Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Thomas Visser treedt opnieuw op tijdens het Sunsation Dance Event!

Thomas, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik ben Thomas Visser, negentien jaar, geboren en getogen in Toornwerd maar tegenwoordig meng ik mij behoorlijk in het studentenleven van Groningen. Ik studeer Commerciële Economie aan de Hanzehogeschool. Daarnaast ben ik DJ en Producer, mijn grootste passie. Waarbij ik de dansstijlen Urban, Hiphop, Moombahton en House combineer tot een swingende vibe die vaak lekker explosief eindigt.

Een van de redenen dat ik voor de studie CE heb gekozen is omdat ik denk dat een goede artiest de combinatie van marketing, verkoop, timing en talent op de juiste manier moet toepassen om succesvol te zijn. Maar ik verlies de ontspanning niet uit het hoofd hoor. Zaterdags mag ik graag een balletje trappen met na afloop een biertje op zijn tijd wanneer ik ’s avonds geen draaiklus heb.

Hoe beviel je debuut op Sunsation vorig jaar?

Ik vond het echt supergaaf. Toen mijn drie jaar oudere broer voor het eerst naar het Dance Event ging, had ik op mijn slaapkamer de ramen wijd open om maar niets van het spektakel te hoeven missen. Toen droomde ik er al van dat ik ooit op dit muziekfestijn zou draaien. Wat dat betreft is vorig jaar deze eerste doelstelling uitgekomen.

Ik was de openingsact en draaide een set van anderhalf uur. Het was heel leuk om te zien dat gaandeweg het optreden de tent steeds voller werd. Wat ik ook heel bijzonder vond was het feit dat ik die avond het podium deelde met een van mijn grote idolen, DJ Freddy Moreira. Daarbij deelde ik de kleedkamer met Jonna Fraser en had na die tijd nog een leuk gesprek met hem van een half uur. Die kleedkamerindeling hangt nog op de deur van mijn studio. Het was al met al een geweldige ervaring.

Trots dat je weer op het podium mag staan?

Daar ben ik inderdaad heel blij mee. En vooral ook omdat deze editie Kraantje Pappie komt. Mijn vader kwam ooit na een optreden met zijn handtekening thuis. Toen dacht ik al, wat zou het toch fantastisch zijn wanneer ik met hem zou mogen optreden en deze editie is dat dus zover. ‘Wat nou als het lukt, mama’, was een nummer van hem die ik vroeger graag beluisterde. Het is inderdaad gelukt (mama), opnieuw komt een droom uit.

Wanneer kreeg het muziekvirus je te pakken?

Toen ik in groep zeven van de lagere school zat, luisterde ik wel eens naar CD’s van mijn ouders. Naar de Dire Straits bijvoorbeeld. Best wel leuke muziek hoor, maar wat vond ik de nummers langdradig. Toen ik een stereotoren van mijn ouders kreeg, brandde ik mijn eerste nummers al. Maar ik werd pas echt enthousiast toen ik het nummer ‘Epic’ van Sandro Silva & Quintino hoorde, ik was toen twaalf jaar.

Een jaar later werd de single ‘Animals’ van Martin Garrix uitgebracht, een heerlijk Big Room housenummer. Toen was ik helemaal verkocht en ik ging zelf bezig met het produceren van nummers. Het apparatuur hiervoor werd in de loop der jaren steeds duurder en uitgebreider.

Hoeveel uur per week ben je met de muziek bezig?

Dat is heel verschillend want mijn studie heeft nu nog prioriteit nummer een. Maar wanneer de tijd en spirit er is, kan ik maar zo een nachtje tot vier uur doorhalen om aan een nummer te werken. Gemiddeld ben ik toch wel tien uur per week met de muziek bezig, schat ik zo in, met maandelijks gemiddeld ook nog een of twee draaiklussen. Ik zou meer gigs (DJ-shows) kunnen doen maar heb de keuze gemaakt om alleen die shows aan te pakken die bij mij horen en waardoor ik mij verder kan ontwikkelen.

Je draait niet alleen nummers, je maakt ze zelf ook?

Op Toornwerd heb ik een eigen studio inderdaad, vol met professionele apparatuur. Inmiddels heb ik ongeveer een kleine dertig nummers gemaakt. Ik ben op zoek naar mijn eigen unieke sound en onderscheidend vermogen, ik wil  iets vernieuwends maken. Wanneer ik die unieke sound uiteindelijk gevonden heb, ga ik vol gas geven. Ik weet dat ik er nog lang niet ben maar investeer veel tijd in het ontwikkelen van mijn eigen stijl.

