Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Coby Vermeeren, De Molleboon

Toalkefee De Molleboon, 1 jaar oud!

Vorig jaar schreef ik een stukje als start van ons net opgerichte taalcafé De Molleboon. Nu, een jaar verder wil ik graag vertellen over het vervolg. Nog even als herinnering om het geheugen weer wat op te frissen: Toalkefee is een avond Gronings praten, ook vooral voor die mensen, die het verder niet spreken en ook de kans niet hebben!

Als niemand in je buurt Gronings praat, zijn deze avonden zeker de moeite waard. Wij hebben het eerste jaar er op zitten  en hebben in principe eens in de zes weken een bijeenkomst. Vaak op de eerste woensdag van de maand en wel aan de Nieuwe Ebbingestraat 117 ien Stad ien café De Molleboon.

Het programma in 2018 was divers, te noemen:

Het Grunneger Dictee,

Uiteenzetting over De Ploegschilders,

Een bezoek aan het voormalig klooster aan de Esserweg in Haren,

Nijjoars bijeenkomst,

Een film over het Noorderplantsoen,

En een avond gevuld met mooie Grunneger verhalen..

Ook is het altijd mogelijk zelf met iets te komen. Te denken valt aan een gedicht dat je mooi vindt, een anekdote, een gesprek met de buurvrouw enz.. En wat voor mensen komen nu naar de Molleboon? Niet alleen oud cursisten en cursisten nemen een kijkje, ook mensen uit de buurt komen langs. Want de bijeenkomsten zijn laagdrempelig, een ieder is welkom en het is altijd heel gezellig.

Als je het leuk lijkt om een keer langs te komen, geef dan je emailadres door aan mij en je krijgt voor september a.s. een berichtje. Ook is het mogelijk je op te geven voor een cursus Gronings, een praatcursus, combinatie praten, muziek, literatuur van Groninger schrijvers, enz.. Kortom, mogelijkheden te over om iets met onze mooie taal te doen.

Ik wil deze bijdrage graag eindigen met een gedichtje van Kunny Luchtenberg die ik heel mooi vind:

 

Kloun    ( kluwen garen)

n dikke kloun goaren

omwikkelt mien haart

mit veul golden droaden

en ook n beetje swaart

 

dat swaarde binnen zörgen

dij golden vuilen waarm

zo komt t haart aan laifde

bie deupen en staarven

 

pas noa hail veul joaren

rolt t klountje weer óf

mor dij golden droaden

pakt gainain mie meer óf.

 

cobyvermeeren@hotmail.com

docent Grunneger Toal.

 

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69