Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

De gebroeders Walraven krijgen weinig van de Omloop mee maar genieten voor twee!

‘Ha, dat klopt wel zo ongeveer!’ aldus de jongste van de twee Walravens, de eigenaars van Hotel ’t Gemeentehuis in Bedum. Sander (25 jaar): ‘Af en toe zien we door het raam een glimp van wielrenners die door de bocht gieren maar daar houdt het wel mee op. Maar via de speaker en DJ Peter op de muziekwagen krijgen we genoeg ‘ruis’ uit de Omloop mee.’ Harold (28) vervolgt: ‘Maar de derde dinsdag in juni is altijd een prachtige dag hoor waarop we ons geen moment hoeven te vervelen. Een dag met een gouden randje die voorbij vliegt!’

De dagindeling

Wanneer we de dagindeling bij langs gaan dan komt direct de veelzijdigheid van Hotel ’t Gemeentehuis naar voren. ‘’s Morgens beginnen we al op tijd om het hele horecagebeuren inclusief een grote buitenbar op te bouwen. Rond het middaguur komen alle vrijwilligers hier voor een uitgebreide lunch. Een gehaktbal mag hierbij niet ontbreken, dat is traditie! In het begin van de middag druppelen de eerste wielrenners binnen die in het Hotel blijven overnachten. Zij nuttigen rond 16.00 uur een lekkere sportmaaltijd, vaak in de vorm van een  pasta.’

‘Daarna komt de toeschouwerstroom op gang die eerst een rondje over de braderie lopen en daarna de koers gaan volgen. Door deze drukte lukt het ons dus niet om aan de reclamekaravaan deel te nemen. Na de Omloop wordt het hier helemaal een drukte van belang. De organisatie en wedstrijdleiding eten nog even een hapje, de pasta van de wielrenners is tegen die tijd ook verteerd en menig bezoeker neemt hier nog even gezellig een drankje op de goede afloop. Om 01.00 uur gaat vervolgens de muziek uit en zoeken de gasten hun hotelkamer op. In de vroege ochtenduren hebben zij vaak wel weer trek in een stevig ontbijt.’

Routiniers

De gebroeders Walraven praten over het evenement alsof het dagelijks werk is. Toch is het pas vier jaar geleden dat Harold de zaak overnam samen met Andre Jutstra. Groot was de schrik en ontzetting toen Andre plotseling overleed. Een verdrietige tijd brak aan. Gelukkig zijn die moeilijke beginmaanden verleden tijd.

Sander: ‘Na een afgebroken HBO-opleiding Management, Economie en Recht (de kerstbezinning na een half jaar leerde mij dat dit het niet was voor mij), kwam ik na een aantal jaren bij de Jumbo gewerkt te hebben in Luxemburg terecht. Op zoek naar avontuur maar ook naar de fijne kneepjes van het horecavak. Na een jaar belde Harold mij op. Of ik nog weer terug kwam naar Nederland? Dat was wel de bedoeling maar dit proces werd versneld, er bleek in het Hotel genoeg te doen te zijn. Ooit ben ik hier dankzij een snuffelstage al vier jaar als afwasser aan het werk geweest. Sinds kort ben ik mede-eigenaar.’

Tot volle tevredenheid van broer Harold die zo’n beetje in het Hotel opgegroeid is en er lang geleden al van droomde om eigenaar te worden. Ook hij leerde de verdere fijne kneepjes elders, in Scheveningen om precies te zijn, maar keerde al snel weer terug naar zijn geliefde Bedum.  De samenwerking met Sander verloopt volgens Harold super. ‘Helemaal mee eens!’, aldus de jongere Walraven. Gevraagd naar de onderlinge taakverdeling zegt Harold lachend. ‘We doen allebei maar wat’. Insiders weten wel beter. De broers hebben de toko goed aan de loop en altijd is een van beide broers wel aanwezig om de gasten te verwelkomen.

Wielrennen

Beiden hebben niet zo veel met het fietsen. Harold: ‘Ik ga altijd lopend naar huis!’ Wat Sander nu precies met het elders in fietsen bedoeld is de scribent niet helemaal duidelijk geworden. Maar beiden volgen wel de Tour en de Giro en genieten met hun ploeggenoten van SV Bedum 8 (‘We hebben een brede selectie’) van vooral de streekderby’s in de absolute krochten van het amateurvoetbal. Daarnaast zijn ze zeer te spreken over de samenwerking met de organisatie van de Omloop.

‘Het bestuur vergadert hier elke 3e maandag van de maand en we worden regelmatig in het overleg betrokken. Over de invulling van de muziekwagen bijvoorbeeld.’ De gebroeders hopen op een langdurige samenwerking. ‘En op een mooie, sportieve Omloop natuurlijk met alleen maar winnaars! Kom tussen de bedrijven door gerust bij ons langs voor een versnapering. U bent van harte welkom!’

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69