Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

De verhalen achter de website, deel V

Je zou het bijna vergeten waarom ik met deze serie van verhalen achter de website ben begonnen. Op 18 februari is het namelijk 5 jaar geleden dat ik mij bij de Kamer van Koophandel in Groningen inschreef als zelfstandig ondernemer. De tijd is voorbijgevlogen, dat is goed te zien aan het aantal Babbelen met Bert interviews die ik in de loop der jaren aan het papier heb toevertrouwd. In deel V gaan we terug naar het jaar 2015, inmiddels al weer drie jaar geleden inderdaad.

Internationale invloeden

Op de een of andere manier ging BmB in 2015 regelmatig de landsgrenzen over. Of internationale gasten kwamen weer terug. Zo kwam Mark Maring vanuit Canada op familiebezoek. Voor mij een ideale manier om met hem te praten over zijn truckerervaringen in den verre. Wat een kilometers legt hij jaarlijks af, daarbij zijn truck inderdaad regelmatig als zijn woning gebruikend. Duiker Bas Buikema bracht enige maanden op het paradijselijke Bonaire door. Dat was inderdaad een prima gelegenheid om hem te vragen naar zijn ervaringen op dit idyllisch eiland. Vol vlijt vulde hij op afstand de vragen in. In deze barre wintertijden helemaal een verhaal om je eens lekker aan te verwarmen.

Stefan Pool ging in 2015 backpacken in Australië. Op het moment van schrijven zit hij er al weer. Eigenlijk zal ik hem nog eens moeten interviewen over al zijn ervaringen. Dat levert vast weer een bijzondere bijdrage op. Momenteel werkt hij bij een benzinepomp, de service gaat daar inderdaad nog een stuk verder. Ik ben benieuwd of hij nog tijd heeft om een tenniswedstrijdje mee te pikken. Renske Maandag heeft een nieuw bestaan opgebouwd in het verre Oman waar ze voor de klas staat. Ook zij was gelukkig bereid om ons bij te praten over haar ervaringen. Dit teruglezend ben ik zeer benieuwd hoe het nu met haar gaat. Zou ze er nog steeds zitten bijvoorbeeld?

Is Schiermonnikoog ook een internationale aangelegenheid? Dat waag ik te betwijfelen maar het laatste interview in 2015 had ik met oud-Middelstumer Hans Huizing die hier naar toe verhuisd is. Een mooi inkijkje in het leven van een eilandbewoner inderdaad.

Bijzondere babbelgasten

Dat zijn eigenlijk alle Babbelgasten wel, bijzonder, zoals ieder mens zijn verhaal heeft. Toch staat het bezoek aan Rikkert Ettema op een mooie zomeravond mij nog helder op het netvlies. Helemaal toen hij onder het genot van een berenburgje aan het dichten sloeg. Dat kan hij als de beste hoor. Zijn uitspraak ‘er zijn meer armen dan benen’ is mij altijd bijgebleven.

Jannes Wiersema zijn foto’s komen bijna dagelijks langs op het journaal. Leuk om eens met deze weerfanaat uit Roodeschool te praten om eens te polsen waar zijn weerfascinatie vandaag gekomen is. Gelukkig hadden wij er die dag lekker weer bij, zodat we ook even bij zijn apparatuur buiten konden kijken. MiMakker Joes nam mij mee op zijn bijzondere ontdekkingsreis naar de belevingswereld van onze dementerende medemens. Zeer bijzonder hoe hij contact kan maken met personen waarmee bijna geen contact meer te krijgen is. Dat vraagt inderdaad ook om een engelengeduld.

En dankzij Roelie van Leeuwen kijk ik nu nog steeds vaak naar het televisieprogramma Utopia op SBS 6. Zoon Wim hield het bijna een jaar vol op het terrein vol met camera’s in Bussum maar is inmiddels voor zichzelf begonnen. Zijn gouden timmerhandjes waren dagelijks op tv te volgen. Dat was voor moeders de vrouw natuurlijk ook heel bijzonder om te zien. En met Jeffrey Kremer praatte ik over zijn G-voetbal ervaringen bij Noordpool. Als een ware aanvoerder mocht hij met collega Eric Botteghin het veld op toen de FC tegen het RWE-team voetbalde. Volgens mij heeft Jeffrey de voetbalkicksen inmiddels ingeruild voor het tafeltennisbatje….

Losse flodders

Met terugwerkende kracht is het natuurlijk bijzonder om te lezen hoe Mark Willem en Evelien afscheid namen van hun droomplek Herberg ‘In de Valk’. Helemaal met de wetenschap dat ze inmiddels de trotse eigenaars van dit unieke pand aan de Burchtstraat in Middelstum zijn. Mark Willem is vaak in de keuken te vinden om zijn culinaire gasten van allerlei lekkernijen te voorzien.

Van burgemeesterkleinzoon (in dubbel opzicht nog wel) Wim Blanken zijn politieke aspiraties is voorlopig nog weinig terechtgekomen. Toch stelde hij tijdens de Provinciale Statenverkiezingen Groningen Centraal. Iets wat hij nu overigens vanachter de PC nog steeds met verve doet, onder andere via het aardbevingenportaal. Ook in Groningen kwam ik dankzij mijn babbelgasten op prachtige plekjes. Dankzij Swanny ‘Dasjagoud’ Beukema in het prachtige Pieterburen en dankzij Wim Meijer lekker dichtbij op Ewsum.

En gelukkig mocht ik in 2015 heel veel ondernemersverhalen aanhoren en noteren. Daar ben ik nog steeds heel blij mee want zij maken het mogelijk dat ik ook deze bijdrage weer aan het papier toe heb mogen vertrouwen. Op naar deel VI inderdaad!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69