Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Gert Dijkema, veelzijdig ondernemer van Dijkema Totaal- en Agriservice

Gert, wanneer is Dijkema Totaal- en Agriservice ontstaan?

Tot medio 2008 was ik werkzaam bij Bulthuis Trailerbouw in Noordwolde. 2008 was het jaar dat mijn vader samen met mijn broer Marc en mijn persoontje de maatschap Dijkema opgericht hebben. Ik heb toen ontslag genomen bij Bulthuis en heb mij vervolgens terugverhuurd aan hun en ook aan andere bedrijven. Dit ging zo goed dat ik in 2010 besloten heb om Dijkema Totaal- en Agriservice op te richten. Dit oogt professioneler.

Ik heb geen dag spijt gehad van mijn beslissing om zelfstandig ondernemer te worden. Bulthuis Trailerbouw is helaas failliet gegaan maar hier kwamen genoeg andere opdrachtgevers voor terug. Groenvoorziening Van der Werf uit Bedum is hier een voorbeeld van maar ook landbouwmechanisatiebedrijven en andere agrarische bedrijven huren mij in. Sinds 2013 heb ik een eigen werkplaats aan de Boerdamsterweg in Middelstum van waaruit ik veel opdrachten verricht voor bedrijven op het gebied van las- en constructiewerk/onderhoud en reparatie.

Wat heb je hiervoor allemaal gedaan?

Tijdens mijn middelbare schooltijd was ik vaak bij loonbedrijf Hooyer te vinden. Tijdens vrije dagen en vakanties heb ik voor de gebroeders heel veel verschillende werkzaamheden verricht, een zeer leerzame tijd. Mijn stage voor school heb ik bij Bulthuis Trailerbouw verricht en dit beviel wederzijds zo goed dat ik hier ben blijven hangen tot 2008 dus. Daar ben ik heel allround geworden want ik was bezig in het magazijn, de tekenkamer, nieuwe trailers bouwen, reparaties aan trailers verrichten enz. enz.. Al met al heb ik 6,5 jaar bij Bulthuis gewerkt. In 2010 ben ik op 29-jarige leeftijd dus begonnen met Dijkema Totaal- en Agriservice.

Het boerenleven is je met de paplepel ingegoten?

Ik ben er groot mee geworden inderdaad. Op jonge leeftijd deed ik al allerhande klusjes, trekker rijden enz. op de boerderij van mijn ouders in Westerwijtwerd. Toen mijn broers het huis uit gingen werden de werkzaamheden op de boerderij intensiever. Maar dat vond ik helemaal niet erg hoor. Ik ben van jongs af aan al een bezige bij, die eigenlijk niet stil kan zitten. ‘Ik moet wat omhanden hebben’.

Nog specifieke opleidingen gevolgd?

Naast heel veel praktijkervaring heb ik MTS werktuigbouwkunde gestudeerd. Hierna diverse aanvullende certificaten gehaald. Zo ben ik keurmeester tuin- en parkmachines en keurmeester elektrische gereedschappen. Gelukkig beschik ik van jongs af aan over twee rechterhandjes, dat bevordert creatieve oplossingen voor soms complexe problemen waar ik tegenaan loop.

Werk je samen met andere bedrijven?

Het liefst werk ik alleen maar tijdens topdrukte (vooral in de zomerperiode) gebeurt het regelmatig dat ik andere ZZP-ers inhuur om het werk tijdig klaar te krijgen. Daarnaast verhuur ik mijzelf ook aan andere bedrijven.

Wat zijn je specialiteiten?

Eigenlijk heb ik nog nooit nee hoeven te verkopen op vragen van klanten of ik iets voor ze kan maken. Door mijn werkzaamheden ben ik allround, flexibel en creatief geworden. Hoe gekker de vraag, hoe mooier ik het vind eigenlijk. Ik houd van uitdagingen en pionierswerk. Van aluminium lassen tot inkuilen en alles wat daar tussen zit, haha… Zijn spullen in de winkel niet te koop of zijn de wensen anders dan standaard dan gaan we gezamenlijk op zoek naar een oplossing. Netjes en correct werken is mijn credo! Van laswerkzaamheden tot storingen verhelpen in de verlichting en diverse diensten in de agrarische sector. Onder andere agrarisch werk, chauffeurswerk en verhuur met tractor en diverse machines behoren tot de mogelijkheden.

