Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Gerrit Arkema, al een kwart eeuw actief in kegel- en partycentrum ‘De Zeearend’ in Zoutkamp

Kunt u zich heel kort even voorstellen?

Gerrit Arkema is mijn volledige naam. Ik ben op elf augustus 1953 geboren in Westernieland, op ‘Koakhörn’. Als tweede telg uit een gezin van vijf kinderen. Mijn vader was aanvankelijk boerenarbeider. Later werd hij postbode in Ulrum. Wij verhuisden dan ook op mijn zevende als gezin hier naar toe.

Toen ik 25 jaar was, ben ik op Zuurdijk gaan wonen. Daar heb ik twaalf jaar de kroeg ‘Billeke de Beer’ gerund. Daarna heb ik al met al zo’n 25 jaar in Winsum gewoond. Sinds 2015 woon ik in het Veerhuis aan de Reitdiepskade in Zoutkamp. Een klein huisje maar met een prachtig uitzicht op het Reitdiep. Zoutkamp is een mooi dorpje om in te wonen. De haven brengt altijd een behoorlijke drukte met zich mee.

Wat is uw burgerlijke staat?

Na 34 jaar getrouwd te zijn geweest, heb ik inmiddels al weer vier jaar een relatie met Betty Rispens met wie ik drie jaar samenwoon. Betty werkt al lange tijd in het kegelhuis en we waren altijd al vier handen op een buik. We kennen elkaar dus zo’n 25 jaar maar op den duur is onze relatie doorgegroeid naar een hoger niveau. Wanneer je zo lang met elkaar optrekt dan ken je ook alle ins en outs van elkaar. Hoewel Betty jonger is dan ik, zij is 51 jaar, kunnen we het heel goed met elkaar vinden.

Zelf heb ik twee zoons. Pieter is 35 jaar en woont in Noordwolde. Hij staat op het punt om vader te worden, ik word dus binnenkort voor het eerst echt opa. Mijn jongste zoon Jan is 27 jaar en woont in de stad Groningen. Betty heeft twee kinderen en een kleindochter van anderhalf. Daardoor ben ik eigenlijk al een beetje opa. 

Wat is uw voormalig beroep?

Mijn lagere schooltijd heb ik in Ulrum doorgebracht. Ik wist nog niet goed wat te worden en dus ging ik naar de LTS in Wehe-den Hoorn. Daar heb ik de timmerrichting gevolgd. Ik was vijftien jaar toen ik aan het werk ging. Mijn buurman was tegelzetter en ik ging met hem mee. Mijn eerste klus was het inwassen van de Vondelflat in Groningen. De daarop volgende tien jaar heb ik voor verschillende (koppel)bazen gewerkt. Ook in Duitsland inderdaad, ik was dan hele weken van huis.

Dat veranderde in 1978 toen ik ‘Billeke de Beer’ overnam, een voormalige seksclub op Zuurdijk. Ik maakte er echter een kroeg van. Hoe dit zo kwam? Ik ben in mijn jonge jaren DJ geweest en dan hoor je wel eens wat natuurlijk. Zo doende kwam ik er achter dat dit roemruchte pand te koop stond. Door mijn draaiuren, merkte ik dat het horecawereldje mij wel trok. De daarop volgende twaalf jaar was ik voornamelijk ’s avonds en weekends in de kroeg te vinden. Dit combineerde ik dan met mijn werk als tegelzetter.

Op Zuurdijk heb ik de nodige feest- en discoavonden georganiseerd. Het lukte mij om bekende artiesten als Vanessa, de Havenzangers en The Shorts naar Billeke de Beer te lokken. Ik heb daar een mooie tijd gehad maar na twaalf jaar merkte ik dat ik toe was aan wat anders. Ik wilde graag in Winsum een zalencentrum beginnen en had hiervoor mooie plannen ontwikkeld. Mijn verhouding met de toenmalige burgemeester van Winsum was helaas niet je van het. We kwamen er dan onderling ook niet uit en ik heb de plannen afgeblazen.

En toen hoorde ik dat kegel- en partycentrum ‘De Zeearend’ in Zoutkamp te huur werd aangeboden. Deze behoorde toentertijd met nog wat andere panden toe aan Henk en Hennie Wijbenga. Ik heb het kegelhuis eerst vier jaar gehuurd en vervolgens in 1997 overgenomen. In het weekend wordt hier vaak met groepen gekegeld maar men kan hier ook terecht voor feesten, partijen en bruiloften. Maandelijks organiseren we een bingoavond met leuke prijzen en een dansavond met een band. Door de week zijn de darters en toneelspelers hier actief. We hebben dus ook een beetje de dorpshuisfunctie overgenomen. Deze maand wordt in ‘De Zeearend’ de herfstfair georganiseerd. Een herfstmarkt inderdaad waar de plaatselijke middenstand zich voor heeft aangemeld.

Al met al ben ik gemiddeld zo’n 35 uur in de week in het kegelhuis te vinden. Betty is het gezicht van ‘De Zeearend’ geworden, zij is een echte mensenmens en vindt het heerlijk om als gastvrouw te fungeren. De gasten voelen zich bij haar op hun gemak, ze laat ze hier thuis voelen. Kinderen komen vaak heel verlegen binnen maar willen uiteindelijk niet meer weg. Zelf ben ik meer in de keuken te vinden. Wanneer er een warm of koud buffet moet komen, dan ben ik hiervoor de aangewezen man. Het kokkerellen heb ik mij in de loop der jaren wel aangeleerd en ik vind het ook leuk om te doen.

