Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Cobi ten Boer, zwemles

 

Zwemmen…… Dat is niet mijn grootste hobby. En dat komt onder andere door de vroege zwemlessen die ik kreeg in het voor mijn toen diepe zwembad in Middelstum. Zwemmen aan een haak en dat in het koude zwembad. Volgens mijn gevoel was het of voor school aan of met schoolzwemmen, maar het was in ieder geval vroeg en koud.

Zwemleraar Folgerts, de schoonvader van Eppo Beereboom, gaf ons toen les. En als ik de man jaren later tegen kwam, werd ik toch altijd herinnerd aan die haak en die kou. De lessen hebben er nooit voor gezorgd dat ik het zwemmen leuk ben ga vinden, ik was dan ook niet vaak te vinden in het zwembad. Gelukkig kwam de liefde voor water later wel door kano te varen en op vakanties te surfen met mijn neef en nicht.

De zwemlessen van tegenwoordig zijn toch heel anders. Zo zwommen onze kinderen wel in het buitenbad van Uithuizen, waar het vaak net zo koud was als bij mij in Middelstum. Daar zwom je of met school, of had je zwemles in de zomerperiode. Waarbij je dan alle ochtenden naar het zwembad ging, zodat je het zo onder de knie had.

En deed je het goed, dan kon je in 1 seizoen je A- en B -diploma halen. Wat ik vooral anders vind is de manier van zwemles. Kregen onze kinderen vroeger stap voor stap het zwemmen onder de knie, en ging je pas op het eind van de periode door dat vervelende gat, tegenwoordig krijgt mijn gastouderkind alles in 1 keer. Hij zwemt in het binnenbad van de Mytylschool. De kachel staat er op tien en het water is warm.

De juf is met acht kinderen tegelijk bezig, die allemaal op een ander niveau zwemmen. Sommige zijn al bijna klaar voor diploma A en sommige beginnen net met potlood/kikker/vliegtuig. En ze zwemmen allemaal de eerste les al door dat gat. Weliswaar met het hoofd boven water maar dat gat daar moet je door. Heel bijzonder…

Het zal in een ander zwembad nog wel weer anders gaan, waar je van badje een naar badje twee gaat. En wie zal het zeggen wat de beste methode is? Een discussie die ik nog wel wil aanslingeren, is het verplicht schoolzwemmen. Helaas is dat bijna nergens meer zo, doordat de financiële middelen dat niet toelaten. En dat zou eigenlijk niet mogen.

Want ieder kind moet kunnen zwemmen, zeker met de grote aanloop van buitenlandse gezinnen in onze maatschappij. Want je hoort helaas nog te vaak dat deze kinderen verdrinken, doordat ze niet kunnen zwemmen. Dus…. Laten we vooral er mee instemmen dat het weer een verplicht onderdeel wordt van onze opvoeding!

Een vriendelijke zwemgroet van Cobi ten Boer uit Uithuizermeeden

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69