Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Jeanette Rozema kijkt terug op een hectisch jaar!

In oktober 2017 voelde Jeanette Rozema een knobbeltje in haar borst. Voor haar een reden om direct een afspraak te maken bij de huisarts die het ook niet vertrouwde en haar doorstuurde naar het ziekenhuis. Na enige foto’s, metingen, een biopt en een echo was de diagnose nog dezelfde dag bekend…..

De diagnose

Jeanette hierover: “Toen de mededeling kwam dat ik met mijn man Henk bij de arts moest komen voor een gesprek werd al snel bevestigd waar ik al voor vreesde. De kans was 95% dat ik borstkanker had, men had een tumor van 3,5 centimeter ontdekt. Later hoorde ik dat het om triple negatieve borstkanker ging, ik wist aanvankelijk niet eens dat er meerdere soorten borstkanker waren. En dan staat de wereld op zijn kop inderdaad. Het ergste van alles vond ik misschien nog wel dat ik het mijn dochter Sacha van 16 moest vertellen. Zij wilde direct een daad stellen en haar mooie haren doneren zoals ze al eerder had gedaan. Maar ik was juist zo trots op haar lange haar….”

Vervolgens ging het allemaal heel snel. Begin december startte Jeanette met een zestiental chemo’s. Vervolgens volgde een borstbesparende operatie waarbij ook de lymfeklieren aan de linkerkant werden weggehaald. Daarna volgden nog 21 bestralingen. “Gelukkig sloegen de chemokuren al heel snel aan. Na twee kuren konden ze al zien dat de tumor kleiner was geworden. In juli waren alle behandelingen klaar en was ik schoon verklaard. Maar dan moet er qua conditie nog wel een en ander gebeuren. Al met al ben je toch een jaar verder.”

Openheid van zaken

Jeanette is vanaf het begin heel open geweest over haar ziekte. Sowieso stond het gezin Rozema er vrij nuchter in met humor als een belangrijk wapen. Jeanette: “Vanuit een werksituatie kwam ik in een keer thuis te zitten. Henk was aan het werk, Sascha ging gewoon naar school en dan zit je daar maar. Het berichten schrijven op bijvoorbeeld Facebook was voor mij een mooie manier om dingen van mij af te schrijven en ik genoot van de mooie reacties van de mensen die mij steunden. ’s Nachts was ik af en toe druk aan het haken omdat ik niet kon slapen van de chemo’s, haha.”

“Ik ben dankbaar voor alle steun, de berichten, kaartjes en bloemen die ik heb mogen ontvangen. Voor de bezoekjes naar het ziekenhuis had ik een rijschema opgesteld met mensen die wel wilden rijden. Er werd zoveel hulp aangeboden dat er zelfs een reservelijst was!”

De Bedumer Winterloop

Gelukkig gaat het nu weer goed met Jeanette, een Bedumer in hart en nieren. ‘Ik heb alleen af en toe wat last van mijn knieën, enkels en vingers maar dat is niet onoverkomelijk. Ik kan mij weer helemaal in het volleyballen uitleven, een grote hobby van mij. Het is een zwaar maar ook heel leerzaam jaar voor mij geweest en het heeft mij ook veranderd. Ik ben rustiger geworden, kan beter relativeren. Sinds kort ben ik weer lekker aan het werk bij de Plus in Bedum.’

Wat betreft de Bedumer Winterloop heeft ze met Karen Poelstra de handen ineengeslagen om maar zoveel mogelijk geld in te zamelen. ‘Of we gaan rennen of wandelen weet ik nog niet maar ik heb een aparte Facebookpagina opgesteld om ons in de spotlights te zetten. Ik doe al vanaf het begin van de Winterloop mee, dit wordt dus mijn negende keer. Vorig jaar wist ik €1.700,- bij elkaar te lopen, een fantastisch resultaat! Ik hoop dat de mensen ons weer massaal willen sponsoren….’

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69