Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Robert Smit is trots op Bedum

Vijf jaar geleden werd Robert Smit tijdens de beruchte derde voetbalhelft door Kor Noorlag en Hans Gras gevraagd of hij toe wilde treden tot het bestuur van Bedrijven Voetbal Bedum. Hij nam even bedenktijd, kwam tijdens een bestuursvergadering langs voor een voorstelrondje, voelde een klik en nam de uitdaging aan. Met zijn ICT achtergrond stortte hij zich eerst op de website en het socialmedia gebeuren. Een jaar later werd hij ook nog eens secretaris. Robert: “Ik ben dan ook echt een Pietje Precies en mag graag afspraken vastleggen. Noem mij dus maar de papieren schatbewaarder van alle bijzondere vergaderingen!”

Veertig jaar is hij inmiddels, deze geboren en getogen Bedumer. Twintig jaar daarvan bracht hij intensief door met partner Loes waarvan elf jaar in het echt. Beide zoons zijn inmiddels al weer negen en zes jaar oud. Bij de oudste zitten pa’s voetbalgenen al verankerd want hij speelt bij O9-3 van SV Bedum. De jongste heeft het nu eerst nog te druk met zwemmen. “Als ze maar gaan sporten, het liefst in teamverband!” Robert werkt inmiddels al weer zestien jaar voor de Rijks Universiteit Groningen en stuurt als hoofd van een ICT afdeling dertig mensen aan.

Hij verheugt zich op de 28e editie. “Ik kan eigenlijk niet goed aangegeven of deze bestuursfunctie mij mee- of tegengevallen is. Vroeger was ik altijd al bij het bedrijvenvoetbal te vinden. Eerst op het veld en daarna natuurlijk in het feestgedruis. Dan heb je echt geen flauw idee wat er allemaal moet gebeuren om het evenement gestroomlijnd te laten verlopen. Alles lijkt automatisch te gaan maar dat is zeker niet zo. Wanneer het nieuwe voetbalseizoen start, beginnen wij al weer met onze maandelijkse vergaderingen en vanaf maart wordt deze vergaderfrequentie uiteraard vergroot. De rol die ik hierin mag vervullen, is mij op het lijf geschreven.”

“We leggen de lat ook elk jaar ietsjes hoger. Daardoor komen we niet in een sleur terecht. Vandaar dat we dit jaar willen starten met een dames 7 x 7 poule waaraan vijf teams meedoen. Dit is weer een extra tak aan het bedrijvenvoetbal dus waaraan jaarlijks al dertig elftallen en tien heren 7 x 7 teams meedoen. En dit jaar hebben we een kijkje genomen achter de schermen van Sunsation, het muziekfestijn in Middelstum, tijdens de Hollandse Avond. Het was voor ons erg leerzaam om te kijken hoe zij zo’n evenement, waarop ruim tweeduizend bezoekers afkomen, in goede banen weten te leiden. Daar kunnen wij weer ons voordeel mee doen. Daarbij was het natuurlijk erg gezellig in de feesttent!”

Op de vraag hoe lang hij zelf al voetbalt, antwoordt Smit volgens de wetten van de aloude voetbalhumor. “Volgens sommigen al veel te lang! Maar ik denk nog lang niet aan stoppen hoor. Dertig jaar geleden ben ik begonnen in de D-junioren van CVVB, inmiddels speel ik mijn wedstrijdjes in de in alle opzichten brede selectie van SV Bedum 8. Waarbij het sociale gebeuren en het biertje na die tijd nog belangrijker zijn dan de resultaten. Het maakt bij ons echt niet uit of je advocaat bent of glazenwasser, diverse pluimages weten elkaar bij ons goed in evenwicht te houden.”

Zelf zal hij tijdens het bedrijvenvoetbal niet in actie komen binnen de kalklijnen of een team moet onverhoopt in ernstige personele problemen komen. Samen met zijn collega-bestuursleden wil hij de touwtjes strak in handen houden. Robert is trots op de komst van Willem Kieft tijdens de sponsoravond die samen met de Bedrijvenvereniging gemeente Bedum georganiseerd wordt. Ook op de Hollandse Avond, waar onder andere Burdy en Diep Triest voor gestrikt zijn, kan hij zich verheugen.

Daarbij roemt hij de rol van alle vrijwilligers. “Fantastisch toch dat de voetballers van SV Bedum, de volleyballers van Dio, de basketballers van Bedum Blues en de muzikanten van muziekvereniging Wilhelmina ook hun medewerking verlenen. Door dit ‘socialreturn’ gebeuren vloeit ook een gedeelte van de opbrengst in de kas van andere verenigingen. Op die manier gaan we zorgvuldig om met alle sponsorgelden en kunnen we Bedum en omstreken een prachtig evenement aanbieden. Zo kun je zien dat het bedrijvenvoetbal heel breed gedragen wordt. Ooit heb ik Bedum wel gezien als een stil ‘slaapdorp’, een plaats waar weinig van de grond komt. Maar als je ziet wat er tegenwoordig georganiseerd wordt dan kan ik alleen maar trots zijn op ons dorp. Laten we er dus met zijn allen weer een prachtige happening van maken!”

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69