Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Sunsation in vogelvlucht door de jaren heen

Het is een ware belevenis om met Sunsation-bestuursleden Jacob ten Berge en Tjaart Huizinga terug te blikken op dertig jaar Sunsation. Deze vrijwilligers van het eerste uur zijn met dit muziekfestijn op- en meegegroeid. Een gesprek met deze routiniers levert dan ook talloze bijzondere verhalen op. Daar zou je inderdaad een boek over kunnen schrijven. Maar dat doen we maar niet. Vandaar in vogelvlucht de opvallendste momenten van 30 jaar Sunsation….

Het begin

Het is 1988 wanneer de ambitieuze vrijwilligers van jeugdsoos The Rising Sun wel eens wat meer willen dan een bandje in hun zaaltje van zeven bij zeven meter. Het idee voor een heuse feesttent aan de Hippolytuslaan in Middelstum werd geboren. Met Tros DJ Peter Teekamp, de Veronica Top 40 en de Dutch Boys als eerste acts die de ‘circustent’ van 30 bij 15 meter aandeden.

De reacties waren enthousiast, de bezoekersaantallen namen in de loop der jaren toe. De circustent werd al rap ingeruild voor een rode aluminium feesthal. Eén feestweekend werd uitgebreid naar twee weekenden en in 1992 was daar de eerste van een reeks succesvolle Night of the Proms optredens van Concordia. In 1993 werden de ambities nog meer waargemaakt. Golden Earring kwam voor het eerst langs, één van Nederlands grootste rockbands aller tijden met internationale allure. Zij kwamen vervolgens jarenlang met veel plezier terug naar Middelstum.

Locatie Oosterburen

In 1998 moest de organisatie verkassen naar het evenemententerrein in Oosterburen. Er werd plaats gemaakt voor de nieuw te bouwen verzorgingshuis Hippolytushoes. De spontane aanloop vanuit het dorp werd misschien iets minder, het veel grotere festivalterrein bood natuurlijk ook veel meer mogelijkheden. En dat was hard nodig want toen de mannen van Golden Earring in 1998 het podium deelden met de toen razend populaire ‘rockbitch’ Anouk barstte de feesttent bijna uit zijn voegen.

De MKZ-crisis

Sunsation groeide gestaag door maar moest in 2001 een flinke tik incasseren. Door de MKZ-crisis werd het festival op het laatste moment afgeblazen. Een domper van jewelste voor de organisatie die al de nodige preventieve maatregelen had getroffen. Gelukkig volgde wel een financiële compensatie. Maar wanneer we het over de dieptepunten hebben dan was dit misschien wel de grootste.

De Sunsation-organisatie liet zich echter niet ontmoedigen. In 2003 kwamen er zelfs twee grote feesttenten te staan op het festivalterrein en werd het festivalconcept gelanceerd. Een concept met klinkende namen zoals De Dijk, Rowwen Hèze, Bløf, Van Dik Hout, Direct, Is Ook Schitterend, Krezip enz. enz.. De crème de la crème van wat Nederland op muziekgebied te bieden had, kwam in de jaren 2003 tot 2006 langs….

Een nieuw dieptepunt

De gerenommeerde bands kwamen dus graag naar Middelstum maar uiteraard niet voor een appel en een ei. En toen in 2005 en 2006 de toeschouwersaantallen achterbleven bij de prognoses kwam Sunsation bestuurlijk en financieel in zwaar weer terecht. Daardoor vond er ook in 2007 geen Sunsation plaats. In 2008 was de herstart waarbij min of meer vanaf nul moest worden begonnen. Toch werd er toen een stevige basis gelegd voor het huidige succesverhaal.

Een enorme vlucht

De nieuwe start zorgde voor nieuwe ideeën. Het Dance Event werd gelanceerd en ook de Hollandse Avond maakte zijn opwachting. Dit bleek een schot in de roos te zijn. Het Dance Event trekt vanaf de eerste editie jaarlijks duizenden, voornamelijk jongere, bezoekers naar het festivalterrein. De Hollandse Avond maakt de laatste jaren een enorme vlucht door.

DJ Roy maakte deze vlucht van dichtbij mee. In 2009 was hij er voor het eerst bij voor zo’n 900 man aan publiek. Twee jaar geleden maakte de populaire feestDJ een diepe buiging voor de organisatie toen de feesttent uitverkocht was. Dit jaar staat hij er voor de tiende keer. En als we de voortekenen mogen geloven dan zal de feesttent tijdens de Klimaatgroep Hollandse Avond wederom tot de nok toe gevuld zijn. Tal van oud-Middelstumers keren jaarlijks terug naar het oude honk en gebruiken deze avond als een soort van reünie.

De toekomst

Maar sowieso heeft Sunsation een enorme regionale uistraling gekregen. Een gevestigde naam in de provincie waar jong en oud aan hun (muzikale) trekken komen. Kon men het in 1988 in de ‘circustent’ nog met twintig vrijwilligers doen, inmiddels is dit aantal gegroeid tot honderd, inclusief de vrijwilligers van muziekvereniging Concordia en judovereniging Bushido. Ook qua wet- en regelgeving wordt het organiseren van zo’n muziekfestijn steeds complexer. Plannen van Aanpak, Ontruimingsplannen, zelfs een terrorismedekking moet tegenwoordig worden meegenomen.

Toch ziet de organisatie de 30e editie met veel (zelf)vertrouwen tegemoet. Dankzij de komst van onder andere Gerard Joling, The Voice of Holland sensatie Pieter van der Zweep, Snollebollekes, Ronnie Ruysdael, Vengaboys, 2 Brothers On The 4th Floor, Brennan Heart en Jonna Fraser zullen ook dit jaar alle zeilen bijgezet moeten worden om de toeschouwerstroom te faciliteren. De organisatie heeft er zin in maar nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom. Want de routiniers Jacob en Tjaart hebben wel veel ervaring maar niet het eeuwige leven…..

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69