Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Reisadviseur en finaliste Titia Doornbos Clevering maakt van elke vakantie een herinnering voor het leven!

Titia, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik ben geboren in Rottum en daar opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Ik was een paardenmeisje maar wilde ook graag reizen. Mijn eerste reisavontuur was met een vriendin. We gingen zes weken werken op een camping in Zuid-Frankrijk. Op een donderdag werden we gebeld en maandag zaten we in de trein. Hier hebben we een fantastische tijd gehad. Als we vrij waren gingen we liftend naar een strandje of het dorpje. We waren toen een jaar of achttien. Daarna volgde nog een werkzomer in Frankrijk en een leerzomer in Californië waar ik een talencursus deed en Amerika leerde kennen. Daarnaast maakte ik veel uitstapjes en leerde Californië goed kennen.

Tegenwoordig woon ik in Uithuizen. Ik heb twee geweldige zoons van bijna 22 en 20 jaar oud. De oudste houdt me nog verbonden met de paarden en de jongste heeft mijn reisbloed. Ik heb bij diverse reisbureaus gewerkt en na een uitstapje in de financiële dienstverlening bij de ING en de Regiobank ben ik nu zelfstandig reisadviseur.

Allereerst van harte gefeliciteerd met je finaleplek!

Dankjewel, ik ben er hartstikke blij mee dat ik een van de twee finalisten ben in de categorie beste zelfstandige reisadviseurs van de provincie Groningen. Helemaal omdat de beoordeling van een vakjury afkomstig is. Fijn om te horen dat zij vinden dat ik het goed doe. Als zelfstandige kan ik zo werken als ik zelf wil maar ik heb geen baas of collega’s waar ik mee kan sparren. De positieve reacties van deze experts, onder andere afkomstig van de KLM, SunnyCars, Riu-hotels, accountantskantoren en het verkeersbureau van Curaçao, zijn dan fijn.

Ik ben getest op de onderdelen klantcontact, offertes maken, marketing en een reisplan schrijven en presenteren aan de klant. Plus kennisvragen over bestemmingen en organisaties. De finale vindt vlak voor kerst plaats in Haarlem en de uitslag volgt op 9 januari tijdens de vakantiebeurs in Utrecht.

Hoe ben je in de reiswereld verzeild geraakt?

Toen ik mijn middelbareschooldiploma haalde, kreeg ik van mijn moeder een vliegvakantie aangeboden. We gingen samen naar een reisbureau in Groningen. En toen wist ik wat ik wilde gaan doen. De sfeer op het reisbureau, die aardige mevrouw die zoveel wist van de wereld. Helaas had ik me, met mijn exacte vakken talent, al aangemeld voor de opleiding apothekersassistente.

Dit bleek geen goede keus. Gelukkig kon ik na zes weken switchen naar een opleiding in de reisbranche. Het reizen lokte me, ik wilde zien wat er in de wereld te koop was. Maar ik reed in die tijd fanatiek paard en de sport bond mij toch een beetje aan huis. Als reisadviseur ben je wat meer thuis maar geniet je wel van de wereld. Daarbij houd ik van organiseren en plannen, belangrijke eigenschappen voor een zelfstandig reisadviseur.

En wanneer maakte je van je hobby je werk?

Anderhalf jaar geleden, toen ik voor mezelf begonnen ben. Als zelfstandige kan ik het zo doen zoals ik zelf denk dat het beste is. Ik heb geen targets en geen verkoopsturing. Ik kan mijn klanten adviseren vanuit mijn eigen beleving. Met als slogan: ‘Maak van je vakantie een herinnering voor het leven!’ Raak de weg kwijt en verdwaal, dan kom je vaak op de mooiste plekjes. De navigatie of een taxi brengt je aan het einde van de dag wel weer terug naar je hotel of appartement.

Het moet heerlijk werk zijn om met mensen een unieke vakantie af te stemmen?

Ja, dat klopt helemaal. Mensen zijn vaak blij en opgewekt als ze aan vakantie denken. Ik vind het  jammer dat mensen op internet boeken zonder advies te vragen. Een reisadviseur weet zoveel leuke plekjes en een goed reisadvies is meestal niet duurder dan zelf boeken op internet.

