Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Mark Willem Evenhuis vertelt enthousiast over Zalencentrum Vita Nova en Herberg ‘In de Valk’

Bij Mark Willem Evenhuis begon het horecavuur te branden toen hij op 15-jarige leeftijd in zijn toenmalige woonplaats Zuidwolde begon bij wat toen nog Eetcafé Vaatstra heette. Meehelpen in de cafetaria en achter de bar, hij deed het met veel plezier. De keuze voor een vervolgopleiding was daardoor snel gemaakt, het werd de hotelschool. Na die afgerond te hebben, deed hij in het Spaanse Lloret de Mar zelfs internationale horeca-ervaring op. Mark Willem: ‘Ik werd binnengehaald als propper en barman maar was er door omstandigheden binnen dertien dagen bedrijfsleider’.

Vlak voor zijn vertrek naar Spanje leerde hij tijdens Sunsation Evelien Aikema kennen en na terugkomst in Nederland bloeide de eerste ontmoeting uit tot een relatie die inmiddels al dertien jaar standhoudt en waarmee ze elkaar in het huidige werk perfect aanvullen. In 2003 verhuisde de nu 35-jarige Evenhuis naar Middelstum. Daar werd hij door zijn vriendengroep al snel meegetrokken naar Vita Nova.

Zalencentrum Vita Nova

‘Wanneer jullie stoppen met dit pand, dan wil ik het wel overnemen’, zo zei Mark Willem tegen de toenmalige uitbaters Roelof en Ria. Jeugdige overmoed natuurlijk en met een borreltje op uitgesproken. Maar een half jaar later volgde wel een telefoontje van Roelof met de mededeling dat ze er mee gingen stoppen en of hij het over wilde nemen. Vervolgens was de zaak snel beklonken.

Mark Willem hierover in een eerder interview: ‘In januari 2007 heb ik Vita Nova overgenomen, ik was toen nog maar 22 jaar. Ik weet nog dat Roelof en Ria mij de sleutelbos overhandigden en met de auto wegreden. Toen pas kwam het besef wat ik allemaal wel niet in gang gezet had en dat ik nu de eigenaar was van Vita Nova. Ik heb toen heel even met tranen in de ogen achter de bar gestaan. Deels door het besef maar ook door de spanning. ’s Middags ging de zaak open en kwamen de eerste klanten. Het was in het begin heel onwennig.’

Hoe anders is het twaalf jaar later. Vita Nova is Zalencentrum Vita Nova geworden en de verschillende zalen worden onder andere voor vergaderingen, grote voorlichtingsavonden vanuit het bedrijfsleven en de overheid en bruiloften gebruikt. De jeugd weet de uitgaansgelegenheid in het weekend steeds beter te vinden en de cafetaria heeft mede door de bezorgdienst een grote vlucht genomen. Van twee medewerkers in 2007 is Vita Nova gegroeid naar veertien medewerkers nu.

Herberg ‘In de Valk’

En inmiddels is daar nu natuurlijk ook Herberg ‘In de Valk’ bijgekomen. Mark Willem hierover: ‘In 2013 groeide het besef dat ik wel wat meer met mijn horecaopleiding wilde doen en ik was al een tijdje op zoek naar een geschikte locatie. Toen hoorde ik dat Bob en Albertien van Dijk, de toenmalige eigenaren, op zoek waren naar een uitbater/huurder om een gedeelte van het pand tot een restaurant om te toveren. Dat voelde direct goed en met een jong team zijn we enthousiast aan de slag gegaan.’

‘We hadden een optie tot koop en toen de kans daar was, hadden Evelien en ik een positief gesprek met de bank. Helaas kreeg onze jonge, getalenteerde kok een kans die hij niet kon laten lopen waardoor de koop in eerste instantie niet door kon gaan. Wel had ik de laatste maanden intensief met hem samengewerkt en ik werd steeds enthousiaster voor het vak. In 2016 diende zich opnieuw de kans aan om Herberg ‘In de Valk’ te kopen en met hulp van Economic Board Groningen kregen we de financiering rond.’

Mark Willem is in zijn nopjes over de ontwikkelingen die de herberg in drie jaar tijd heeft doorgemaakt. ‘Evelien regelt het hele gebeuren in Zalencentrum Vita Nova en ik zwaai hier van donderdag tot en met zondag de scepter. De mensen kunnen bij ons terecht voor een (uitgebreide) lunch, een kopje koffie met gebak of voor een diner. A la carte kan men al een driegangenmenu voor €31,50 krijgen. Ook voor een goed glas wijn, whisky of cognac kun je hier prima terecht. De locatie langs het Boterdiep is natuurlijk prachtig en wordt door toeristen veel bezocht. De Herberg stamt uit 1630 en behoort hiermee tot een van de oudste panden van Middelstum!’

Omloop van Bedum

Over zijn sportieve ambities kan Evenhuis kort zijn: ‘Het horecaleven eist fysiek gezien zo zijn tol dat ik twee keer per week naar de sportschool moet om te voorkomen dat ik dichtgroei. Nee, ik ben niet van het fietsen maar de Omloop van Bedum is al jarenlang een gezellig terugkerend uitje voor mij geworden. Sinds vorig jaar ben ik adverteerder en met de bezorgauto van Vita Nova heb ik vorig jaar met de reclamekaravaan meegereden. Wat mij betreft mag het snel juni worden!’

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69