Hoe lang ik over een nummer doe? Dat varieert van een kwartier tot dagenlang. Zo ben ik nu bezig om een mixtape van een uur te maken. Ik heb inmiddels zo’n twintig minuten klaar maar daar heb ik al wel zo’n vijftig productie-uren inzitten.

Wanneer ik optreed op Sunsation, draai ik in anderhalf uur ongeveer zestig nummers waarbij ik ook gebruik maak van eigen werk. Ik kan je wel vertellen dat ik vorig jaar voor aanvang heel zenuwachtig was. Ik wist waarmee ik zou beginnen en met welke nummers ik zou eindigen. ‘Begin with the end in mind’, zeg maar. Tussendoor was het dus improviseren geblazen waarbij je goed let op wat aanslaat bij het publiek.

Volgens mij heb jij een goed gevulde (werk)week?

Dat klopt, tegenwoordig zeker want ik loop veertig uur per week stage bij een marketing- en salesbedrijf in Eelde. Daarnaast heb ik nog een bijbaantje, ik voetbal en ben drie keer per week in de sportschool te vinden. Voeg daarbij nog de uren die ik in de muziek steek en je begrijpt dat ik geen tijd heb om mij te vervelen.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je muziekcarrière tot dusver?

De optredens op Sunsation en tijdens de Sieme.nl party van vorig jaar. Beide keren deelde ik het podium met DJ Freddy Moreira. Dieptepunten heb ik nog niet gehad. Wel is het soms een frustrerend proces wanneer je al lang met een nummer bezig bent maar het niet wil lukken om hem goed af te ronden waardoor je uiteindelijk besluiten moet om er maar helemaal mee te stoppen.

Heb je nog leuke muziekanekdotes?

Een uitspraak van DJ Hardwell is toch wel een beetje mijn lijfspreuk geworden: ‘If you can dream it, you can do it!’. Ik heb genoeg dromen, dat moet dus goed komen. Daarnaast heb ik een tip van een meelevende leraar goed in mijn oren geknoopt: ‘Onderscheid je van de rest, maak het verschil en blijf je eigen ding doen. Dat zal bij jou zeker leiden tot succes!’

Dat onderscheidende vermogen probeer ik te achterhalen tijdens mijn studie. Evenals, zoals eerder vermeld, mijn eigen sound.

Groningen is voor jou ‘the place to be’ geworden?

Dit studiejaar woon ik voor het eerst in Groningen en ik moet zeggen, dat bevalt prima. Zelfs mijn eigen potje koken gaat mij goed af. Ik woon vlakbij het centrum waarbij het mij door de nodige zelfdiscipline aardig lukt om de verleidingen van het te vaak op stap gaan te weerstaan. Maar soms is die discipline ook ver te zoeken hoor, gelukkig gaat het dan om een tijdelijke uitspatting!

Nog tijd voor andere hobby’s?

Ik voetbal met veel plezier in het tweede elftal van de VV Middelstum en geniet van mijn wekelijkse bezoekjes aan de sportschool in Groningen.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Voor een optreden op een TIKTAK Event. Dat zijn de grootste evenementen binnen de Nederlandse Hiphop, Urban en Moombahton scene met optredens van de beste Nederlandse artiesten en Dance DJ’s.

Waar staat Thomas Visser over 10 jaar?

Ik heb al een aantal doelen bereikt maar ben er nog lang niet. Ik ga voor meer optredens van hetzelfde niveau als Sunsation en streef in het zomerseizoen naar drie a vier optredens in de maand. Binnen een paar jaar wil ik minimaal één hit achter mijn naam hebben staan. Tegen die tijd hoop ik ook mijn naamsbekendheid op nationaal niveau gevestigd te hebben. Met als ultieme droom een van de grootste Nederlandse DJ’s te worden.

Ik heb dus mooie dromen binnen de muziekwereld maar ook daarbuiten. Een eigen onderneming bijvoorbeeld, het liefst muziekgerelateerd.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik vind het bijzonder dat ik als openingsact voor de tweede keer op Sunsation mag staan en wil Eling Zuidhof en Sieme Gerrijts hiervoor hartelijk bedanken. Ik hoop en verwacht dat het Dance Event ook dit jaar weer een geweldig succes wordt. Wil je meer over mijn drijfveren weten, lees dan ook eens ‘Hoofd, hart en handen’: Hoofd, hart en handen.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69