Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Anno Bulthuis gaat als de brandweer!

Anno, wanneer is Anno Bulthuis opleidingen BHV – blusmiddelen ontstaan?

Op 1 juli 2014 bestaat de onderneming al weer tien jaar. Mijn interesse voor brand en brandpreventieve middelen en opleidingen bestaat natuurlijk al veel langer. Toen ik nog in Middelstum woonde vond ik het al heel interessant om af en toe op de kazerne rond te neuzen. Op 1 januari 1999 heb ik besloten om de stoute schoenen aan te trekken en ben ik bij de vrijwillige brandweer van Bedum gegaan. Ik kwam er toen vrij snel achter dat hier mijn passie lag. Ik werkte in die tijd nog bij Houthandel Vries in Groningen.

Via mijn connecties in Bedum hoorde ik dat er bij de brandweer in Groningen een vacature was voor 6 brandweermannen. Ik heb direct een brief geschreven en werd samen met nog 300 sollicitanten uitgenodigd in een sporthal waar middels wat gesprekjes een eerste grote schifting plaatsvond. Ik behoorde tot de 25 gelukkigen die op gesprek mochten komen. Na deze gesprekken waren er nog 18 over die een sporttest en een psychologische test moesten ondergaan. Uiteindelijk kreeg ik te horen dat ik aangenomen was. De kans bestond dat het nog 1,5 jaar zou duren voor ik ook daadwerkelijk aan de slag kon maar uiteindelijk ben ik op 1 januari 2001 begonnen.

Bij de vrijwillige brandweer zou het 7 jaar duren voordat je hoofd brandwacht bent maar doordat ik er nu bijna alle dagen vol mee bezig was, had ik deze papieren reeds na 1,5 jaar in bezit. Het is ook nogal een verschil natuurlijk. De brandweer in Bedum rukt gemiddeld 50 keer per jaar uit, in Groningen is dat 5x per dag. Ik draai er (slaap)diensten van 24 uur achter elkaar. Wanneer er geen uitrukken zijn dan heb je wel tijd over. Dat vond ik eigenlijk maar niets. En dus was ik al vanaf het begin bezig met het op een hoger peil brengen van de kwaliteit van de organisatie. Dat heb ik meegenomen van mijn tijd bij Houthandel Vries waar ik bijvoorbeeld aan het lesgeven was. Deze instelling viel op bij de mensen.

Ik kreeg toen de mogelijkheid om mij door te ontwikkelen als instructeur. Deze kans heb ik met beide handen aangegrepen. BHV-cursussen waren in die tijd volop in ontwikkeling door de rampen in Volendam, Enschede en Schiphol. In die tijd was ik ook brandwacht bij het WK en EK schaatsen in Thialf. Dat was natuurlijk helemaal ideaal. En schaatsen kijken én ook nog geld toe krijgen. Daar werd ik benaderd om een BHV cursus te organiseren op de NS-dag. Van het een kwam het ander en ik werd steeds vaker benaderd om deze cursussen voor bedrijven te verzorgen. Op den duur kom je op een kruispunt terecht en heb ik besloten om een eigen onderneming op te richten. Aanvankelijk alleen op BHV gebied, later kwamen hier de blusmiddelen bij. Daarnaast heb ik nog steeds een volledige baan bij de brandweer in Groningen.

Altijd al eigen ondernemer willen worden?

Ja en nee, ik vind het nu heel mooi om eigen baas te zijn maar ik ben geen financiële lefgozer. En daarbij ook geen ‘harde’ ondernemer die alleen maar met omzettargets bezig is. Ik haal heel veel plezier uit het feit de mensen middels mijn cursussen te pleasen en ze te leren hoe om te gaan met allerlei brandpreventieve middelen. Wat dat betreft ben ik alle dagen aan het hobbyen en dat is natuurlijk genieten. Vooral met de zekerheid van een vaste baan ernaast.

Heb je hier specifieke opleidingen voor gevolgd?

Ik heb inderdaad alle brandweeropleidingen tot en met onderofficier gevolgd. Daarnaast preventieopleidingen aan de brandweeracademie in Arnhem. Ook heb ik mijn instructiepapieren BHV + brandweeropleidingen gehaald alsmede het diploma ademlucht/fysieke gezondheid. Daar de meeste BHV-cursussen plaatsvinden van oktober t/m mei heb ik mij ook verdiept in een eigen webwinkel.

Het viel mij op dat kleine ondernemers niet serieus genomen worden door de grote jongens als Ajax brandbeveiliging. Daarom heb ik besloten om tegen een fatsoenlijk tarief zelf brandblussers, blusdekens, brandmelders en verbandmiddelen te gaan verkopen via de webshop. Daarbij wil ik wel graag opmerken dat ik heel graag bij de klanten langskom om een en ander uit te leggen. De ondernemers hier in het Noorden willen heel graag de zin en onzin van brandpreventie weten, het hoe en waarom dus. Dat leg ik ze graag uit. Het klantenbestand breidt zich steeds verder uit, naast bedrijven weten ook steeds meer dorpshuizen en kerkgenootschappen mij te vinden.

Wat zijn je specialiteiten?

