Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

De plaat en zijn verhaal: Het Goede Doel – Alles geprobeerd

De laatst gepubliceerde bijdrage van de rubriek ‘De plaat en zijn verhaal’ stamt al weer van een tijdje geleden. De hoogste tijd derhalve voor een nieuw verhaal. En het is ook de hoogste tijd voor een Nederlandstalige bijdrage. Dat je dan bij Het Goede Doel uitkomt, is vervolgens niet helemaal vanzelfsprekend. Er zijn natuurlijke grotere acts te bedenken met Hollandse roots. Daarbij is deze band, geformeerd rond het duo Henk (Westbroek) en Henk (Temming), volgens mij al een tijdje iets minder productief in het produceren van nieuw materiaal maar dit terzijde……

Het zou wellicht voor de hand liggen om voor het nummer ‘België’ te kiezen maar daar heb ik niet zoveel mee. Met ‘Alles geprobeerd’ des te meer. Het nummer stamt uit 1986, is afkomstig van het album ‘Mooi en onverslijtbaar’ en werd een bescheiden hitje met als hoogste notering nummer 25 in de Top 40. In de Top 2000 doet het nummer het een stuk beter, hoewel hij de laatste jaren wat wegglijdt naar een 704e plaats in 2018. Het is niet alleen een hele mooie song, en dan vooral het laatste gedeelte, maar het markeert voor mij ook het einde van een tijdperk.

Want het nummer voert mij altijd mee terug naar het jaar 2010. Het jaar dat ik Miranda leerde kennen en daarmee een nieuw tijdperk inluidde. In het begin van onze relatie moest ik zo nodig nog alle weekenden naar Zalencentrum Vita Nova om de kleine uurtjes in te luiden. Om dat vervolgens in de maanden en jaren erop geleidelijk maar zeer zeker af te bouwen. Dat ging ongeveer in gelijke tred met het ingaan van de veertiger jaren qua leeftijdsopbouw gezien.

Aan 2010 heb ik ook wat betreft de vakanties hele mooie herinneringen. Terschelling en een gezellig voetbaltoernooi in Swifterband werden aangedaan in wisselende gezelschappen en het klapstuk beleefden we in juli en augustus 2010 toen we met een select gezelschap Hongarije aandeden. Deze vakantie is inmiddels meerdere keren op mijn website beschreven. Met de Formule 1, een boottochtje op het Balatonmeer en een bezoek aan Boedapest als absolute hoogtepunten. Boedapest werd ons aangeboden door de toen jarige Frans de Bont en leverde ons vele highlights op in de hoofdstad.

Het nummer ‘Alles geprobeerd’ is tijdens deze vakantie vast ook wel eens gedraaid. Want in de maanden ervoor en erna sloot Eling, en ik geloof Peter ook, een draaiavondje in Vita Nova altijd af met dit nummer. Wanneer de laatste, prachtige songzinnen wegstierven:

Ik wou je niet verlaten

Ik sloeg niet op de vlucht

Ik had alleen behoefte

Aan wat frisse lucht

sloegen we als Vita Nova diehards in de kleine uurtjes vaak gebroederlijk de armen om elkaar heen aan de bar om het muzikale gedeelte vol overgave mee te brullen. Misschien was ik in het begin van dat jaar stiekem al bezig met het afscheid nemen en afbouwen van vele weekendavonden in Vita terwijl ik later dat jaar af en toe nog de behoefte voelde om de relationele sferen te ontvluchten, als ware het een kortstondige break naar even wat frisse lucht….

Wie het weet mag het zeggen. Het gezelschap in Hongarije was legendarisch, de verhalen en avonturen talrijk. Altijd mooi om nog even op terug te blikken. En een waardig afscheid van een tijdperk en het vrijgezellenbestaan. Nog altijd duiken op gezette tijden de plannen voor een reünie op. Even terug naar bijvoorbeeld Malta, Kreta, Mallorca of Hongarije. Aan het eerste decennium van de zeroos waar langzaam maar heel zeker afscheid genomen werd van onze bungeljaren.

Ergens is dat ook het mooie aan deze rubriek en van bepaalde nummers. Wanneer je ze op de radio terughoort dan duik je vaak met een glimlach even terug in de tijd, ‘a trip down memory lane’! Als ik het oeuvre van Het Goede Doel op Wikipedia nog even langsloop, stuit ik op het nummer Vriendschap.

Eén keer trek je de conclusie

Vriendschap is een illusie

Vriendschap is een droom

Een pakketje schroot, met een dun laagje chroom

Zou het echt zo vluchtig gesteld zijn met ons? Ik geloof er niets van. Ooit zie ik ons nog wel een keer met een mannetje of tien een weekje naar het buitenland gaan. Wellicht niet op de vlucht maar wel met de behoefte aan wat frisse lucht en het opbouwen van nieuwe, mooie herinneringen….

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69