Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Fred Reiffers over het mooie magazine Blad

Fred, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Frederikus Roelof Reiffers, dat is mijn officiële naam. Ik ben op 11 november 1955 geboren in Appingedam en opgegroeid tegenover de Bronsmotoren Fabriek. Ik heb tot mijn 22e in Daam gewoond en via Delfzijl en ’t Zandt ben ik in 1989 in Kantens terechtgekomen. Eerst aan de Kooistraat en sinds 1994 aan de Langestraat 10 waar ik samen met mijn vrouw Janny met veel plezier woon.

Janny is onderwijzeres aan de o.b.s. Klinkenborg in Kantens. We zijn in 1990 getrouwd. In 1993 diende zoon Rick zich aan, in 1996 gevolgd door Nils. Ik ben ooit begonnen als leerling lithograaf in een drukkerij maar heb daarna qua werk de nodige banen gehad. Onder andere op het gebied van presenteren en organiseren van shows, festivals en tournees voor diverse artiesten in het binnen- en buitenland. Dit onder de naam Blue Mule Agency. Van daaruit ontstond in 1989 reclame- en adviesbureau Blue Mule.

Toen we in de Kooistraat geen ruimte meer hadden, hebben mijn toenmalige vennoot en ik in 1990 onze intrede genomen in een bedrijfspand in Ten Boer. Mijn laatste vennoot is in 2014 overleden, in 2016 heb ik het pand verkocht en vanaf 2015 is de Langestraat 10 de thuisbasis van Blue Mule (www.bluemule.nl).

Je liep al langer met het Blad-idee rond toch?

Als ik er goed over nadenk al wel dertig jaar. Daarbij ben ik geïnspireerd door het maandelijks verschijnende Ostfriesland Magazine waarin de streek tussen Leer en Willemshaven in Noord-Duitsland centraal staat. ‘Wat is dit toch mooi, met allerlei wetenswaardigheden over het gebied gebundeld in een fraai magazine’, was destijds al mijn gedachte. Toen had ik al zoiets, wat zou het mooi zijn wanneer we zo’n blad ook voor Noord-Groningen zouden kunnen maken.

We hebben hier nog wel eens te kampen met een soort van Calimero-gedrag waardoor we de schoonheid van dit gebied niet zo makkelijk naar de buitenwacht uitdragen. Ik vind dat we wel wat trotser op onze eigen woonomgeving mogen zijn. Sommigen weten beter de weg naar Zuid-Frankrijk te vinden, dan hier op het Hogeland. Als ik met mensen praat over ‘Kokshuizen’, dan komt het vaak voor dat men hier nog nooit van gehoord heeft. En dat terwijl deze streek, gelegen tussen Rottum en Stitswerd, op slechts enige kilometers afstand ligt.

Twee jaar geleden was de tijd er rijp voor?

Ik heb jarenlang Buurtcontact uitgeven in het verspreidingsgebied binnen de gemeenten Ten Boer en Loppersum. Ten Boer was tot een jaar geleden nog een zelfstandige gemeente maar is inmiddels onderdeel geworden van de gemeente Groningen en de gemeente Loppersum gaat in 2021 op in de nieuwe gemeente Eemsdelta. Voor mij was het duidelijk dat er andere wegen ingeslagen moesten worden.

Het idee om een tweemaandelijks magazine uit te brengen, kwam weer naar boven. Ik heb het er vaak met Janny over gehad en zij had in 2017 zoiets van, ‘begin er nu toch een keer aan’. Ik maakte al een seniorentijdschrift, dus helemaal onbekend op dit gebied was ik ook niet. Eind 2017 zijn er onder de abonnees van Buurtcontact twee proefexemplaren uitgegeven en dit leidde tot enthousiaste reacties. Begin 2018 verscheen vervolgens de eerste officiële editie van Blad.

En de inmiddels elf exemplaren van Blad hebben tot mooie reacties geleid?

Ja, dat klopt. Hele mooie reacties zelfs. Met als hoogtepunt de nominatie voor de Culturele Stimuleringsprijs 2019 van de gemeente Het Hogeland. Onder ‘valse voorwendselen’ werd ik samen met redactrice Marja Spakman naar Marenland in Winsum gelokt waar we ons zegje mochten doen over de nieuwe cultuurnota in onze gemeente. Ik had mij terdege voorbereid maar tuinde er met open ogen in. Ik maak altijd foto’s op lintjesdagen van mensen die koninklijk worden onderscheiden. Dat verrassingselement overkwam mij nu ook. Vrijdag 11 oktober wordt de winnaar in Maarhuizen bekend gemaakt, ik ben zeer benieuwd.

Maar ik vind de nominatie al heel mooi hoor. Net zoals een opmerking van de Groninger presentator Henk Scholte dat Blad eigenlijk in heel de provincie Groningen moet worden uitgegeven. Ondanks dat wij ons richten op Noord- Groningen (van Woldendorp, Haren tot Zoutkamp, inclusief de hele gemeente Groningen) stijgt de oplage zeer gestaag.

Welke onderwerpen worden zoal in Blad belicht?

Je kunt beter vragen welke onderwerpen niet belicht worden. Wat we zoveel mogelijk willen vermijden is om te veel over negatieve dingen te schrijven zoals de aardbevingsproblematiek en de krimp. Wij gaan uit van onze eigen kracht. De meeste inwoners willen absoluut niet weg uit dit prachtig gebied.

