Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Mooie initiatieven

Soms vrees ik wel eens of het allemaal wel goed komt met ons mooi Hoogelandgebied. Sombere gedachten, ingegeven door krimp- en aardbevingsgevaar. Maar gelukkig zat en zit ik de afgelopen dagen en weken ook weer tussen tal van mooie initiatieven die laten zien dat het zeker niet alleen maar kommer en kwel is. Sterker nog, wanneer de handen ineen geslagen worden dan zie je dat er geweldige dingen gebeuren en ontstaan.

Zo was ik het afgelopen weekend in Bedum te vinden op vrijdagavond en de vroege zaterdagmorgen. Onder auspiciën van de Friese bakker Hoekstra gebeuren daar de laatste jaren onwaarschijnlijke dingen tijdens de Bedumer Winterloop. Een prachtig initiatief dat zich als een olievlek uitbreidt. Met dit jaar Het Glazen Huis en de Bedrijvenloop als nieuwe initiatieven.

Tussendoor presenteerde Henk de Haan een heuse pubquiz en als startsein voor dit gebeuren was er een geweldige ‘walking diner’ in de Caenarij. En vergeet de 24-uur knipmarathon bij Oké Hairstyling niet. En wat te denken van 12 uur volleyballen achter elkaar voor het goede doel. En dan natuurlijk de loop zelf waaraan ongeveer 500 renners, van jong tot oud, meededen. Dit alles resulteerde in bijna een ton voor het UMCG ten bate van het kankeronderzoek! Een onwaarschijnlijk bedrag inderdaad, dat moet wederom tot kippenvel geleid hebben in Grandcafé Koning toen het resultaat bekend gemaakt werd! Een resultaat die onze van oorsprong Friese bakker de volgende uitspraak ontlokte: ‘Ich bin ein Beemer!’ Trots als hij was over de saamhorigheid in Bedum wat dit alles mogelijk gemaakt heeft.

Toen de uitslag bekend werd, zat ik lekker te caenen bij de familie Jahed met de vrouw en enige ploeggenoten. Enige jaren geleden bracht een vluchtelingenstroom Kyvan en zijn vrouw vanuit Afghanistan met de nodige omzwervingen in Middelstum. Hier is het gezin, inclusief een dochter en een tweede wondertje op komst, tot rust gekomen. Gastvrij werden wij bedolven onder een heerlijke maaltijd, met daarin ruim aandacht voor de exotische keuken. Tussendoor was er ook aandacht voor schrijnende verhalen, want het is lang geleden dat de familie Jahed hun familie gezien heeft. Een offer dat gebracht moest worden om een nieuwe toekomst op te bouwen in Nederland. Met een Johnny Walker en een afsluitwens op een mooie tijd in Middelstum gingen we moe, vol en voldaan terug naar de Berkenlaan.

Drie hoog op nummer vijf mocht ik vorige week een eerste aanzet schrijven over alle artiesten die binnenkort hun weg naar Sunsation weer weten te vinden. Net zoals duizenden bezoekers want dit muziekfestijn zit duidelijk in de lift. Eentje die naar boven suist wel te verstaan. De Klimaatgroep Hollandse Avond was vorig jaar stijf uitverkocht en ook het Dance Event is al jaren een trekpleister van jewelste. De kaartverkoop tijdens de voorverkoopdag nam groteske vormen aan dus dat belooft weer wat tussen 31 maart en 8 april! Mocht u nog een kaartje willen hebben, wees er dan snel bij!

En op de dag dat dit epistel online komt, mag ik al weer om tafel met enige kopstukken van de Omloop van Bedum om te bomen over de inhoud van de wielerkrant die voorafgaand aan dit evenement uitkomt. De Omloop van Bedum vindt dit jaar op 20 juni plaats. Als onderdeel van de Bedumer Sportweek waarin ook het bedrijvenvoetbal een prominente rol speelt. Weer mooie activiteiten in Bedum dus die er aan zitten te komen.

En zo vinden er op het Hoogeland in allerlei plaatsen jaarlijks prachtige evenementen plaats die de saamhorigheid verstevigen. Van de vlaggetjesdagen in Zoutkamp tot de Pinksterfeesten in Delfzijl. Van schuurfeesten in Bierum tot de Nacht van Appingedam. En de jaarlijkse markten in Loppersum en Eenrum tijdens Koningsdag en Hemelvaartsdag brengen duizenden mensen op de been. Gelukkig maar inderdaad. Het houdt ons in beweging en het zijn evenementen om naar uit te kijken. En het geeft hoop voor de toekomst. We worden dan wel van onderen en van hogerhand aangevallen, kisten laten we ons gelukkig niet….     

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69