Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Muzikant en componist Arnold Veeman uit Kloosterburen, terugblikken op 2018

Arnold, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik ben Arnold Veeman dus, inmiddels 45 jaar oud. Vader van vier kinderen die allemaal in het buitenland wonen. Mijn drie dochters wonen in Zweden, mijn zoon in Duitsland. Velen kennen mij van de Groninger liedjes die ik zelf schrijf en zing maar ik houd mij met nog veel meer dingen bezig. Zo schrijf ik liedjes voor anderen en ik componeer de nodige muziekstukken. Bijvoorbeeld voor orkesten waarbij het Noord Nederlands Orkest en het Metropole orkest wellicht de bekendste zijn.

Ik ben een geboren Stadjes maar dankzij mijn moeder heb ik Noord Groningen ontdekt toen zij naar Kruisweg verhuisde. Zelf was ik toen twaalf jaar. Ik heb ook nog een poosje in Friesland gewoond en op nog wat andere plekken in Groningen. Sinds 2005 is de oude lagere school aan de Halsemaweg in Kloosterburen mijn woonplek. Hier heb ik ook mijn eigen studio.

De muziekgenen kwamen al op jonge leeftijd te voorschijn?

Dat klopt wel inderdaad, ik was een jaar of acht, negen. Mijn moeder had een gitaar waar ik een grote interesse voor had. Hetzelfde gold voor de dubbele cassettedeck. Beide gebruikte ik voor mijn eigen ‘hoorspelen’. Ik vertelde verhalen over dingen die ik met vriendjes beleefd had, zoals het varen op een zelfgemaakte vlot. Hier maakte ik dan ook de muziek bij.

Een van die cassettebandjes stuurde ik later naar het Conservatorium. Met succes want ik werd er als leerling componist aangenomen. Vervolgens heb ik zeven jaar op het conservatorium doorgebracht en ben er succesvol afgestudeerd. Hier leerde ik het componeren van muziekstukken, die door en voor orkesten, muziektheaterprodukties en musicals gebruikt kunnen worden.

Wanneer ben je op het zingen in het Gronings overgestapt?

In het begin schreef ik alleen maar Engelstalige nummers. Thuis werd er nooit Gronings gepraat maar ik vond het wel heel leuk om met mijn vriendjes in het Gronings te ‘knauw’n’.  Dit zonder er bij stil te staan dat het Gronings natuurlijk een echte taal is waarin je je prima uit kunt drukken. Helemaal wanneer het op het gevoel aankomt. Dat oversteeg als het ware prozaïsche invloeden waarmee ik al wel bekend was.

Afijn, na afloop van een van mijn optredens raakte ik in gesprek met Jaap Alkema. Hij had genoten van een Engels liedje met een Franse titel die ik gezongen had. ‘Mon cher petit’, heette dit nummer. Hij gaf mij als advies mee om dit nummer in het Gronings te vertalen, dan zou het een geheide hit gaan worden. Met deze wetenschap ben ik naar de Groningse schrijver Jan Siebo Uffen gegaan en hij maakte van ‘Mon cher petit’, ‘Mien lutje laif’. Jaap Alkema kreeg gelijk wat zijn hitvoorspelling betrof en ik was verkocht aan het zingen in het Gronings.

Hoeveel albums heb je inmiddels uitgebracht?

Dit zijn er sinds 2005 vijf geweest, allemaal in het Gronings gezongen. Ik ben niet iemand die jaarlijks een album uit wil brengen maar om de twee a drie jaar begint het vaak wel weer te kriebelen. Binnenkort, ik hoop dit jaar nog, verschijnt het album ‘Duivel’. Een plaat waarop je mij hoort zingen en waarop ik ter ondersteuning alleen maar gebruik maak van mijn gitaar. Hier werd tijdens eerdere optredens al regelmatig om gevraagd maar zo’n album had ik tot dusver niet gemaakt.

