Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Zanger Klaus, voor feesten en partijen!

Jan Klaas, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Mijn naam is Jan Klaas Donkersloot en ben geboren op 11 maart 1970 in Warffum. Sinds de lagere school is mijn bijnaam Klaus. Daar zit bij mijn weten verder niks achter want bijna iedereen had in die tijd een bijnaam. Bijna niemand kent mijn echte naam meer, alleen mijn vader noemt mij vaak nog Jan Klaas.

Warffum is de plaats waar ik mijn hele leven al met veel plezier woon. Ik ben getrouwd met Petra, samen hebben we een jonge dochter. Uit een eerdere relatie zijn twee kinderen voortgekomen, dus ik ben de trotse vader van drie kinderen.

Eigenlijk ben je vertegenwoordiger toch?

Klopt inderdaad, ik ben vertegenwoordiger en leverancier van Max Patat en lever patatpoeder aan de horeca in Noord-Nederland. Een mooie vrije baan en dit doe ik alweer bijna 8 jaar. Ik kan mij geen mooier werk wensen. Ik mag graag een praatje maken en met mensen omgaan. Daarnaast staan service en persoonlijk contact hoog in ons vaandel. Je moet gewoon elke dag weer keihard je best doen om de klanten tevreden te stellen.

Daarvoor heb ik een tijdje bij stukadoorsbedrijf De Terp hier in Warffum gewerkt. Dit was eigenlijk toeval omdat ik in juli 2007 stopte met mijn cafécafetaria en daarom wel eens tegen de baas van De Terp had gezegd, dat wanneer hij mij eens nodig mocht hebben voor wat klusjes, hij mij wel mocht bellen. En dat gebeurde in eerste instantie voor een vloertje leggen maar ik ben er direct 2 jaar gebleven. De cafécafetaria heb ik ruim tien jaar bestiert, ik woonde toen boven het horecagedeelte.

Wanneer werd de Zanger Klaus geboren?

Dat was ook in mijn café met ‘Pappe’s Dikke Jongens’ als begin, we hebben het dan over 2005. Dit was een soort van ‘Toppers’-opzetje van Wim Kuin, Johnny Smit en ondergetekende. Wij hebben tijdens het Bouwvakfeest in mijn café een optreden verzorgd van dik 3 uur! Hierbij was iedereen van harte uitgenodigd om luid mee te zingen.

Het was een proces van maandenlang brainstormen en oefenen. En het oplossen van prangende vragen welke muziek te draaien met welke kleding? Het werd een groot succes en er kwam direct werk achterweg. Maar dat extra werk zagen de beide andere heren niet zo zitten om alle weekenden op het podium te staan en allerlei teksten uit het hoofd te moeten leren. Ik daarentegen wel en samen met mijn ‘dikke’ vriend Harry Knipper als geluidsman gingen wij op pad.

Zat het zingen altijd al in je genen?

Absoluut en zeker de Nederlandstalige liederen. Ik  zong als jong kereltje echt alles mee. In de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw was ik DJ bij Drive In Discotheek  Sjelter. Ik was ook voorzitter van het bestuur van deze vermaarde jeugdsoos en barcoördinator. Wij waren met 4 DJ’s en ieder had zijn eigen voorkeur voor muziek. Ik was dus de Nederlandstalige DJ en brulde toen ook al van alles mee.

Heel af en toe werd mij al verteld dat ik iets moest gaan doen met dat zingen. Ik weet nog dat mijn buurmeisje Claudia Dopma mij wilde gaan opgeven voor de Soundmix Show van Hennie Huisman. Dit vond ik toen (en nog steeds overigens) veel te hoog gegrepen. Plezier is voor mij het belangrijkste en ook het grootste compliment na een optreden als men dat ziet!!!

Waar heb je zoal opgetreden en hoe vaak treed je op?

Echt op heel veel locaties ben ik inmiddels geweest. In grote feesttenten zoals in Niekerk maar ook in kleine kroegjes in de stad Groningen. Ik treed op tijdens dorpsfeesten, voetbalfeesten en zelfs op bruiloften en huwelijksjubilea. Hoe vaak ik optreed verschilt per jaar. Nu wordt het weer iets beter maar er zijn een paar crisisjaren geweest, ook voor ons als artiesten. Ik schat dat ik vorig jaar zo’n veertig keer op de bühne heb gestaan.

Heb je al een manager?

Nee, en daar heb ik ook niks mee! Ik hoor hierover vaak negatieve verhalen van mijn collega’s. En als je soms ook ziet wat voor sjofele figuren dat zijn, die proberen geld te verdienen over jouw rug, dan pas ik helemaal. Ik ga altijd op stap met de ook uit Warffum afkomstige Harrie van Hoorn.