Ook is het leuk om zorg uit handen te nemen. Hulp regelen bij de overstap op de luchthaven van Singapore voor een ouder echtpaar bijvoorbeeld die hun kinderen gaan bezoeken in Nieuw-Zeeland. Of een gezinsvakantie waarbij één van de gezinsleden ziek is en extra zorg nodig heeft. Hoe vervelend het ook is, helpen bij een calamiteit en het leed zo klein mogelijk houden is ook een taak van de reisadviseur. Allemaal extra servicemogelijkheden die bij de prijs inbegrepen zijn.

Je laptop is hierbij je kantoor, oftewel je komt graag bij de mensen langs?

Ja, maar ik heb ook veel email- of belcontact hoor. Het is maar net wat klanten prettig vinden. Niet iedereen vindt het fijn dat er iemand thuis komt. Het kan ook prima op het werk, tijdens een pauze bijvoorbeeld. Voor rondreizen heb je vaak wel meerdere face to face afspraken nodig om de route te bepalen.

Doordat ik bij TUI aangesloten ben, kan ik de hulp inschakelen van 140 directe collega’s. Mocht ik een reis moeten boeken naar een land waar ik nog  nooit geweest ben dan kan ik zo om hulp vragen via een aparte Facebookgroep. Daarbij kan ik gebruik maken van de kennis van vele touroperators waar ik contact mee heb. En ik heb in de loop der jaren zelf ook de nodige expertise opgedaan natuurlijk.

Wat zijn voor jezelf de mooiste reisbestemmingen?

De mooiste reisbestemming hangt ook van je persoonlijke situatie af. Reis je met jonge kinderen dan is goede medische zorg misschien iets wat je zekerheid geeft. Of je wel of niet bereid bent inentingen te halen is ook zo iets. Hoe lang ben je bereid om te vliegen? En wanneer wil je gaan? Niet elke bestemming is het hele jaar geschikt met oog op de weersomstandigheden. Wil je na een druk jaar uitrusten in een goed hotel met zonzeker weer of wil je juist op avontuur en bijvoorbeeld je kinderen iets laten zien?

Persoonlijk kies ik het liefst iets minder toeristische locaties in het lokale leven. Maar wel met de nodige comfort en zekerheden. TUI heeft hier een nieuw label voor gelanceerd: ‘Small and Friendly’ accommodaties. Leuke, goede hotels maar net wat persoonlijker of net even buiten de hectiek. De mooiste stranden zijn vaak vol, maar misschien is een strand wat iets minder mooi is waar je alleen ligt wel veel leuker. Zo is het ook met natuurparken of steden.

Mijn persoonlijk mooiste reisherinneringen? Orka’s in het wild bij Vancouver, een Grizzly beer met jongen in Canada en wilde dolfijnen die op de golven meedeinden in Costa Rica. Of de reis door de Sahara naar Abu Simbel. Of een visvakantie in Frankrijk met de kids. Gerlos in Oostenrijk, hiervoor gooi ik al mijn niet hectiek wensen overboord om te genieten van de sfeer van deze leuke skischool. En ik ben een echte Amerika en Italië-fan!

Bovenaan mijn verlanglijstje staan: Zuid-Afrika, de hele wereld in één land met prachtige natuur, een rijke geschiedenis en wat zou ik graag de pinguïns bij Kaapstad zien waggelen. En wat te denken van Andalusië met zijn prachtige steden. Amerika natuurlijk met zijn muzieksteden en plantages in het zuiden en het Wilde Westen inclusief cowboys. En Italië staat bij mij op elk lijstje door de gezellige mensen die er wonen en het lekkere eten.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je reisadviseurcarrière tot dusver?

De finaleplaats voor de beste zelfstandige reisadviseur uit Groningen springt er natuurlijk bovenuit. Maar ik kijk ook met veel plezier terug op mijn stand in Tolbert tijdens het paardenspring concours en ik verheug me op de Internationale Indoor Concours Hippique in Zuidbroek waar ik ook een stand heb. Het is heerlijk om af en toe even weer terug te zijn in de paardenwereld.

Negatieve dingen maak je ook mee natuurlijk. Als een klant vluchtvertraging oploopt en niet weet waar ze aan toe zijn bijvoorbeeld. Een hotel dat vlak voor aankomst van mijn klanten aangeeft nog niet klaar te zijn met de verbouwing. Of een plotseling negatief reisadvies naar een bestemming waar klanten zich al jaren op verheugd hebben. Gelukkig heb ik nog nooit klanten gehad die een natuurramp moesten ontvluchten. Mocht dat gebeuren dan kan ik ook gebruik maken van de ondersteuning van TUI.

Heb je nog leuke reisanekdotes?

