Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Bé Schollema, Tijn

Vandaag exact een jaar geleden schreef ik een column voor Bert zijn site. “Ieder einde een nieuw begin”. Ik heb hem net nog even teruggelezen. Hoog abstractie gehalte, net te weinig concreet. Voor mij geheel duidelijk maar voor anderen misschien niet. Ik ga beter mijn best doen. Komt ie:

Dit jaar kwam Bert wederom met het eervolle verzoek of ik een column ter afsluiting van het jaar zou willen schrijven. Dus zit ik exact op dezelfde plek als een jaar geleden op dezelfde laptop dit stukje weg te tikken. Dank voor een kansje Bert om iets bij te mogen dragen aan jouw succes! Je bent lekker bezig.

Ieder einde een nieuw begin was vorig jaar op de eerste dag van 2016 wel heel letterlijk. Een einde aan het leven van oma Schollema. Een begin van een leven zonder grootouders. Oma had, als ze het begrip had gekend, een voltooid leven. Wat een schitterend begrip he. Een voltooid leven.

Na een laatste levensfase in het mooie Hippolytushoes vond oma dat ze er uitgehaald heeft wat er in zat. Een mensenleven van bijna een eeuw. Van de introductie van het elektrisch licht tot de Tesla. Van het koken en verwarmen op turf naar het draaien aan de knop van de thermostaat om de kamer warm te krijgen. Van kiesrecht voor mannen en ontslag voor de vrouw na het trouwen tot volledige vrijheid van meningsuiting. De wereld zien veranderen. En volgens oma meestal ten goede.

Twee schitterende zoons op de wereld gezet. Die voor zover oma begreep wat ze allemaal deden goede dingen probeerden te doen in hun leven. En wat waren de jaren waarin een van die jongens gemist moest worden zwaar….

Nu zie ik mijn ouders terug in hun geliefde geboortedorp. Ze hebben de rol van opa en oma, oudste generatie in de familie, overgenomen. Met verve! De kleinkinderen komen niets tekort. Ook zij hebben twee zoons op de wereld gezet. En ook die proberen weer goede dingen te doen in hun leven. Als je het zo een beetje aanschouwt, hebben we het goed.

Waarom heet die column nou Tijn hoor ik u denken.

Tijn is op dit moment volgens mij de meest tot de verbeelding sprekende verpersoonlijking van “het goede proberen te doen”. En Tijn gaat daarin ver, heel ver. Hij springt met al zijn kracht over zijn eigen schaduw heen. Tijn doet wat ie doet niet voor zichzelf maar juist voor de ander. Voor al die anderen. En juist dat is volgens mij wat ons allen zo roert. Tijn gaat de volgende editie van Serious Request waarschijnlijk niet halen. Maar dat is geen reden om in iets wat je overkomt, waar je zelf geen stuur meer over hebt, je leven te laten bepalen. Het geeft Tijn juist de kracht om te doen wat ie doet.

Daarbij is het meest schitterende dat er nu eens een keer geen reclamebureau, productontwikkelaar, marketinggoeroe of bus vol accountants nodig is geweest om te bedenken hoe je een slaatje slaat uit media aandacht. Nee. Tijn is gewoon begonnen met een realistisch doel. Honderd euro. Stel dat dat zou lukken. Dat zou toch geweldig zijn. Het “Tijn effect” heeft voor een iets hogere opbrengst gezorgd. En terecht.

Laat Tijn ons baken zijn aan het eind van dit jaar vol bizarre gebeurtenissen over de hele wereld. Van onverwachte en beangstigende verkiezingsuitslagen tot concrete aanslagen. Van leugens over feiten en tegen elkaar opzetten van mensen uit een onnavolgbaar eigenbelang. Tot niet meer weten hoe het verder moet omdat uit alle lijstjes blijkt dat het goed gaat met Nederland maar je er zelf soms even helemaal niets van merkt. We hebben behoefte aan iemand die zonder eigen belang dat baken wil zijn. Tijn.

Stap in alles wat mee of tegenvalt nu eens net als Tijn over die schaduw heen. Kijk voorbij aan wat je eigen probleem is en werk mee aan het oplossen van het probleem van een ander. Het effect zal zijn dat een ander zich druk gaat maken over jouw probleem. Dat probleem voor je gaat proberen op te lossen of in ieder geval te verzachten. Volledige onzelfzuchtigheid. Geleerd van Tijn en daarmee ook hem een beetje een voltooid leven gunnend. Dat is waar we behoefte aan hebben. Niet ons eigen ego altijd maar voorop. Dat van een ander.

Ik ga het ook in 2017 weer keihard proberen. Doet u mee?

Maak er een dondersmooi jaar van mensen. 365 nieuwe kansen. Voor een ander en dus voor jezelf.

Groet B.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69