Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Marlies Jansen verovert Canada

Marlies kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Of course! Ik ben Marlies Jansen, 25 jaar, kom uit Kantens en woon tegenwoordig in Canada. Op mijn vierde verhuisden we naar Kantens (ik ben geboren in Kampen) en daar heb ik meerdere jaren gewoond. Af en toe ben ik naar het buitenland verhuisd, en ik heb twee jaar in Groningen gewoond. Toch ben ik steeds weer terug naar Kantens verhuisd. Ik heb flink wat jaren bij de Plus in Middelstum gewerkt en heb een aantal jaar bij het damesteam van KRC (2 jaar samen met Middelstum) gevoetbald.

Wat brengt jou in Canada?

Ik ben in Canada op een Working Holiday Permit. Dit houdt in dat ik een jaar lang kan reizen en overal kan werken. Op dit moment ben ik met een vriendin bezig met een road trip door Canada en Amerika. We zijn twee weken geleden vertrokken vanuit Welland, Ontario, en zijn nu in de Rocky Mountains. We hebben de zitting van de achterbank uit onze auto gehaald, de leuning plat gedaan en hebben daar twee planken opgelegd met een matras erop. We hebben nu dus een bed in onze auto!

De eerste drie dagen reden we omhoog door Ontario om bij de volgende provincie, Manitoba, te komen. De eerste nacht hebben we in onze auto op de parkeerplaats bij Walmart geslapen. De volgende dag bood een tante van een bekende haar logeerkamer aan, de dag erna een andere familie, vervolgens waren we bij familie Doornbos in Manitoba (komen oorspronkelijk uit Kantens) en zo komen we steeds weer families tegen waar we kunnen logeren.

Erg bijzondere manier om te reizen! We waren van plan steeds in onze auto te slapen maar er wordt ons steeds weer een logeerkamer aangeboden. Een erg gezegende reis dus! We komen net bij Ard Doornbos vandaan in Barrhead, Alberta. Hij komt ook uit Kantens!

Dit is niet je eerste trip hier naar toe toch?

Toen ik 11 was ben ik met mijn ouders, zus Wikje, broertje Ben en zusje Agnes naar Canada verhuisd. Mijn vader is docent en heeft daar lesgegeven aan grade 8, vergelijkbaar met klas 2. Het was de bedoeling om drie jaar in Canada te blijven maar in onze tweede jaar in Canada was mijn moeder op haar werk gevallen en verbrijzelde daarbij haar meniscus. Ze had operaties nodig en kon de komende tijd niet werken, plus ze was zwanger en mijn broertje Marten zou een paar maanden later geboren worden. Al met al besloten mijn ouders om eerder terug naar Nederland te gaan.

Op dat moment had ik veel zin om terug te keren. Al mijn vriendjes en vriendinnetjes en familie weer zien, plus ik moest in Nederland naar de middelbare school en ik Canada zat ik nog op de basisschool (de basisschool gaat hier twee jaar langer door). Ik was 13 toen we terug verhuisden. Tien jaar later ging ik met mijn zus Wikje twee weken naar Canada in de kerstvakantie. Wat een heerlijke vakantie was dat! Ik was helemaal vergeten hoe geweldig Canada was en in deze twee weken tijd werd ik echt weer verliefd op het land. Het moment dat ik het vliegtuig uitstapte voelde meteen alsof ik thuis was en vanaf dat moment wist ik dat ik naar Canada zou verhuizen.

Ik zat echter nog maar in het tweede jaar van mijn HBO studie en wilde mijn studie graag afmaken. Ik besloot om mijn derde studiejaar in het buitenland te gaan volgen, en zo verhuisde ik een halfjaar later naar Canada. Na een jaar moest ik terug naar Nederland om af te studeren. Ik heb een geweldig jaar in Canada gehad en zag er vreselijk tegenop om terug te gaan naar Nederland. Na mijn studie heb ik een werk visum aangevraagd en heb een jaar gespaard. In februari 2016 had ik mijn visum en 11 juni vertrok ik voor onbepaalde tijd richting Canada!

Kun je iets kwijt over je werkzaamheden?

Deze zomer heb ik voor een Christian day camp in Welland, Ontario, gewerkt. Ik heb voor hetzelfde bedrijf stage gelopen tijdens mijn derde studiejaar. Toen ze hoorden dat ik terug wilde verhuizen naar Canada boden ze mij dit baantje aan voor de zomer. Was ongelooflijk leuk om te doen! ‘s Ochtends spelletjes spelen, liedjes zingen, ‘s middags naar het zwembad. Het kamp werd georganiseerd door een familie die ook een paardenranch runt. Voordat ik met mijn werkzaamheden voor kamp begon bracht ik alle paarden naar binnen en gaf ik hen voer.

Deze zomer was het hier erg warm (elke dag meer dan 30 graden) en het huis waar ik woon heeft geen airco, dat was soms wel vervelend aangezien de luchtvochtigheid hier erg hoog is. Desalniettemin was het natuurlijk heerlijk om zo’n warme zomer gehad te hebben! Als ik terugkom van mijn road trip moet ik opzoek gaan naar een nieuw baantje!

Tussendoor is er genoeg tijd voor ontspanning?

Absoluut! Ik woon vlakbij het strand en het was hier deze zomer zelfs ‘s avonds vaak nog 30 graden dus daar heb ik erg veel vrije tijd doorgebracht. Verder probeer ik in het weekend veel leuke dingen met vrienden te doen. Wandelen, uit eten, shoppen, festivals, stedentrips of een weekend naar de ‘cottage’. Ik heb hier een erg druk leven!

