Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Coby Vermeeren, Toalkefee

Van Coby Vermeeren, docent Grunneger Toal.

Waarom nu een taalcafé? (toalkefee)

Om te beginnen, elke winter worden er taalcursussen gegeven, ik doe hier ook altijd met veel plezier aan mee. Afgelopen winter gaf ik twee cursussen in het gebouw van de Archieven in Groningen. Het betreft dan een proatcursus, een combinatiecursus (praten, literatuur, grammatica, muziek), voor elke groep is wel een combinatie te vinden.

Steevast wordt er aan het eind van zo’n cursus-sessie gevraagd: Nu heb ik tien weken elke dinsdagavond Grunnings gepraat. En nu? Met wie en wanneer?

Van een van mijn cursisten kwam de suggestie naar voren een café te vinden, waar we bij elkaar kunnen komen om zo’n avond Gronings te blijven praten met misschien nog een andere invulling in de Grunneger toal erbij te zoeken. Bijvoorbeeld een Groninger schrijver, gedichten in het Gronings, een kort dictee, muziek, het kan van alles zijn.

Een café werd gevonden, De Molleboon (heel toepasselijk, een inwoner van de Stad wordt ook wel molleboon genoemd) in de Nieuwe Ebbingestraat 117, vlak bij het Noorderplantsoen. Hier wordt nog een ouderwets bakkie leut geschonken en proef je de Groningse nuchterheid. Dit is een café, waar Gronings door de uitbater gesproken wordt, waar veel aan de wand hangt, dat met Stad te maken heeft, informeel en gezellig. De uitbater, hij heet John Meyer, is geboren en getogen in onze provincie. En als je hem aan het woord laat, is de avond om.

De bedoeling is om eens per maand, en wel op de eerste woensdag van de maand, bij elkaar te komen in de Molleboon.  Cursisten, oud-cursisten en belangstellenden zijn van harte welkom op de betreffende avond.

We hebben al een ‘proefavond’ gehad, mede ingevuld door Henk Scholte, werkzaam bij het Centrum Groninger Taal en Cultuur. Ook bekend van Törf, waar hij de zanger is. En niet te vergeten de spreker in: Twij deuntjes veur ain cìnt, elke zondagmorgen op Radio Noord.

Zo proberen we de avond aantrekkelijk te maken voor eenieder, die een avond met de Groninger taal bezig wil zijn.

Dus iedereen, die de Taal van het Gronings een warm hart toedraagt: u bent van harte welkom op 5 september a.s. bij de Molleboon. Inloop vanaf 19.00 uur, we beginnen om 19.30 uur.

Want: ‘Elk en ain, dij Grunnings wil proaten, huft t ook hier nait te loaten’.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69