Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Hilbrand de Jong, Ik heb wat uit te leggen.

Lid zijn van Bert Koster’s Club van 25 heeft een voordeel en een nadeel. Voordeel dat je zijn site jaarlijks met een donatie mag ondersteunen, nadeel dat je vervolgens uitgenodigd wordt om een stukje te schrijven. ‘Wat houdt je momenteel bezig?’ hoor ik Bert vragen. Daar kon ik maar één antwoord op geven: ‘We gaan ons huis te koop zetten.’ Reactie: ‘Dan heb jij wel wat uit te leggen!’ Dus begin ik bij het begin.

Op 15 augustus van deze zomer wilde ik weer eens 2 dingen tegelijk. Dat lukte niet, ik struikelde en had een grote schaafwond op het scheenbeen. Pijnlijk, maar daarmee ga je niet meteen naar de dokterspost. Toen het daags erna meer pijn ging doen en het been dikker werd haalde Hannie de huisarts erbij. Zij stuurde mij naar de afdeling Spoedopvang van het UMCG. Zalfje erop, dacht ik. Dan kunnen we op de terugweg mooi bij Hornbach langs om eindelijk dat LED-lampje voor het badkamermeubel te halen. Dom. Hannie moest alleen naar huis en was 16 dagen van mij verlost.

Op 1 september mocht ik weer naar huis. Ziekenhuisbed in de woonkamer, rolstoel en krukken onder handbereik. En 2 x per dag verzorging door de lieve mensen van Buurtzorg Middelstum. Elk nadeel heb z’n voordeel! Het eerste weekend van oktober hadden we onze jaarlijkse fruitplukdag. Dochter, schoonzoon en de kleinkinderen haalden met trappen en ladders de appels en peren uit de fruitbomen. Altijd een feest, vooral voor de kleintjes die laten zien hoe hoog ze durven. Dit jaar zat ik erbij. In de rolstoel, zonder zelf iets te doen. Terwijl de oogst groter was dan ooit. Dan ga je nadenken.

Tegenover vrienden en kennissen hebben wij er nooit een geheim van gemaakt dat wij ooit wel eens dichter bij de kleinkinderen willen wonen. We doen ons best, maar we kunnen niet bij elke school- en sportactiviteit aanwezig zijn. De afstand Middelstum Appelscha is daarvoor net even te groot. Je denkt dus na. Wat is belangrijk? Wachten we met verhuizen tot we hulpbehoevend zijn? Of gaan we eerder?

Hannie en ik waren het snel eens. We zijn nu nog ‘jong’ (samen nog geen 140 jaar) en kunnen in een nieuwe omgeving nog iets opbouwen. Opnieuw vrijwilligerswerk doen en meedenken in plaatselijke besturen en commissies. Ons huis staat nu te koop op Funda. Het is in anderhalve week al 3600 keer bekeken. Intussen zoeken wij op dezelfde website naar een huis in Appelscha of omgeving. Dat valt niet mee. We zijn erg kritisch.

Ons huis is markant, niet één uit een lade van een aannemer. We hebben het samen met Bureau Peter Zomerdijk ontworpen. Over alles is nagedacht. Er is geen tweede. Zelfs de plek aan de Plataanlaan is uniek. Verreweg de grootste kavel in het uitbreidingsplan Bosrand, aan 2 zijden omsloten door bos. Altijd ergens een plek in de zon of schaduw met maximale privacy. Hannie stapt de voordeur uit en na 25 meter begint ze aan het 6,6 km lange dorpsommetje. Voor onze vraagprijs kun je nieuwbouw plegen. Maar dan een veel kleiner huis op een kleinere kavel op een minder mooie locatie. Met waarschijnlijk een hogere energierekening dan onze 94 euro per maand (gemiddelde over 3 jaren).

Tijdens mijn eerste bankcursus leerde ik dat er 3 dingen zijn die de waarde van een huis bepalen. De locatie, de locatie en de locatie. Die stelling heb ik altijd doorgegeven aan klanten die een huis wilden kopen. Aan een huis kun je alles veranderen, aan de locatie niets. Ons volgend huis mag wel wat kleiner, we worden immers ouder. Maar de locatie moet goed zijn, het wordt onze laatste vrijwillige verhuizing.

Graag een flink dorp als Middelstum. Met net zo’n goede PLUS supermarkt, een drogist, bakker, huisarts, tandarts, kappers, sporthal, zwembad, bibliotheek, scholen, kerken, cultuur, natuur, fietspaden, enzovoort ….. Er zijn weinig dorpen met al deze kwaliteiten tegelijk.

Wij zoeken verder terwijl ons huis op Funda steeds maar weer bekeken wordt. Gisteren  (dinsdag 13 december) al weer 69 keer. Een simpele doordeweekse dag …. Onze makelaar weet dat we flexibel zijn. Eventueel opleveren voordat we iets nieuws hebben. In mijn werk heb ik altijd gezegd: “Zorg dat het vogeltje niet over het net vliegt.” Dat geldt voor de verkoop van ons huidige huis. Maar ook voor de aankoop van een nieuwe.

Het worden spannende tijden. Om Bert’s woorden te gebruiken: Het houdt ons bezig!

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69