Wat is je meest bijzondere project geweest tot dusver?

Omdat ik bijna niet seriematig werk is elk project bijzonder, ik lever vaak maatwerk af. Wel leuk om te noemen is, dat ik nu gebruik maak van een mesttank die al lang en breed was afgeschreven maar inmiddels weer draait als een zonnetje. Ook een bijzondere uitdaging was het van nul af aan opbouwen van 8 aluminium keeptrailers van 11 meter lang, te gebruiken achter een vrachtwagen. Hiervoor mocht ik in een tijdsbestek van 8 weken de chassis bouwen. Natuurlijk zijn het veroveren van mijn vrouw en de geboorte van onze dochter ook hele bijzondere projecten geweest…

Kun je iets meer over je gezin vertellen?

Ik ben in juli 2010 getrouwd met Annie waar ik al sinds 1999 verkering mee had. Ze is afkomstig uit Winsum en ook opgegroeid op een boerderij. Alvorens in Middelstum te zijn gaan wonen hebben we nog 4,5 jaar samengewoond in Winsum. Annie werkt 3 dagen als leerkracht op een basisschool in Winsum. Ze houdt veel van dieren en tuinieren. Dat komt goed uit want we hebben inmiddels een behoorlijke veestapel. Uiteraard besteedt ze ook veel tijd aan dochter Jolien die inmiddels 1,5 jaar oud is.

Beiden gehecht aan Middelstum/Westerwijtwerd?

Gedeeltelijk, we hebben dus ook een tijdje in Winsum gewoond en dat beviel uitstekend. Ach, als Annie en Jolien meegaan dan kan ik overal gelukkig worden, haha. Maar het bevalt ons hier prima op Boerdam, Annie is gelukkig ook niet zo veranderlijk. En we hebben natuurlijk een pracht uitzicht op zowel Middelstum als Westerwijtwerd.

Heb je naast je drukke werkzaamheden nog tijd voor hobby’s?

Muziek is mijn grote passie, de malletband van Concordia een gezellige club. De dinsdagavond is dan ook gereserveerd voor de repetities. Het maakt niet zoveel uit welke instrument ik bespelen moet, als het maar slagwerk is. Bongo, snare-drum of een triangel, het is mij om het even. Ik ben reeds vanaf mijn 8e jaar lid maar ben er wel 6 jaar tussenuit geweest. Op den duur begon het toch weer te kriebelen.

Gelukkig is mijn werk ook mijn hobby, dat moet ook wel als je veel uur per week maakt. Het voelt vaak niet als werken. Daarbij komt dat ikzelf ook de bestellingen en de administratie doe, en offertes maak. Dit doe ik vaak in de avonduren. Dagelijks melk ik ook voor maatschap Dijkema op de boerderij van mijn ouders, dit neemt ongeveer 2 uur in beslag.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Voor een lekkere, dikke gehaktbal van moeders de vrouw met mayonaise, mosterd of curry. Wanneer Jolien huilt spring ik ook zo uit bed.

Waar staat Gert Dijkema over 10 jaar?

Maakt mij eigenlijk helemaal niets uit, ik vind het prachtig zo. Als we genoeg hebben om te leven en gezond zijn dan ben ik tevreden. Hoewel ik natuurlijk op een stijgende omzet hoop, neem ik liever geen personeel aan. Als het zo uitkomt dan huur ik wel ZZP-ers in. Ik vind het heerlijk om vanuit mijn eigen loods werkzaamheden te verrichten en hoop dan ook dat vele klanten mij weten te vinden zodat Dijkema Totaal- en Agriservice een gezond bedrijf blijft.

Wil je verder nog iets kwijt?

Je moet altijd positief blijven denken en denken in mogelijkheden, ik zal dus niet snel nee zeggen. En we hebben het nog niet eens gehad over het feit dat ik sinds vorig jaar dealer/importeur (de enige in Nederland!) ben van Truxor amfibiemachines. Ook voor reparaties aan deze machines, die onder andere door Van der Werf worden gebruikt om sloten en plassen te ‘maaien’, kun je bij mij terecht. Hoezo veelzijdig, haha……

 

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69