Jazeker, wat wil je horen? Gevlucht voor berenhaar, een lekke band in Costa Rica of relaxen in een Hamman van Marrakesh? Om het verhaal niet te lang te maken ga ik voor het lekke band verhaal….

Jaren geleden reisden we met een huurauto door Costa Rica met de kids. Halverwege de reis hadden we als tip gekregen om bij een brug over de Tarcoles rivier de krokodillenpopulatie te bezoeken. Er werd ons wel op het hart gedrukt voorzichtig te doen. Om de auto te parkeren op de aangewezen plekken en waardevolle spullen mee te nemen uit de auto. Costa Rica is een veilig land maar hier en daar kun je een lekke band “oplopen” waarna er hulp geboden wordt. Na het verwisselen van de band zijn de camera en portemonnee verdwenen.

Bij de brug aangekomen parkeerden we de auto en gaven de parkeerwachter een paar colon. We maakten een grapje en vroegen ons even af of we de bende nu ook sponsorden. We namen netjes alles van waarde mee uit de auto en liepen naar de krokodillen. En inderdaad, zeker een leuke plek voor een stop. Terug bij de auto maak ik mijn vast rondje om de auto heen om de banden te controleren. Alles prima in orde. We vervolgenden onze reis met de kids op de achterbank. Al snel begon het stuur te trillen, het zou toch niet? De kids werden wat zenuwachtig van onze spanning. ‘Niks aan de hand jongens!’

We werden ingehaald door een open Jeepje met uitbundig zwaaiende jongelui. Huh, zijn dat ze? Ze reden voor ons en onze auto trilde nog steeds. Hij begon ook wat eigenaardig te ruiken. We reden door naar het eerstvolgende dorpje en checkten de banden opnieuw. De Jeep stopte ook. De jongelui gingen bij een eettentje naar binnen. Beetje raar allemaal.

We concludeerden dat we echt geen lekke band hadden. Zou die bende inmiddels een andere overvalstrategie hebben bedacht? Allerlei gedachten passeerden de revue. We besloten onze weg te vervolgen en binnen een kilometer brak ons het zweet uit. De Jeep haalde ons weer in en onze auto ging steeds slechter rijden. In een opwelling keek ik op het dashboard. ‘Wat is dat voor rood lampje?’, vroeg ik. Met het schaamrood op de kaken kan ik nu wel bekennen dat we de auto de hele tijd op de handrem hadden laten staan……

Uithuizen is voor jou ‘the place to be’?

Ik ben hier neergestreken en woon er met veel plezier. Maar ik zou ook wel eens in een stad willen wonen. In het centrum van Groningen bijvoorbeeld. Mijn vriend woont in Westerbork, daar voel ik me ook al aardig thuis. Maar Noord-Groningen met de zee, de polders, de kwelders en de weidse vergezichten zal altijd blijven trekken. Dit zit in mijn genen verankerd, denk ik.

Nog tijd voor hobby’s?

Het klinkt misschien heel suf maar gewoon wandelen door de polder, het bos of een leuke stad vind ik heerlijk. Genieten van de natuur, mooie architectuur of van oude gebouwen met mooie gevels. En vervolgens een kopje koffie op een terrasje meepikken. Ik hou van gezelligheid met een drankje en een hapje. En natuurlijk heb ik zelf nog wat reizen op mijn verlanglijstje staan. Ik vind het leuk om hier routes voor te bedenken.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Om naar Schiphol te gaan voor een leuke reis.

Waar staat Titia Doornbos Clevering over 10 jaar? 

Ik hoop dan heel veel mensen leuke vakantieherinneringen te hebben gegeven. En een tijdelijk project van enige maanden tot een jaar op het gebied van onderwijs of toerisme in het buitenland zou ook wel wat voor mij zijn.

Wil je verder nog iets kwijt?

Maak gebruik van de ervaringen en kennis van een reisadviseur! Alles is dan goed geregeld. Negeer het navigatiesysteem en raak de weg kwijt, dat gevoel wil ik mijn klanten graag meegeven. Maak van elke vakantie een herinnering voor het leven!

Mijn advies is kosteloos voor de klant. Ik word betaald via de touroperators. Hier heb ik heel veel keus in, ik werk samen met tal van specialisten. Wil je meer informatie of reisverhalen lezen kijk dan eens op mijn website, www.groetentitia.nl. En graag tot zien bij het IICH Groningen in Zuidbroek waar ik van 18 t/m 27 december met een stand aanwezig ben!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69