Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Petra Abbring, dé modekoningin van Bedum en nog veel meer….

Petra, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Tja, wat is interessant om allemaal te vermelden hé? Ik ben geboren op negen oktober 1966 in het zuiden van het land, in Meerveldhoven om precies te zijn. In 1973 zijn we naar Bedum verhuisd en via enige omzwervingen in het binnen- en buitenland zijn mijn partner Theo Kwint en ik hier uiteindelijk ook weer terecht gekomen. We wonen boven de winkel, aan de Plantsoenstraat 2 in Bedum en zijn al meer dan dertig jaar een stel.

Mini Labradoodle Swabber is mijn grootste vriendin. Zij komt mij regelmatig in de winkel gezelschap houden. De rest komt ongetwijfeld in de overige vragen aan bod.

Hoe gaat het nu met je?

Inmiddels naar omstandigheden prima. In december, twee dagen na de Dickensmarkt, heb ik inderdaad een hartinfarct gehad. Ik was die dag voor inkopen naar Amsterdam geweest en voelde mij niet al te lekker. Dat zei ik ook tegen mijn reispartner en ter hoogte van Lelystad heeft zij op mijn aanraden 112 gebeld toen ik erg begon te zweten. In het ziekenhuis van Blaricum zijn vervolgens twee stents aangebracht en ’s avonds kon ik al met de ambulance naar het ziekenhuis in Groningen.

Tja, dat was inderdaad schrikken geblazen. Misschien voor mijn omgeving nog wel meer dan voor mijzelf. In de weken voor mijn hartinfarct voelde ik mij wel erg moe maar ik dacht dat dit door de verhuizing, de opening van Mode & Meer en de voorbereidingen van de Dickensmarkt kwam. Het was een hectische periode inderdaad. Maar inmiddels zijn we al weer drie maanden verder en ik voel mij goed. Het revalidatietraject is afgerond en ik hoef mij pas over een jaar weer bij de cardioloog te melden.

Met weemoed afscheid genomen van Boetiek ‘Stuif es in’?

Weemoed vind ik een zwaar woord. Ik heb wel met een dubbel gevoel afscheid genomen maar zeg ook altijd dat elk eind een nieuw begin is. Boetiek ‘Stuif es in’ was een knus en gezellig plekje in de Grotestraat waar ik vijf jaar met veel plezier gezeten heb.

Maar het merendeel van de klanten bezocht beide winkels en nu zit alles mooi in één groot pand. Dat geeft rust, niet alleen voor mijzelf maar ook voor de klant. Als eigenaar ben je ook het gezicht van de winkel en het ‘We gaan even naar Petra toe’ is nu in ere hersteld.

Maar nu gaat alle energie op aan Mode & Meer dus?

Per 1 maart is ‘Stuif es in’ definitief gesloten en opereren we volledig vanuit de Plantsoenstraat. En dat bevalt prima inderdaad. Navraag leert dat ook de klanten tevreden zijn over de samenvoeging, ook niet geheel onbelangrijk natuurlijk.

Wie kan bij Mode & Meer terecht?

In principe iedere vrouw die affiniteit met mode heeft. Mocht je er een leeftijd aan willen koppelen, denk dan aan vrouwen vanaf ongeveer 30 jaar tot 80+. Moeder, dochter, oma, iedereen kan bij ons slagen. Ik denk dat de kracht van onze winkel ligt in de grote omloopsnelheid van de spullen waardoor niet iedereen in Bedum en omgeving er hetzelfde bijloopt. Ik koop de kledingstukken vaak in kleine hoeveelheden in en ga hiervoor gemiddeld een keer per twee weken naar Amsterdam.

Maar hier komen ook regelmatig vertegenwoordigers langs met kleding en ik word dagelijks via de app op de hoogte gehouden van de nieuwste trends op modegebied. Daarbij verkopen we ook modieuze kledingstukken aan dames met een maatje meer. Voor elk wat wils dus!

Je kunt er veel meer krijgen dan alleen kleding?

De naam Mode & Meer dekt inderdaad een ruimer aanbod. Want niet alleen verkopen we ook kleding voor dames met een maatje meer maar daarbij verkopen we meer dan alleen kleding. Ook voor schoenen, tassen, sieraden, corrigerend ondergoed en riemen kun je prima bij ons terecht. We streven er dus naar om onze klanten van boven tot onder tip top aan te kleden.

Daarbij ben ik ook nog aan het nadenken om & Meer nog meer cachet te geven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de verkoop van (opgepimpte) meubels. Of schilderijen die in de winkel tentoongesteld kunnen worden.