Dat zijn toch wel de BHV opleidingen die ik door het hele land maar vooral in het Noorden geef. Dat kan dus op locatie maar ook verzorg ik opleidingen in Bedum. Opleidingen aan kleine MKB-bedrijven (maximaal 20 personeelsleden) is toch wel mijn specialiteit en hier krijg ik het ook steeds drukker mee. De verkoop van blusmiddelen was aanvankelijk ter opvulling van de tijd en dat doe ik ook met heel veel liefde maar het is niet mijn core-business.

Wat heb je hiervoor allemaal gedaan?

Hoewel de brandweer al op jonge leeftijd trok heb ik aanvankelijk de LTS, richting motorvoertuigentechniek, gevolgd maar hier verder nooit wat mee gedaan. Daarna vaak van alles wat, ik heb heel wat omzwervingen gehad en volop van het leven genoten. De helaas failliet gegane Houthandel Vries gaf mij de vastigheid waar ik op den duur ook aan toe was. Ik ben ze nog dankbaar voor het feit dat ik er cursussen en opleidingen op kosten van de zaak heb mogen volgen. Ik heb zelfs de HBO-studie hout- en timmerindustrie gedaan, een opleiding die 4 jaar duurde. Bij Vries heb ik achteraf gezien heel veel geleerd over het ondernemerschap.

Nog leuke werkanekdotes?

Ik zal je een top 3 geven, te beginnen bij nummer 3. Dit was bij het Menzis kantoor in Groningen waar de automatische brandalarm was afgegaan. Toen we er aan kwamen had de eigen BHV-afdeling het gebouw al ontruimd waardoor er 400, 500 man buiten op het plein stonden te wachten. Het was bijzonder koud die dag en in overleg met de BHV-ers werd besloten om de mensen beneden in de hal te laten wachten. De BHV-ers gingen zelf voor de lift en trap staan om te voorkomen dat de mensen naar boven gingen. Ik schrok van de hoeveelheid mensen, de hal stond propvol. Maar de mensen luisterden prima. Het advies om niet allemaal aan een kant van de hal te gaan staan ter voorkoming van het omvallen van het gebouw werd dan ook prompt opgevolgd. Toen de brandweerchef weer met de lift naar beneden kwam omdat het sein veilig was afgegeven, schreeuwden wij toen de liftdeuren opengingen keihard van ‘Applaus’. De beste man wist niet wat hem overkwam toen hij een staande ovatie van 500 personen kreeg…

In de tijd van de poederbrieven kregen wij de mededeling dat er een vreemde lucht hing bij studentensociëteit Vindicat op De Groote Markt. Het was op een zondagavond en toen we het trappenhuis inkwamen, roken we een penetrante lucht van bier en braaksel. We besloten om de toekomstige rechters en artsen van Nederland eens de stuipen op het lijf te jagen. Buiten stond een container die we ter plekke tot ontsmettingsruimte bombardeerden. Alle studenten die de afgelopen 24 uur in het Vindicatgebouw geweest waren, moesten opgebeld worden met de mededeling dat ze ontsmet moesten worden. Uitkleden, naakt onder een ontsmettingsdouche door en daarna voorzien worden van een chemische strip om te zien of ze hier op zouden reageren. De meest nuchtere studenten gingen direct fanatiek aan het bellen. Na een tiental telefoontjes hebben we ze toch maar verteld dat van besmettingsgevaar geen sprake was en dat we maar een grapje maakten…

Het meest bijzondere verhaal was toch wel toen we op een zondagmiddag een melding kregen dat er een boot in het Van Starkenborghkanaal in brand stond. We hadden ons net geïnstalleerd voor Eredivisie-live om de wedstrijd Groningen-Feyenoord te volgen toen dit bericht binnenkwam. Wij rukten met een ploeg van 12 personen uit, naast de brandweer ook nog een duikteam en een kraanwagen. Het laatste stuk hebben we rennend met preventieve brandblusmiddelen afgelegd. Voor mij renden 3 brandweermannen en ik zag ze ter hoogte van enige bosjes lachend opzij kijken. Toen ik erlangs rende zag ik waarom. Een stelletje was druk bezig de liefde te bedrijven maar werd wreed gestoord tijdens de daad. We hadden tranen in het ogen van het lachen toen we bij de boot aankwamen. Dit werd ons door de eigenaren niet in dank afgenomen natuurlijk, want zij hadden tranen in de ogen door de brand.

Een van mijn collega’s bedacht zich niet en sprong via de railing aan boord van de boot. Daar stond echter een luik open waardoor hij prompt naar beneden in de kajuit viel. Uiteindelijk viel het allemaal gelukkig nog wel mee waardoor we na afloop ook om dit voorval smakelijk konden lachen. Toen Groningen ook nog eens van Feyenoord won, kon onze dag helemaal niet meer stuk en we lagen tijdens de wedstrijd nog herhaaldelijk in een deuk.

Wat is het hoogte- en wat is het dieptepunt uit je ondernemersleven?