Hoe bevalt het gepensioneerd zijn?

Officieel moet ik dus nog een kleine twee jaar door. Maar zolang het zo leuk gaat als nu, gaan we gewoon lekker verder. Na veertig jaar in de horeca actief te zijn geweest, kan ik er nog steeds mijn ei in kwijt. Wel ben ik blij dat we het in de zomermaanden niet zo heel druk hebben, dit is voor ons een ideaal moment om op vakantie te gaan. We zoeken dan vaak de zon op, het maakt mij niet zo veel uit waar we terecht komen als het er maar warm is. Zuid-Europa is dan ook vaak onze eindbestemming.

Verder heb ik in Ulrum en Winsum nog meer onroerend goed in mijn bezit en deze gebouwen moeten ook onderhouden worden. Of het nu nog echt een hobby is dat weet ik niet, maar het is wel vanuit een hobby ontstaan. Vroeger, in mijn Zuurdijk tijd, mocht ik graag biljarten en ik heb nog jarenlang op voetbal gezeten. Ik heb tien jaar onder de lat gestaan bij Zeester 1. Met mijn grote handen mocht ik graag hoge ballen met een hand uit de lucht plukken, daar stond ik dan ook om bekend. Daarbij viel ik ook nog wel eens de goede kant op. Ik geloof dan ook dat mijn ploeggenoten wel blij met mij waren.

Wat zijn de hoogtepunten uit uw leven?

Is er sprake van belangrijke punten of van hoogtepunten in het leven? Ik ben gewoon tevreden met hoe het leven zich ontwikkeld heeft en mopper er dan ook niet over.

En de dieptepunten?

De scheiding heeft moeilijke momenten opgeleverd voor beide partijen. Dit ging niet zonder slag of stoot. Gelukkig is in de loop der jaren alles weer op zijn pootjes terechtgekomen. 

Heeft u nog anekdotes en mooie verhalen?

Na mijn Billeke de Beer tijd heb ik een keer een schuurfeest in Winsum georganiseerd. Daar kwamen duizenden mensen op af. Want wat bleek? Wij dachten met De Kast een coverbandje te hebben gecontracteerd. Maar toen zij bij ons op kwamen treden, beleefden ze met ’In Nije Dei’ een gigantische doorbraak. Dit nummer kwam dan ook op nummer een terecht in de hitparades. En dat hebben we die avond gemerkt….

We proberen met het kegelen leuke variaties aan te brengen waardoor zowel jong als oud er plezier aan kan beleven. Zo stellen we een sorbet beschikbaar voor diegene die in een keer de drie opgestelde kegels om kan gooien. Dit is vooral voor kinderen heel leuk om te doen. Op onze website staat dan ook dat het spel met humor en handicaps gespeeld kan worden. Dit triggerde een man op krukken, hij had zijn been gebroken, om langs te komen. ‘Doar mot ik hén, want doar ken ik ook aan mitdoan ja!’

Ook mensen uit een verzorgingshuis kunnen hier een gezellige middag beleven. Want omdat de krachten bij hen afnemen, hebben we middels een afrolconstructie een systeempje bedacht waardoor ze de kegels toch om kunnen gooien. Zo kunnen ze zelfs vanuit de rolstoel meedoen. Wat dat betreft proberen we creatief met alles om te gaan. Zo gebruiken we lege beerenburgflessen als kaarsenstandaard. ‘Zo kan het dus ook!’, zei onlangs een man tegen zijn vrouw. ‘En ik maar poetsen op het zilverwerk!’

Ik zit inmiddels dus veertig jaar in het horecavak. Dan moet je toch een sterke lever hebben hoor. Misschien dat ik daarom wel in het vak gerold ben. Toen ik besefte dat ik beter achter de bar kan staan dan er telkens voor te zitten hijsen. Volgens mij is er in de gemeente De Marne nog een persoon langer actief in de horeca dan ik…..

Wat zou u ooit nog willen doen in uw leven?

‘Mooi met de ‘platte vouten’ op de grond blieven stoan!’. We gaan er immers al regelmatig met zijn tweeën op uit. Betty heeft hiervoor wel haar vliegangst moeten overwinnen, dat was nog een heel proces. Inmiddels gaat het beter maar ze slikt nog steeds van te voren een pilletje. Toen ze dacht dat ze er ook wel zonder kon, zat ze op den duur te trillen in haar stoel. Dat doet ze dus niet meer. Maar het is natuurlijk wel de snelste manier om in het zuiden te komen. Verder heb ik geen bijzondere wensen, alhoewel. Ik hoop dat we nog lang gezond mogen blijven.

Waar heeft u spijt van gehad in uw leven?

Nergens van. Ik ben redelijk tevreden over hoe ik door het leven ben gerold tot dusver.

Wat zou u uw leven voor een cijfer willen geven?

Noteer maar een ruime voldoende, een mooie acht inderdaad. Gewoon lekker zo doorgaan, is mijn motto.

Wilt u verder nog iets kwijt?

Probeer positief in het leven te staan. Kom gerust eens langs om hier te kegelen of om een feest te organiseren. Wel graag van te voren reserveren natuurlijk. Voor meer informatie: www.kegelhuis.nl.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69