Altijd al een avontuurlijk type geweest?

Ja! Na de HAVO heb ik een jaar in Spanje gewoond en ik heb bijna elk land in Europa gezien. Verder heb ik al veel plekken gezien in Noord Amerika, maar (nog) geen andere continenten. En ik heb natuurlijk al twee keer eerder in Canada gewoond, dus best wel avontuurlijk, ja!

Mis je thuisbasis Kantens al?

Nee, ik mis Kantens eigenlijk helemaal niet. Af en toe is het natuurlijk lastig om ver weg van je familie te zijn, helemaal op verjaardagen en andere belangrijke momenten. Ik voel me helemaal thuis hier in Canada en heb nog geen moment heimwee gehad.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten van je reis tot dusver?

Hoogtepunt: We hebben in Waterton National Park ongeveer 2,5 uur paardgereden. Wat een geweldige ervaring was dat! We reden door de bossen, velden en midden door een diepe rivier. Onderweg hoorden we steeds edelherten, ze fluiten als lokroep! Heel bijzonder. We reden midden door het berengebied heen maar zijn er geen een tegen gekomen.

Nog even een last minute aanvulling op mooie momenten van mijn reis: zo juist het noorderlicht gezien!

Dieptepunt: Halverwege de reis was ik 1,5 uur bezig in de McDonald’s om verhalen voor mijn blog te typen. Nadat ik alles gecontroleerd en afgemaakt had ging er iets mis en was alles weg! Dat was echt even een heel erg groot baalmomentje.

Heb je nog leuke anekdotes?

Afgelopen week waren we in Waterton National Park in Alberta (Rocky Mountains) en hadden we bij de Red Rock Canyon gekeken. Op de heenweg zagen we een black bear aan de andere kant van de rivier en op de terug weg zagen we twee keer een beer ongeveer 500m verder op op een berg. Niet veel verderop reden we langs een redelijk steil stuk van de berg en opeens zagen we een black bear aan de kant van de weg! We stopten snel en de beer stak de weg over, en plots kwamen er twee kleintjes aan die ook de weg overstaken! Echt supergaaf om te zien. De beren staken nog geen meter voor onze auto over!

Een week eerder waren we ook al beren tegen gekomen. Ik had op dat moment al 1 beer gespot maar Klazien nog geen een. We besloten naar een vuilnisbelt te gaan om beren te spotten. Toen we het pad richting de vuilnisbelt opliepen zagen we een kilometer verderop een kleine beer op het pad. We liepen rustig door en niet veel later stak er een grote zwarte beer het pad over, ongeveer 800m voor ons. We besloten van het pad af te gaan en bij de vuilnisbult omhoog te lopen, aangezien de beren op het pad zaten. Nadat we de hele bult gecheckt hadden besloten we om via het modderpad weer terug naar huis te gaan.

De beren die we hadden gezien waren inmiddels het modderpad overgestoken en waren het bos in gegaan. Na ongeveer 100 meter zagen we een enorme beer boven op de bult! Hij zag ons en begon redelijk snel bij de bult naar beneden te lopen richting het modderpad (daar waren wij!). Hij was ongeveer 150m bij ons vandaan. We draaiden ons direct om en begonnen terug de bult op te gaan. We hadden geen idee waar de beer was en we vonden het behoorlijk spannend.

Eenmaal bovenop de bult kwam Klazien er achter dat ze haar telefoon ergens had laten vallen. Het begon net te regenen en we probeerden een beer te ontwijken en waren een telefoon kwijt. Ze was waarschijnlijk zo erg geschrokken van de beer dat ze de berg op begon te rennen en haar telefoon had laten vallen, haha. We besloten weer terug te gaan naar het beren territorium om haar telefoon te vinden. Ik liep voorop en vond haar telefoon vlakbij het modderpad. De beer was waarschijnlijk het pad overgestoken en het bos ingegaan, die hebben we niet weer gezien.

Tot nu toe heb ik al 12 beren, 3 rendieren, 1 stinkdier, een aantal arenden, heel erg veel herten, heel veel edelherten en ontzettend veel eekhoorns gezien!

Wat ga je doen als je weer terug bent in Nederland over driekwart jaar?

Hopelijk kan ik na dit werkvisum een tweede visum krijgen en kan ik langer in Canada blijven. Ik heb nog niet heel erg veel zin om terug naar Nederland te gaan!

Nog tijd over voor hobby’s?

Uiteraard! Ik heb deze zomer voetbal gespeeld met een gemengd voetbalteam. Erg leuk om te doen! Tot nu toe heb ik altijd met de dames gespeeld, dus dit was een erg leuke ervaring. Plus het is een goede manier om leeftijdsgenoten te ontmoeten. Dit najaar ga ik zaalvoetbal spelen bij een damesteam hier in de buurt. Verder rijd ik veel paard. Ik lease een paard, Joey, van een vriendin. Ik rijd vaak door de wijn- en boomgaarden en pluk onderweg perziken van bomen! Heerlijk…

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Pizza! Je mag mij ALTIJD wakker maken voor pizza, haha.

Waar staat Marlies Jansen over 10 jaar?

In Canada! En hopelijk heb ik dan alle mooie plekken van Noord Amerika kunnen bekijken……

Wil je verder nog iets kwijt?

Canada is echt een prachtig land! Echt een grote aanrader om een keer naar toe te gaan. Alle provincies zijn ontzettend mooi maar Ontario, Alberta en British Colombia zijn toch wel het allermooist! De Rocky Mountains (Alberta en BC) zijn echt erg indrukwekkend, het is echt de moeite waard daar een keer naar toe te gaan!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69