Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Jenneke Ensink praat met LEF over Essure, Erve Ensink, het gezin en de politiek!

Jenneke, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik ben Jenneke Ensink dus, afkomstig uit Schoonebeek en getrouwd met Pieter Jan van der Laan die zijn roots in Middelstum heeft liggen. Wij hebben twee zoons. Larse wordt binnenkort tien en Bernd is al weer zeven. Ik ben eigenaresse van vakantiewoning Erve Ensink, daarover later meer. We wonen op een prachtige plek die inmiddels talloze decennia familiebezit is en waar ik ook geboren ben.

Je hebt dankzij Essure pijnlijke jaren gekend?

Eigenlijk heb ik die pijnlijke jaren vanaf mijn 13e toen ik het feestje van het vrouw zijn mocht ontdekken. De menstruatie ging bij mij altijd gepaard met veel bloedverlies en de nodige pijn. Het bloedverlies was zelfs zo hevig dat ik op jonge leeftijd nachtcontroles kreeg waarbij mijn ouders moesten controleren of ik nog bij kennis was.

Na twee voldragen zwangerschappen (en een aantal miskramen en kindje met aandoening niet met het leven verenigbaar) wilde ik graag van de heftige menstruatieklachten af waardoor ik elke maand drie dagen uit de running was. Na de laatste miskraam in 2010 wilden we niet nog meer zwangerschappen en dus kon zwaarder geschut ingezet worden. Ik kwam terecht bij een gynaecoloog die in 2011 Novasure en Essure adviseerde. Novasure is een behandeling die het slijmvlies van de baarmoeder wegbrandt. Hierdoor neemt het bloedverlies af maar ik kon nog steeds zwanger worden. Iets wat dan niet is aan te raden.

En dus raadde de arts aan om ook Essure uit te laten voeren. Een definitieve sterilisatiemethode met veertjes die geïmplanteerd worden in de eileiders. Het waren twee pijnlijke procedures waarbij het flink doorbijten was. Aanvankelijk werd het vloeien gereduceerd en namen de krampen af. Maar van een energieboost was helaas geen sprake, nog steeds was ik tijdens een periode van menstruatie ontzettend moe.

Toen we in mei 2015 op vakantie in Italië waren, kreeg ik tijdens de menstruatie een heel heftige pijnaanval, waardoor ik drie dagen over de grond kroop van de pijn. Na enige maanden met deze pijn rondgelopen te hebben, uit nadere onderzoeken kwamen aanvankelijk geen verontrustende zaken naar voren. zag Pieter Jan op internet een uitzending van Een Vandaag over de Essureklachten. Via deze uitzending vond ik hun Facebookgroep en bij het lezen van de berichten rolden de tranen over mijn wangen. Wat ontzettend veel vergelijkbare klachten, dat kon toch geen toeval zijn…..

De beheerders van deze Facebookpagina raadden een arts aan die heel deskundig bleek in zake de klachten. Na weer een weekend vol met pijn kon ik bij deze arts terecht voor een second opinion. Hij kwam tot een voorlopige diagnose: adenomyose. Hierbij groeit er baarmoederslijmvlies in de spierlaag van de baarmoeder. Ook zag hij vocht in de baarmoeder maar door de Essure en Novasure kon dit geen kant op en de klachten verergerden hierdoor. Er zat niets anders op dan een algehele verwijdering van de baarmoeder en de eileiders.

Hoe gaat het nu met jou?

In augustus 2015 ben ik geopereerd. Veel klachten verdwenen direct zoals de lage rugpijn, pijn en misselijkheid. Niet lang daarna voelde ik een fijne energie door mijn lijf stromen en mijn benen voelen minder zwaar aan. Langzaam maar zeker pak ik nu het leven weer op. Ik heb veel steun gekregen van Pieter Jan, mijn ouders en familie en vrienden. Hierdoor kon ik het administratieve werk van onze vakantiewoning en het politieke vergaderwerk vrij snel weer oppakken. Maar het duurde bijvoorbeeld wel zes maanden voordat ik weer ging  stofzuigen…… (Van de artsen mocht het eerder maar van PJ niet!) 

Begin 2016 kreeg ik weer last en ik was bang dat er nog fragmentjes van de veertjes in mijn buik waren blijven zitten. Daardoor kwam ik weer in een heel traject van onderzoeken terecht, maar gelukkig bleek ik fragmentvrij te zijn. Waarschijnlijk zijn de pijnherinneringen in mijn spieren getriggerd waardoor de pijnklachten weer terug kwamen, dat proces heet sensitisatie.