Het hoogtepunt laat zich gemakkelijk raden en dat is het feit dat ik het steeds drukker krijg met het geven van BHV-cursussen. Deze stijgende omzetlijn stemt me natuurlijk zeer tevreden hoewel ik soms met pijn in het hart zelfs wel eens nee moet verkopen omdat ik anders dubbel geboekt ben.

Het dieptepunt heeft meer te maken met mijn brandweercarrière want ik was er bij toen in Yde de Punt drie van mijn collega’s, die ik persoonlijk kende, om het leven kwamen bij de grote brand bij Jachthaven Beuving. Een vreselijke gebeurtenis die diepe indruk op ons gemaakt heeft.

Wat is je meest bijzondere project geweest?

In de meeste gevallen gaat het toch wel om standaard werkzaamheden maar ik ben ooit eens naar Den Bosch geweest om daar een ’s middags een cursus BHV te geven. Toen ik daar aankwam kreeg ik te horen dat wanneer ik net zo slecht les zou geven als de EHBO-cursusleider die ’s morgens langs geweest was, ik dan beter direct linea recta weer naar het Noorden kon afreizen. Gelukkig ben ik er onlangs voor de 8e keer geweest om een cursus te geven. Altijd gezellig, zo vlak voor carnaval.

Kun je iets meer over je gezin vertellen?

Jazeker, ik ben getrouwd met Gea die bij de Bruna in Bedum werkt. Samen hebben we 2 kinderen gekregen. Dochter Hester wordt binnenkort 19 en gaat na dit schooljaar naar de kappersopleiding. Zoon Mark is 17 en gaat naar het Alfacollege in Groningen, richting media/vormgeving. En niet te vergeten onze 2 Cavelier Kingcharles-spaniels Diva en Malou. Als je opschrijft dat ze ook wel bekend staan als de Pim Fortuyn-hondjes dan weet iedereen direct waar het om gaat.

Mis je het tafeltennissen bij Midstars wel eens?

Ja en nee. Toen ik bij de brandweer kwam, zei Gea tegen mij dat het nu toch tijd werd om een keuze te maken. Maar het viel nog niet mee om na ongeveer 25 jaar afscheid te moeten nemen van de tafeltennissport. Maar tegenwoordig sport ik 2 x per week bij de brandweer en volg de verrichtingen van de Klimaatgroep Stars op de voet. Wel ben ik natuurlijk ook één van de sponsoren van de club.

Nog tijd voor hobby’s?

Alles wat ik doe is hobby! Het brandweerwerk, cursussen verzorgen, blusmiddelen verkopen enz.. Ik vind het heerlijk ontspannend en voel daarbij geen enkele druk. Vanmiddag gaan we lekker de tuin in. Na een hectische week is dat ook heerlijk ontspannend.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Die vraag wordt bij de brandweer ook wel eens aan nieuwe brandweermannen gevraagd. Als ze dan bijvoorbeeld zeggen van ‘een frikadel speciaal’ dan kun je er vergif op in nemen dat ze binnenkort ’s nachts een keer om 3 uur wakker gemaakt worden voor deze delicatesse. En of ie dan nog zo lekker smaakt…… Vandaar dat ik dan ook vanuit de grond van mijn hart zeg dat ze mij nergens voor wakker mogen maken. Door alle activiteiten heb ik mijn rust ook wel nodig, aan het einde van de week ben ik echt afgedraaid.

Waar staat Anno Bulthuis over 10 jaar?

Dat weet ik echt nog niet. Ik ben in 2007 getroffen door acute suikerziekte dus het is maar de vraag hoe lang ik nog bij de brandweer mag blijven. Ik ben nu 47, in normale gevallen mag een brandweerman op zijn 58e met pensioen. Ik weet niet of ik dat wel red. Voorlopig is het met één spuitje per dag en 4 pilletjes goed te doen. Maar soms heb ik mijn suikergehalte niet helemaal op de rit. Door de strenge keuringseisen bij de brandweer kan het dus maar zo afgelopen zijn. Gelukkig heb ik de onderneming achter de hand waar ik het steeds drukker mee krijg.

Wil je verder nog iets kwijt?

Door deze vragen zijn we mijn hele levensloop wel bij langs geweest, haha. Ik ben inmiddels al weer 25 jaar weg uit Middelstum maar gelukkig wordt de afstand met mijn oude omgeving door de sociale media een stuk kleiner. Zo kan ik mooi op de hoogte blijven van de vorderingen van mijn generatiegenoten zoals bijvoorbeeld Eric Boskamp, Bas Ennink en Peter Anema. Ik heb veel contact met mensen die ik al bijna 20 jaar niet meer gezien heb. De kracht van de sociale media dus. Zo heb ik ook mooie reacties gekregen uit Middelstum en omstreken omdat ik sponsor ben geworden van je drukbezochte site. Mooi om te vernemen…

(En na nog een rondrit door Bedum gemaakt te hebben langs het instructiegebouw en de opslagruimte van Anno Bulthuis BHV opleidingen en blusmiddelen op het industrieterrein werd het tijd om weer naar huis te gaan. Met in het kladblok weer een mooi verhaal van een enthousiast ondernemer die volop plezier uitstraalt in de dingen die hij doet….)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69