Inmiddels de nodige hulp in de winkel?

Wie je regelmatig aan kunt treffen in de winkel is de altijd vrolijke en goedlachse Etty. Voor de vaste klant een vertrouwd gezicht. En zelf ben ik natuurlijk ook vaak in de winkel te vinden. Wat dat betreft ben ik als echte onderneemster 24/7 met Mode & Meer bezig. Bestellingen plaatsen, de administratie doen, de winkel inrichten, de artikelen (af)prijzen enz. enz.. Maar dat is helemaal niet erg hoor, op deze manier ondernemen is het leukste wat er is.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je modecarrière tot dusver?

Ik ben zeven jaar geleden begonnen met ‘Stuif es in’ in een pand aan het Boterdiep. Ik was toen drie middagen in de week open en verkocht alleen tweedehands spullen. Ik ben trots op de ontwikkeling die mijn bedrijf in de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. In de Grotestraat werd de verkoop van tweedehands spullen steeds vaker afgewisseld met de verkoop van nieuwe kleding en nu verkoop ik alleen nog maar de nieuwe artikelen.

Die ontwikkeling beschouw ik zeker als een hoogtepunt. Ik heb altijd al wel een klik met mode gehad en was als kapster, mijn vroegere beroep, ook altijd met uiterlijke verzorging bezig. Een mooie baan maar doordat ik steeds meer lichamelijke klachten kreeg, moest ik op zoek naar iets anders. Dat is dus uiteindelijk Mode & Meer geworden, gevestigd in een mooi, ruim pand op één van de mooiste plekjes van Bedum.

Mijn hartinfarct was natuurlijk een hele schrik maar ik zie dit niet als dieptepunt. Misschien meer als een waarschuwing. Wat dat betreft is één centraal verkooppunt voor mij ideaal.

Heb je nog leuke verkoopanekdotes?

De eerste inkopen die ik deed voor de categorie 80+, dat was voor mij wel even een leermomentje. Ik dacht leuke kleding voor deze doelgroep te hebben ingekocht maar dat had ik fout ingeschat. ‘Die ouderwetse kleding hoef ik niet!’, zo kreeg ik van een oudere dame te horen. Sinds die tijd koop ik ook voor deze doelgroep hipper en modieuzer in. En dat werkt want ik heb daarna geen commentaar meer gehad, haha….

Bedum is voor jou ‘the place to be’?

Ik woon en werk met veel plezier in Bedum, voor mij een prima plek dus om te ondernemen. Inmiddels weten ook steeds meer vrouwen vanuit de dorpen in de omgeving van Bedum Mode & Meer te vinden en daar ben ik zeer content mee.

Nog tijd voor hobby’s?

Ik heb niet heel veel tijd voor andere hobby’s dan mijn werk maar ik gek op het bezoeken van rommelmarkten. Dit om mijn verzameling oude kerstversieringen en emaillen spullen uit te breiden.

Verder heb ik mij voorgenomen om meer te gaan sporten, zeker met in het achterhoofd dat ik de laatste jaren toch tien kilo in gewicht ben aangekomen. Maar of sporten een hobby van mij wordt, dat zal de tijd gaan leren. Gisteren ben ik voor het eerst aan het aquarobiccen geweest in zwembad De Beemden. Eens kijken hoe dit bevalt.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Laat mij maar lekker liggen. Ik ben namelijk geen vrolijk type, wanneer ik ’s nachts wakker gemaakt word…

Waar staat Petra Abbring over 10 jaar?

Wat mij betreft met mijn voetjes in de zee op Mallorca. Het is een lang gekoesterde wens van zowel Theo als mijn persoontje om op termijn richting Spanje te vertrekken.

Wil je verder nog iets kwijt?

Misschien is het nog leuk om te vermelden dat ik op aanvraag ook vriendinnen- of collega-avonden vanaf zes personen organiseer. Zo wist onlangs nog een vrouwengroepje van veertien personen uit ’t Zandt ons te vinden. Onder het genot van een hapje en een drankje werd gezellig de nieuwste mode gepast. Uiteraard nodig ik hierbij iedereen uit om eens een kijkje in onze winkel te nemen, mocht je dit nog niet gedaan hebben. De koffie staat altijd klaar. Via Facebook (Facebook Mode & Meer) probeer ik regelmatig de nieuwste aanwinsten te tonen.

De uitdrukking ‘Trek iets positiefs aan, dat past altijd!’ is op mijn lijf geschreven. Geniet van elke dag is iets wat ik de lezers zeker mee wil geven….

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69