Terugkijkend op het hele gebeuren kan ik soms nog behoorlijk onder de indruk zijn van de grote impact die de gevolgen hebben gehad op mijn gezondheid maar natuurlijk ook op mijn gezin en werk. Gelukkig ben ik van nature heel positief ingesteld, dat helpt wel hoor bij het herstelproces. Ik weiger dan ook een slachtofferrol aan te nemen maar voel mij wel onbedoeld een proefkonijn van Bayer, een wereldwijd opererende onderneming, onder andere op het gebied van gezondheid.

Je richt je energie natuurlijk veel liever op Erve Ensink?

Uiteraard! Erve Ensink is inmiddels zes jaar open en ik vind het hartstikke mooi om dit werk te mogen doen. Om mensen te laten genieten van onze mooie vakantiewoning en prachtige omgeving. Soms zie je mensen, vaak jonge gezinnen uit het westen, gejaagd en afgepeigerd aankomen. Het is dan heel bijzonder om te zien dat ze zich binnen de kortste keren ontspannen en een relaxtere houding aannemen wanneer de stress van ze afglijdt.

Vaak heb ik bij aankomst al een appeltaartje voor ze klaarstaan (vaak gebakken door mijn moeder, anders door mijzelf) of een andere lekkernij. Ik hecht sterk aan dergelijke verwenmomentjes. Mocht er behoefte aan zijn dan kom ik regelmatig even langs voor een praatje of tips over bezienswaardigheden in de omgeving. Soms hebben de logerende kinderen een klik met onze kinderen en kunnen ze samen uren spelen. De behoefte om alle dagen weg te gaan is dan ook een stuk minder.

Wat kun je over dit heerlijk luxe kindvriendelijke vakantiewoning vertellen?

Erve Ensink is een ruime en luxueuze woning die van alle gemakken is voorzien. Het ontbreekt onze gasten aan niets. Ook hebben we flink geïnvesteerd in de kwaliteit van onze bedden dus onze gasten geven vaak aan dat ze heerlijk geslapen hebben. Dit komt natuurlijk ook doordat het ’s nachts heel stil is.

De woning biedt plaats aan maximaal vier volwassen met 2-3 kinderen. (Voor meer kinderen is vaak wel een oplossing te vinden.) Ik vind het fijn dat deze voormalige schuur een tweede leven heeft gekregen. Zelf wonen we ook op de locatie. De voormalige boerderij van mijn ouders is verbouwd tot een twee-onder-een-kapwoning waarbij mijn ouders de ene helft bewonen en wij de andere helft. Waar vroeger mijn klompen stonden op het deel, is nu onze woning geworden… (Check voor meer info: www.erve-ensink.nl!)

Tussendoor ook nog even politiek actief geworden bij LEF!?

Ik ben inderdaad al weer twee jaar politiek actief als raadslid bij de lokale politieke partij LEF! waarbij LEF! staat voor leven. LEF! betekent: leven vanuit je hart, je gevoel, je passie, je verlangen, je kracht. Dat straalt LEF! ook uit. Samen met de inwoners, instellingen en bedrijven werken we met passie, durf en bezieling aan welvaart en welzijn voor iedereen in de gemeente Emmen!

Het is een partij die nog niet zo lang bestaat maar die ik heb leren kennen als een positief kritische partij die ook met oplossingsgerichte maatregelen komt. Daar ik zelf ook wel eens een uitgesproken mening heb en ik het leuk vind om te discussiëren, is mijn toetreding tot de politiek misschien wel niet eens zo verrassend.

Daarbij vind ik het belangrijk om niet alleen maar wat te roepen maar om ook actief in de maatschappij betrokken te zijn. En dus stelde ik mij beschikbaar voor de verkiezingslijst. Ik kwam als nummer drie op de lijst te staan maar door voorkeursstemmen ben ik in de raad gekomen want LEF! behaalde twee zetels. Dat vond ik een aangename verrassing hoor om op die manier in de raad te belanden. In het raadlidmaatschap gaat de nodige tijd zitten, minimaal twintig uur per week, maar ik vind het heel leuk om te doen.

De politiek is je met de paplepel ingegoten?