Ook dit album zal in mijn eigen studio worden opgenomen. Ik ben nog wat aan het schaven aan de definitieve playlist. Het is niet zo dat er volgend jaar een uitgebreide promotietoer komt om het nieuwe album te promoten. Zo zit ik helemaal niet in elkaar, misschien is dat wel een manco van mij. Ik geniet van het schrijven, componeren en zingen van deze nummers en ben minder bekend en bezig met de commerciële verkoopactiviteiten hoewel ik hierbij wel gebruik kan maken van mensen die mij willen helpen.

Was het zingen voor het Koninklijk paar jouw hoogtepunt van 2018?

Dat kun je wel stellen ja. Ik heb het als heel bijzonder en eervol ervaren in elk geval. Eind 2017 werd ik al door de organisatie benaderd. Mijn nummer ‘Mien Grunneger Stad’ was voor hen een uitgangspunt en inspiratiebron om Koningsdag 2018, die dit jaar in Groningen werd gehouden inderdaad, af te sluiten.

En zo stond ik op 27 april op de Vismarkt voor duizenden mensen live en voor miljoenen luisteraars thuis voor de buis op te treden. Waaronder dus voor het Koninklijk paar en hun kinderen die vlak voor het podium stonden. Nee, ook tot mijn eigen verbazing was ik hiervoor niet extra gespannen. Sterker nog, het was genieten geblazen en ik heb er mooie reacties op gekregen. En dat terwijl ik eigenlijk qua opvatting een republikein ben, haha….

Nog steeds lekker bezig met de Toes Toavel?

Elke laatste zaterdag van de maand kun je hier aan de Halsemastraat een gezellige, culinaire avond beleven. En dat voor maar €20,19. Een bedrag dat ik gekozen heb omdat wanneer je de getallen 2,1 en 9 optelt je dan op 12 uitkomt. En omdat de muziek in mijn nummerlogisch systeem uit twaalf tonen bestaat, kwam ik op deze prijs uit. Veel te goedkoop natuurlijk maar voorlopig laten we het maar zo.

Want ik begin op donderdag al met de voorbereidingen voor de lekkere maaltijd van zaterdag. Gelukkig is koken een grote hobby van mij. Vroeger was ik een fervent vleeseter, tegenwoordig ben ik veganist. Iets wat ook in mijn kookkunsten naar voren komt. Waarbij ik hou van stevige kost, lekker pittig en smaakvol bereid. De avond begint altijd met een kunstenaar die iets over zijn of haar werk vertelt en na de maaltijd verzorg ik altijd nog een optreden. Voor mij altijd een mooi moment om nieuwe liedjes uit te proberen.

Eigenlijk kan ik maar 25 mensen bergen maar vaak zijn het er wel meer. Inclusief the crew die mij helpt bij de voorbereidingen. De gasten komen door mond-tot-mond-reclame uit de hele provincie, ja zelfs vanuit heel Nederland hierheen. En zo leer je elke keer weer nieuwe mensen kennen. Maar laatst waren er ook vijf gasten uit Kloosterburen. Dat vond ik ook heel mooi.

Hoe kijk je terug op het jaar 2018?

Het was een bewogen maar goed jaar. ‘Ik heb veel om maans had, moar het was goud’. Met als hoogtepunt het optreden op de Vismarkt tijdens Koningsdag. En met als dieptepunt een verbroken relatie aan het begin van dit jaar. Maar gelukkig heb ik nu weer een nieuwe vlam, die eigenlijk een oude vlam van vroeger is. Zo blijkt maar, oude liefde roest niet….

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je zangcarrière tot dusver?

Als hoogtepunten uit mijn oeuvre noem ik toch mijn oudste liedje, ‘Mien lutje laif’ maar ook ‘Mien Grunniger stad’, mede door de mooie herinneringen aan Koningsdag. Voor dat optreden heb ik het hele muziekprogramma geschreven, inclusief het inloopliedje. Dat is misschien toch een soort van dieptepuntje. Dat mensen vaak niet weten dat ik meer ben dan een zanger alleen en niet weten hoeveel werk er in de voorbereidingen van het optreden heeft gezeten en dat dit niet door anderen is gedaan.

