schijnbaar heel goed af ging want heel veel mensen waren aangenaam verrast toen ze mij als koningin zagen.

Reacties in de trant van: ‘Ik heb het je nog zo gevraagd maar je zei zo overtuigend nee dat ik je echt geloofde’, waren niet van de lucht. Ik heb het van te voren alleen aan mijn moeder verteld en ook nog eens op het laatste moment. De donderdag voor het Pinksterweekend om precies te zijn en zij was ook heel trots. Natuurlijk beginnen de voorbereidingen al veel eerder. Zo heb ik de kleur en het ontwerp van de jurk al eerder uitgezocht. Waar? Ook dat mag ik je niet vertellen, dat is onderdeel van de geheime voorbereidingen….

Hoe heb je Tweede Pinksterdag beleefd?

Toen ik enige dagen van te voren de rede kreeg die ik op het podium voor moest lezen, begon ik voor het eerst wat zenuwachtig te worden. Die rede moest natuurlijk goed geoefend worden en dat herinnert je er regelmatig aan. Maar de dag zelf, heb ik als in een roes beleefd. Een fantastische dag ook die voorbijvloog en waarbij je geen tijd hebt om zenuwachtig te zijn.

De dag begint dan ook al vroeg. De make-up aanbrengen, het aandoen van de jurk, het stylen van je haar, alles aan de presentatie moet natuurlijk top zijn. Daarbij maakte ik op de dag zelf voor het eerst kennis met de hofdames en het bloemenmeisje. Dat klikte direct goed, het was heel gezellig. Daarna ga je op het koninginneschip en vaar je richting Zoutkamp en op een gegeven moment zie je in de verte de overige schepen die je vanuit Zoutkamp tot halverwege Lauwersoog tegemoet varen verschijnen. Dat is echt een kippenvelmomentje hoor, zo mooi om die vloot te zien.

En iedereen is natuurlijk bloednieuwsgierig wie toch de nieuwe Garnalenkoningin geworden is. De mooie reacties en de toejuichingen die we kregen toen ze ons zagen, zal ik niet snel vergeten. Gezamenlijk voeren we terug en ook in de haven werden we toegejuicht. Er volgde een ontvangst en toespraken van de burgemeester en de voorzitter van de organisatie en vervolgens mocht ik de rede voorlezen en de prijzen uitreiken.

Daarna was het tijd om de felicitaties in ontvangst te nemen en om met de mensen te praten. De geheimhoudingsplicht was voorbij en het is zo leuk om eindelijk je ervaringen met de anderen te mogen delen. In het hele dorp is er muziek en de dag eindigt uiteraard in de kroeg. Al met al een fantastische dag die ik nog wel enige keren heb herbeleefd.

Je hebt tot dusver mooie activiteiten als Garnalenkoningin mogen bijwonen?

Dat klopt inderdaad, als ambassadeur van de visserij ben ik bij verschillende promotiedagen geweest. Maar ook mocht ik namens de vissers een cheque van maar liefst ruim €8.000,- overhandigen aan het Ronald McDonald huis in Groningen. De aansluitende rondleiding heb ik als heel indrukwekkend ervaren.

Ook ben ik samen met visser Michel Broere in de RTV Noord uitzending ‘Zummer op Noord’ aan het woord geweest. Zij zonden in de zomermaanden elke vrijdag live vanuit een wisselende locatie uit en deden op 19 juli Zoutkamp aan. Dat het daarbij over de gevolgen van de losgeslagen containers van de MSC Zoë ging, behoeft waarschijnlijk geen nadere uitleg.

Staan er nog leuke dingen op stapel de komende maanden?

Jazeker, zo kijk ik al weer uit naar de Winterwelvaart die op 14 en 15 december in Zoutkamp plaatsvindt en waarbij het dorp er altijd heel gezellig uitziet. Ongetwijfeld zijn er nog meer activiteiten maar vaak hoor je pas kort van te voren of je hier aan mee mag en kunt doen. Een voorbeeld waarvoor de Garnalenkoningin gevraagd kan worden is de Dag van de Garnaal die 1 keer per 2 jaar op Lauwersoog plaatsvindt.

Ik denk dat er gemiddeld een keer per maand wel een activiteit is waar je bij betrokken wordt. Maar het aantal activiteiten wisselt per jaar. Dat wordt straks nog afkicken inderdaad, wanneer het er opzit.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je Garnalenkoningintijd tot dusver?

Het absolute hoogtepunt was natuurlijk Tweede Pinksterdag, dat het eindelijk bekend wordt dat jij de nieuwe Garnalenkoningin geworden bent en dat je dat met iedereen mag delen. Bij deze vraag is geen plaats voor dieptepunten.

De dag is misschien nog wel mooier geweest dan dat ik dat van te voren verwacht had. De titel voelt als een hele eer, ook in de wetenschap dat je de visserij op een positieve manier mag uitdragen. Dat leeft zeker in Zoutkamp, een vissersdorp bij uitstek.

Heb je nog leuke/bijzondere anekdotes?

Ik heb natuurlijk nog wel de nodige ‘verbolgen’ reacties gehad over het feit dat ik zo goed kan liegen en dat ik nieuwsgierigen van te voren met een stalen gezicht wist te vertellen dat ik het in elk geval niet was. De reactie van mijn neefje zal ik dan ook niet snel vergeten. ‘Tante Stephanie is een liegbeest’, zo zei hij later die dag gevat tegen mij. En leg dan maar eens uit wat een leugentje om bestwil is, haha, want je leert kinderen natuurlijk altijd dat ze nooit mogen liegen….

Zoutkamp is voor jou ‘the place to be’?

Dat zal je na dit verhaal vast niet verbazen. Ik ben er geboren en getogen en woon er al mijn hele leven. Mijn familie woont er. Zeg nooit nooit maar voorlopig zie ik geen reden om uit Zoutkamp weg te gaan.

Nog tijd voor hobby’s?

Ik heb meerdere hobby’s maar het paardrijden is mijn grootste hobby. Ik ga bijna elke avond naar de manege in Klein Garnwerd om paard te rijden. Daar vallen mijn overige hobby’s bij in het niet.

Wil je verder nog iets kwijt?

Mijn opvolgster is inmiddels ongetwijfeld bekend. Ik zou haar mee willen geven om van het hele traject te genieten. Dus van het ontwerpen van de jurk tot de dag zelf en alle activiteiten er na. En mocht je tijdens de Pinksterdagen nog nooit in Zoutkamp zijn geweest, wat gezien de drukte onwaarschijnlijk is, kom dan volgend jaar gerust een keer langs want het zijn altijd heel gezellige dagen in de haven.

Uiteraard wens ik alle vissers natuurlijk het allerbeste toe. Het zijn stuk voor stuk harde werkers en daarbij kampt de visserij met de nodige problematiek. Maar het blijft natuurlijk een geweldig beroep, uitgeoefend in een prachtig gebied!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69