We praten met bekende (bijvoorbeeld burgemeesters) en minder bekende Groningers (zoals de organisatoren van een mooi evenement) over bijvoorbeeld de thema’s eten & drinken, historie, natuur, recreatie, sport, taal, wonen in het gebied en nog veel meer.

Daarbij besteden we aandacht aan grote evenementen zoals ‘Op Roakeldais’, de driejaarlijkse ZZ-races enz.enz.. Waarbij we steeds vaker gebruik kunnen maken van de input van gerenommeerde instanties zoals bijvoorbeeld de Stichting Oud Groninger Kerken of het Centrum Groninger Taal en Cultuur. Doordat Blad steeds bekender wordt, hoef je steeds minder mensen uit te leggen waar ons magazine voor staat waardoor ze makkelijker instemmen met een interview.

Je kan gebruik maken van een vast schrijf- en fotopanel?

Het team van Blad is inderdaad indrukwekkend te noemen. Want naast een vijftiental schrijvers werken er ook vijf fotografen en een illustrator aan mee. En zelf steek ik er ook de nodige uren in, zeker wat de acquisitie en de opmaak betreft. Elke schrijver heeft inmiddels zijn of haar eigen fotograaf tot zijn beschikking waarmee eventueel gezamenlijk op interviewpad gegaan kan worden.

De dinsdag voordat Blad naar de drukker gaat, schuift iedereen die kan bij mij aan de keukentafel voor de redactievergadering. Dan wordt de voorlopige opmaak besproken en gebrainstormd over de volgende editie. Tijdens een mooie augustusavond hadden we het hele team hier buiten zitten voor een gezellige avond.

Waar is Blad te verkrijgen?

In de tijdschriftenhandel, boekenwinkels en ze liggen bij heel veel supermarkten in Noord-Groningen. Verder zijn ze te verkrijgen op speciale plekken zoals het Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum of op Verhildersum in Leens. Een los exemplaar kost €4,95. Voor een jaarabonnement van 6 exemplaren betaal je €24,-. En daar krijg je heel veel moois voor terug. Ook het aantal verkooppunten neemt gestaag toe, inmiddels word ik zelf ook benaderd. Ben je geïnteresseerd in een abonnement, mail dan gerust naar info@bluemule.nl of bel naar 0595 552 664!

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten van Blad tot dusver?

Wanneer een schrijver aangeeft dat hij of zij omwille van de tijd niet meer voor Blad kan schrijven, dan heb ik daar alle begrip voor, maar jammer vind ik het wel. De hoogtepunten zijn voor mij niet zo moeilijk om te benoemen. Ik beschouw elk nieuw nummer namelijk als één groot hoogtepunt.

De nominatie voor de cultuurprijs is natuurlijk een geweldige erkenning voor Blad. Nog een hoogtepunt was de mededeling van een  Rabobank-medewerker dat de organisatie in een keer een groot aantal abonnementen afsloot voor haar medewerkers.

Heb je nog leuke schrijfanekdotes?

Ik hoorde eens een verhaal over een oud mannetje die in een oud, vervallen huis woonde tegenover een prachtig kasteel. Men vroeg aan hem of dit gegeven hem ook jaloers maakte. Daar was helemaal geen sprake van, zo vertelde hij. De man kon immers elke dag genieten van een prachtig uitzicht maar vroeg zich oprecht af of dat andersom ook het geval was…..

Kantens is voor jou ‘the place to be’?

Ja, ik hoef hier niet meer weg. Het huis is levensloopbestendig gemaakt en we wonen hier heel mooi, inclusief een prachtige tuin. Bij mooi weer ontbijt ik altijd buiten. Als ik dan de vogeltjes hoor fluiten, geniet ik intens.

Nog tijd voor hobby’s?

Ik kan uren doorbrengen in de tuin, tuinieren is een grote hobby van mij. Ik mag graag fietsen met Janny, samen genieten we dan van de natuur. Sowieso geniet ik van de vakanties. Deze zomer ben ik met mijn oudste zoon naar Noorwegen geweest. Ik kan ook genieten van bezoekjes aan kleine stadjes en musea. Daarbij ben ik een muziek-, kunst- en fotografieliefhebber. En het werk is misschien wel mijn grootste hobby, dat maakt mij een bevoorrecht mens.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Nergens voor als het kan, ik ga er liever ’s morgens op tijd uit. Ik ben dan ook een ochtendmens die geen hekel heeft aan de nacht maar wel merkt dat hij meer slaap nodig heeft dan vroeger. Maar gezellig borrelen met een kleine groep vrienden is altijd gezellig en dan kan het heel laat worden. Wat dat betreft ben ik wel een mensenmens.

Waar staat Fred Reiffers met Blad over 5 jaar?

Geen idee, dat zien we dan wel weer. Ik ben niet zo’n planner. Ik heb dan al wel de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, maar ben voornemens dat ik zeker tien jaar met Blad vol zal gaan maken. Een tijdschrift maken over het gebied waar ik in woon, was altijd een droom van mij. Ik wil er dan ook een kwaliteitsblad van maken en volgens mij zijn we op de goede weg!

Ik hoef er niet rijk van te worden maar zou het wel mooi vinden dat wanneer ik er niet meer ben, ik dan iets moois en tastbaars achtergelaten heb. Dat houdt niet in dat ik mijzelf op een voetstuk wil plaatsen maar ik wil geen onbeschreven blad zijn.

Wil je verder nog iets kwijt?

Alles wat ik wilde vertellen is verteld. De rest lees je wel in Blad!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69