Terwijl het nummer speciaal door mij gecomponeerd is voor alle muzikanten die meededen op het podium. Waarbij het nachtgedeelte je wat in mineur kan brengen middels strijkers en violen waardoor overdag weer een majeur moment wordt dankzij de trompetten en trombones. Ik probeer altijd middels klankkleuren een sfeertje neer te zetten. Met klanken kun je heel mooi een beeld creëren. Soms word je door de mooie muziek helemaal meegesleept in een film zonder dat mensen dat doorhebben. Dat is wat muziek kan doen….

Heb je nog leuke zanganekdotes?

Tussen de nummers door ben ik vaak met het publiek bezig. Voor een van de nummers teken ik een denkbeeldige kerk in de lucht en dan mogen de toeschouwers raden welke kerk ik uitbeelt. Dat deed ik ook tijdens Koningsdag. Het duurde even voordat het kwartje viel maar de enorme lachsalvo die toen uitbrak had ik nog nooit meegemaakt. Nee, ik ga de clou niet vertellen, dat horen de mensen wel tijdens mijn optredens.

En het klopt dat ik tegenwoordig regelmatig als gastheer bij RTV Noord Nieuws aanschuif om aan tafel mee te praten. Daar ben ik ooit eens voor gevraagd en het bevalt van beide kanten prima. Binnenkort mag ik weer naar de studio’s maar ik weet niet eens wanneer of met wat voor frequentie. Ach, ik krijg vanzelf weer een belletje.

Kloosterburen is voor jou ‘the place to be’?

Dat is Kloosterburen wel bij toeval geworden, zo’n dertien jaar geleden toen ik hoorde dat de school te koop stond. Ik verhuur hier nu ook ruimtes en mogelijk maak ik er nog een airbnb van. Ik ben echt een beetje verliefd op Kloosterburen geworden. Het is ook een heel actief dorp. Denk alleen maar aan het carnaval vieren en het biervatrollen. Ik ben er niet altijd bij maar ervaar het wel altijd als heel gezellig.

Nog tijd voor hobby’s?

Met het kookverhaal ben je al bekend maar ik mag ook graag 3D-modellen maken. Een van die modellen, een panoramafoto van Parijs die ik uitgewerkt op YouTube gezet heb, is zelfs door Mercedes gebruikt in aanloop naar het EK voetbal 2016 in Frankrijk. Toen belde mijn zoon mij op vanuit een bioscoop in Duitsland waar de reclame vooraf aan een film vertoond werd. Dat is wel heel bijzonder natuurlijk. Zo heb ik ook de Westertoren in Amsterdam uitgewerkt tot een lyrics video. Je merkt wel dat ik graag creatief bezig ben.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Mijn mobieltje ligt ’s nachts altijd voor het grijpen. Ik krijg wel eens een ingeving en deze melodie neurie ik dan in om vervolgens lekker verder te slapen. Je mag me ook wakker maken wanneer er zich een bijzondere kans aandient. En het ontbijt op bed wat ik laatst kreeg van iemand, beviel ook heel goed. Ik moest eerst even wakker worden maar toen ik een smoothie voorgeschoteld kreeg was ik direct klaarwakker.

Waar staat Arnold Veeman over 10 jaar?

Foto: Annet Eveleens

Oei, dan ben ik al 55 jaar. Dat vind ik wel een lastige vraag hoor want ik ben niet echt een planner. Misschien heb ik in de tussenliggende tijd wel getekend bij een impresario die dan de boel voor mij regelt. Dat zou mij wel wat meer rust geven in elk geval. Ik zou het mooi vinden wanneer ik dan (orkest)muziek mag maken voor langere films. Het combineren van beeld met muziek, dat lijkt mij fantastisch om te doen. Ergens ga ik dan weer terug naar mijn roots, naar de hoorspelen met muziek inderdaad.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik denk dat we veel besproken hebben. Een linkverwijzing naar mijn website zou mooi wezen, daarop staat ook mijn agenda: www.arnoldveeman.com

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69