Mijn vader is inderdaad ook jarenlang bij de gemeentelijke politiek actief geweest in Schoonebeek en Emmen. Hij is zo’n twintig jaar raadslid geweest voor het CDA waaronder vele jaren als fractievoorzitter. Momenteel heeft hij namens het CDA zitting in het algemeen bestuur van het waterschap.

Ik kon al op jonge leeftijd waarnemen dat er de nodige tijd in het raadslidmaatschap ging zitten maar genoot ook van de politieke discussies thuis aan tafel. Samen met mijn drie zussen, discussieerden we er soms flink op los aan de keukentafel met onze ouders.

Het gezinsleven brengt ook de nodige drukte met zich mee?

Dat klopt want Pieter Jan maakt lange werkdagen voor de gemeente Houten. Hij heeft een eigen adviesbureau op het gebied van de ruimtelijke ordening en het omgevingsrecht. Hij maakt drie lange werkdagen op locatie waarbij hij pas laat in de avond terugkeert en werkt daarnaast twee dagen thuis.

Daarbij zijn onze zoons sportief ingesteld. Pieter Jan is leider/coach van F3 waarin onze jongste zoon voetbalt. Bernd kruipt zondagavond om 19.00 uur dan ook vaak tegen zijn vader aan op de bank wanneer Studio Sport begint. Larse is inmiddels gestopt als voetballer maar kan nu zijn ei helemaal kwijt bij het waterpoloën. Daar heeft hij zijn eerste twee treffers gemaakt. Hij is dan ook dol op zwemmen!

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten van deze drukke combinatie?

De uitdagingen en de diversiteit van alle werkzaamheden beschouw ik als hoogtepunten. Je leert veel in het politieke proces. Zo heb ik onlangs meegedraaid in de vertrouwenscommissie ten aanzien van de sollicitaties voor de nieuwe burgemeester van de gemeente Emmen die de voordracht van een nieuwe burgemeester regelde. Daarbij leer ik via de politiek en het werk op Erve Ensink veel nieuwe mensen kennen. Met zijn tweeën genieten we in het weekend van de sportieve prestaties van onze zoons en van het buitenleven.

Door alle drukte moet je vaak vele ballen in de lucht houden waarbij er wel eens één knapt zoals de wasmand, haha. Dat is dan de keerzijde van het verhaal. Net zoals het huishoudelijk werk waarbij wel eens iets blijft liggen en ook onze eigen woning is nog niet helemaal klaar…  Er is dus wel eens sprake van een gebrek aan tijd.

Nog tijd over voor hobby’s?

Weinig, de fotografiehobby is bijvoorbeeld ernstig in het slop geraakt. Wel mag ik graag zwemmen en wandelen. We hebben net een nieuwe hond, Max genaamd, waarmee ik de nodige kilometers maak. Af en toe moet ik tijd vrij maken om de fotoalbums van mijn kinderen bij te werken, ik heb inmiddels een forse plakachterstand. Wel genieten Pieter Jan en ik van onze eetclub waarbij we om en om gezellig bij vrienden gaan eten, of zij bij ons natuurlijk.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Als het toch echt moet, dan voor de zuurkoolschotel van mijn moeder…..

Waar staat Jenneke Ensink over 10 jaar?

Deze vraag heb ik nog niet echt scherp op het netvlies staan. Ik hoop dan de balans in mijn leven gevonden te hebben waardoor ik wat meer rust krijg. Gezond zijn en blijven is heel belangrijk, net zoals de genietmomenten in het leven. Misschien volgt er nog een uitbreiding van Erve Ensink en wie weet ben ik ook nog wel politiek actief als raadslid. Een wethoudersbaan is iets wat ik absoluut niet ambieer.

Wil je verder nog iets kwijt?

Je hebt je benodigde twee kantjes al vol toch, haha. Tja, wat wil ik allemaal nog kwijt? Ik hoop dat we nog lang mogen genieten op ons erf. Waarbij we onze kinderen zien opgroeien en ze hopelijk een goede basis hebben meegeven voor het leven. We zijn echt niet dé perfecte opvoeders en ik hoor soms van m’n moeders de ooit zo verfoeide mantra’s (dat zou ik toch nooit gaan zeggen als moeder…) uit mijn mond komen, maar we doen ons best.

Waar nodig gaan we de mantelzorguitdaging samen hier op het erf aan. Ik hoop dat mijn ouders allebei echt oud kunnen worden op de boerderij en het platteland. Gelukkig zijn ze betrekkelijk jong, gezond en heel actief… 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69