Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Jacob Kuil uit Engelbert, over (Kuil) banden in het algemeen en fiets(ver)banden in het bijzonder

Wie aan Jacob Kuil denkt, denk direct aan banden. Dit  is dan ook een verhaal waarbij banden centraal staan. Fietsbanden bijvoorbeeld want in zijn jonge jaren was Jacob een fanatiek en getalenteerd wielrenner. Later werd hij samen met zijn ouders een fanatiek ondernemer en onder Jacob zijn leiding nam Kuil Banden vervolgens een grote vlucht. En hij heeft een bijzondere band met de (organisatie van) Omloop van Bedum. Een evenement waar hij nu al weer naar uit kijkt.

Jacob Kuil Banden

Misschien eerst even een korte voorstelronde. Jacob: ‘Ik ben 47 jaar, geboren en getogen in Engelbert, de plaats waar ik nu nog steeds woon en waar ook Kuil Banden gevestigd is. Ik woon samen met Karin van der Veen. Zelf vader van 2 zoons en dankzij Karin ook nog eens bonusvader van nog een zoon. Mijn ouders hadden vroeger een varkensfokkerij en –mesterij in Engelbert. Geen vetpot, mijn vader had er dus ook nog een baan als vertegenwoordiger bij. Toen dat bedrijf failliet ging, werd hiervan de romneyloods overgenomen en dit betekende in 1987 het voorzichtige begin van Kuil Banden. Het varkensverhaal was in 1991 door de mestquotum definitief ten einde.’

‘In 1989 ben ikzelf bij Kuil Banden begonnen en in 1991 werd ik mede-eigenaar. Op 1 januari 2006 heb ik de zaak overgenomen en werden de rollen min of meer omgedraaid. Mijn ouders waren nu bij mij in dienst, haha.’

In de loop der jaren heeft Kuil Banden een enorme vlucht doorgemaakt. ‘De eerste monteur die we aannamen was Jannes Formsma uit Bedum. Hij werkt nog steeds bij ons. Inmiddels is Kuil Banden in Engelbert uitgegroeid naar een bedrijf met 47 medewerkers. Naast de verkoop van banden en velgen in alle soorten en maten en voor alle voertuigen kun je bij ons ook prima terecht voor de APK keuring, onderhoud en reparatie. We staan bekend als een betrouwbare en goedkope garage zowel voor een personenauto als een vrachtwagen.’

In de loop der jaren volgden ook diverse overnames en verhuuractiviteiten. In 2010 zag Kuil Truck en Trailer BV zijn levenslicht. Dit bedrijf is gevestigd aan de N33 in Veendam en wordt ook steeds verder uitgebreid. Hier kun je prima terecht voor de APK keuring, onderhoud, reparatie en verhuur van trucks en trailers. Kortom, het Kuil Banden imperium breidt zich steeds verder uit.

Wielercarrière

In zijn jonge jaren, pak hem beet van zijn 15e tot zijn 20e, was Jacob een zeer verdienstelijk wielrenner. Hij won in die tijd diverse koersen en reed nog enige tijd voor de gerenommeerde Kooya Mista topwieleramateurploeg. Jan Boven was in die tijd zijn fietsmaatje en die schopte het zelfs nog tot de Rabobank wielerploeg om vervolgens deel te nemen aan de grote wielerrondes. Jacob zijn tijd werd steeds meer opgeslokt door het werk en het ondernemerschap.

Maar nog steeds draagt hij het wielrennen een warm hart toe. Kuil Banden is al jarenlang sponsor van de Omloop van Bedum maar ook van de Noordelijke Wielerverening. Voor die ploeg, waar ook tweevoudig Olympisch schaatskampioen Kjeld Nuis voor rijdt, was hij onlangs nog als materiaalman tijdens de Omloop van de Veenkoloniën actief.

Hij verheugt zich dan ook op de Omloop van Bedum. ‘Dit is altijd een zeer gezellige en goed georganiseerde wielerkoers waar ik mijn sporthart uitstekend kwijt kan. En het is natuurlijk hartstikke leuk dat Kjeld dit jaar ook in Bedum mee koerst. Ik stel deze editie voor het eerst een groot LED-scherm beschikbaar waardoor de sponsoren goed zichtbaar in beeld komen. En het klopt inderdaad dat ook diverse coureurs die aan de Omloop deelnemen in kleding van Kuil Banden rondrijden. Zo leeft een stukje van mijn wielertalent nog steeds een beetje voort in het wielerpeleton, haha….’

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69