Harrie is ook als DJ Uli te boeken, samen kunnen we zo een avondvullend programma verzorgen. Harrie is gelukkig heel technisch en lost moeiteloos allerlei storingen op, mochten die voorkomen. Hij is dus ook mijn geluidsman en helpt mee met het op- en afbouwen. Dit samenwerkingsverband bevalt prima en we proberen het dus ook uit te breiden!

Hoe selecteer je je nummers en heb je ook eigen repertoire?

Nummers selecteer ik op gevoel en een eigen repertoire heb ik niet. Daarvoor heb ik te weinig tijd, want dan moet je echt aan de bak. Bij radiostations langs om je nummer te promoten, op ieder benefietje staan om je naam maar in ‘de lucht’ te houden. En dan heb je eigenlijk ook weer een soort van management nodig, dus bepaal je niks zelf. Het is voor mij een hobby en dat doe ik nog steeds met veel liefde.

Ik vind het leuk om nummers van Andre Hazes, Jannes en René Schuurmans te zingen maar zou niet zo maar naar een optreden van een Nederlandstalige zanger gaan. Ik ga veel liever naar een concert van The Red Hot Chilli Peppers of Rammstein!

Wanneer is een avond voor jou geslaagd?

Als ik het de mensen naar de zin kan maken en ze tevreden en vrolijk naar huis gaan. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat de uitbater goed geld verdient want dan is de kans groot dat je weer geboekt wordt!

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je zangerscarrière tot dusver ?

Hoogtepunten zijn toch wel de grote feesttenten en optredens in het voorprogramma van Jan Smit, Jannes, De 3 J’s, Nick en Simon, Mooi Wark, Wolter Kroes etc..  Maar toch ook de kleinere feesten waar iedereen uit zijn dak gaat, zoals laatst na de wedstrijd De Fivel 3 tegen Omlandia 5 als ik het goed heb, geweldig !!!

Dieptepunten heb ik niet echt gekend volgens mij. Wel vond ik het vervelend toen bleek dat ik een microfoon miste, deze is waarschijnlijk gejat. En dan praat je wel over een microfoon met een waarde van €600,-.

Heb je nog leuke zanganekdotes?

Het optreden in de kantine van De Fivel na de wedstrijd De Fivel tegen Omlandia was geweldig om mee te maken. Bij beide verenigingen mag ik regelmatig langskomen om op te treden. De spelers van Omlandia hadden een speciale touringcar gehuurd zodat niemand na die tijd als bob hoefde te fungeren. Het werd een prachtig feestje, direct bij de eerste akkoorden werd er al volop meegezongen. Het was zelfs zo gezellig dat iemand de bus miste waardoor deze halverwege moest keren om die beste man op te halen….

Meezingen mag natuurlijk altijd. Soms word ik omvergeblazen door iemand die een dijk van een stem heeft, dat is natuurlijk een aangename verrassing. En elke vereniging heeft wel iemand die voor een speciaal nummertje gaat en deze zelf meezingt. Zo is ‘Bloody Mary’ de favoriet van de trainer van De Fivel, ‘Op het perron’ wordt vaak bij Omlandia gezongen en in Middelstum werd ik laatst verwend met de ‘Meisjes met rode haren’, haha…

Nog tijd over voor hobby’s?

Leuke dingen doen met mijn vrouw, voetballen bij Warffum 4 (HOPPA), meehelpen om Warffum op de kaart te zetten zoals met de Paasmarkt Warffum, ik vind het barvrijwilliger zijn bij ‘Op Roakeldais’ heel leuk om te doen, het verbouwen van ons huis, motorrijden of er met de camper op uit trekken en natuurlijk mijn werkplaats die vijftig meter verderop zit en waar ik vaak aan het knutselen ben.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Karbonade en koude gehaktballen!

Waar staat de Zanger Klaus over 10 jaar?

Geen idee, ik hoop het dan zo druk te hebben met de Max Patat dat ik voor zingen misschien geen tijd meer heb.

Want dat is toch je werk en je toekomst! Maar ik ga uiteraard net zo lang door met zingen wanneer ik er nog net zo veel plezier aan beleef als nu.

Wil je verder nog iets kwijt?

Het zal je niet verbazen wanneer ik nu zeg dat ik graag (weer) eens langskom op een feestje of partijtje want zingen is mijn lust en mijn leven. Je kunt mij altijd even bellen of mailen om te vragen wat de mogelijkheden zijn via 06-13427142 of info@zangerklaus.nl. Neem gerust even een kijkje op mijn website www.zangerklaus.nl en het is altijd leuk om Facebookvrienden te worden want dan kun je mijn optredens natuurlijk ook volgen!

(Foto’s afkomstig van Facebookpagina Zanger Klaus.)

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69