Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

De Belg Waterloo, de Kjeld Nuis onder de patatkramen….

De 35e editie van de Omloop van Bedum is een bijzondere. Met Olympisch kampioen Kjeld Nuis misschien wel als grootste prijzenpakker en smaakmaker. Of is dat toch frietkraam De Belg Waterloo? Dit jaar voor de 30e keer aanwezig tijdens de Omloop. En ook een prijzenpakker van formaat. Want De Belg Waterloo is onlangs verkozen tot de beste biologische frietkraam van Nederland. De hoogste tijd derhalve om algemeen directeur Milano Waterloo aan de tand te voelen over hoe ze dat wel niet voor elkaar hebben gekregen….

Milano is 43 jaar en woont met zijn hele familie gezellig bij elkaar aan de Moesstraat in Groningen. En ondanks zijn betrekkelijk jonge leeftijd neemt hij al 31 jaar ervaring met zich mee. “De Belg Waterloo is een echt familiebedrijf. Op 30 januari 1987 ben ik samen met mijn broers Jan en Harry en mijn zus Anna dit avontuur aangegaan. Vier Waterloo’s dus waarbij mijn, inmiddels helaas overleden, moeder van Belgische komaf was. Zo werd De Belg Waterloo geboren dus. En de reden dat wij Vlaamse biologische frites verkopen. Waarbij wij het hele bereidingsproces in eigen hand houden. Eindverantwoordelijk van het land tot de klant inderdaad.”

En dit uniek proces werd vorig jaar bekroond met de eretitel ‘Beste frietkraam van Nederland’ volgens de beoordelingswebsite “De Vijf Beste”. Een website die jaarlijks door miljoenen mensen bezocht wordt en waarbij De Belg Waterloo altijd hoge ogen gooit. Hetzelfde geldt voor de testen die worden uitgevoerd door het Algemeen Dagblad.

En dat vervult Milano uiteraard met trots. “Het is een echt familiebedrijf geworden waarbij de volgende generatie zich al weer aandient. Want ook mijn zoon werkt inmiddels in het bedrijf. En daarnaast enige zwagers, schoonzussen, neefjes en nichtjes. En niet te vergeten mijn vrouw die samen met mijn zwager en mijn persoontje jaarlijks te vinden is in Bedum. Naast alle familieleden hebben we nog zeven medewerkers in dienst. Je kunt ons vinden op enkele toplocaties in Groningen (Vismarkt, Grote Markt, Reitdiephaven, Hoogkerk) en in Zuidlaren. Daarnaast zijn we met een van onze drie kramen ook te vinden op grote evenementen zoals dus in Bedum maar ook tijdens Hemelvaartsdag in Eenrum.”

Milano verheugt zich al weer op de Omloop. “We zijn van 12.00 tot ongeveer 21.30 uur geopend met onze kraam waarbij we naast onze bekroonde frites ook frikandellen, kroketten, braadworsten en eierballen verkopen. Uiteraard in nieuwe frituurvet want dit wordt dagelijks ververst. Waarbij de consument ook nog eens kan kiezen uit maar liefst 22 sauzen. Plus de kruiden waar wij bekend om staan en die we verkopen aan bijvoorbeeld supermarkten en groothandelleveranciers. In Bedum hebben we qua locatie al de nodige omzwervingen gemaakt maar de laatste jaren staan we tegenover Hotel ’t Gemeentehuis, wat mij betreft een toplocatie. En ik denk dat we ook dit jaar wel weer met een mooie verkoopactie voor de dag komen.”

“Je zou inderdaad kunnen stellen dat het een lange verkoopdag is maar zo ervaar ik het niet. Je moet het zelf gezellig maken. Dus van te voren doe ik eerst een bakje koffie met marktmeester Piet Lanting en na die tijd pikken we nog vaak even een afzakkertje mee bij onze overburen. We proberen altijd een soort van campinggevoel te creëren. En dat lukt in Bedum, de dag vliegt voorbij. Daarbij is het ook bijna altijd mooi weer!”

Sowieso heeft Milano Bedum hoog zitten. “Bedum is misschien een betrekkelijk klein dorp maar wel wereldberoemd hoor. En niet alleen door de voetballer Arjen Robben. Want ook Apparatenfabriek Bereila zag hier het levenslicht. En daar hebben wij onze sausdispensers vandaan. En naast de Omloop heb je natuurlijk ook nog de Bedumer Winterloop en het Bedrijvenvoetbal.”

“Of ik zelf ook een fietser ben? Man, als ik naar die wielrenners kijk dan word ik al moe. Maar petje af voor die mannen hoor, wat een snelheid weten ze te ontwikkelen. Dit brengt natuurlijk risico’s met zich mee, zie het zware ongeval van enige jaren geleden. Maar volgens mij heeft de organisatie altijd alles perfect voor elkaar. Ook een reden dat wij hier al zo lang en graag komen. Zelf ben ik meer van het fitnessen hoewel dat door de lange werkdagen steeds meer in het gedrang komt. Maar we klagen niet hoor, dit werk is mijn leven!”

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69