Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Stichting zoekt nieuwe vrienden van Alegunda Ilberi!

Alegunda Ilberi is een woonzorgcentrum voor (kwetsbare) ouderen aan de rand van het centrum in het gezellige Bedum. In deze prettige leefomgeving kunnen zij verder gaan met het leven dat zij gewend waren. Alegunda helpt ouderen hun eigen leven om beperkingen heen te organiseren. Niet die beperkingen, maar het leefplezier staat centraal. Het is niet mogelijk te voorkomen dat ouderdom met gebreken komt, maar wel dat ouderdom leidt tot vereenzaming, zinloosheid en totale isolatie. Verdriet en pijn horen bij het ouder worden. Alegunda helpt dit zoveel mogelijk te voorkomen.

Al vele jaren is er een Stichting ”Vrienden van Alegunda Ilberi”. Afgelopen maand is er een nieuw bestuur samengesteld die de Stichting weer nieuw leven gaat inblazen. Zij gaan zorgen voor meer bekendheid en dat er weer nieuwe activiteiten worden ontplooit voor de oudere medemens.

Het nieuwe bestuur bestaat uit v.l.n.r. Meindert Schotanus, Piet lanting, Marinus Sanders, Margreet Huizinga ( secretaris), Greetje Medema (puutholder) en Klaes Hoekstra (voorzitter).

Bij Alegunda werkt in de eerste plaats een grote groep enthousiaste, deskundige en betrokken medewerkers. Daarnaast kunnen zij beschikken over betrokken familieleden en gemotiveerde vrijwilligers. Zij maken het mogelijk dat onze ouderen doorgaan met het leven dat ze gewend zijn. Wist u trouwens dat er intern ook een kleinschalig wooncomplex is met de naam “Ons Stee”? Hier kunnen 6 mensen met een verstandelijke beperking begeleid wonen. Zij kunnen ook gebruik maken van de faciliteiten die Alegunda biedt! Bij Alegunda staat “het leefplezier van alle dag” centraal!

Over enkele (tientallen) jaren bent u misschien ook zover dat u gebruik kunt of moet maken van de voorzieningen die Alegunda Ilberi u aanreikt. Help daarom nu alvast mee en word lid van ”de vrienden van Alegunda Ilberi” of meld u aan als vrijwilliger!

Een ieder van ons heeft elke week wel eens een half uurtje over en wat wij graag zouden willen is dat je dan even gezellig binnenwipt bij Alegunda en heel simpel een kop koffie drinkt en een praatje maakt met een bewoner. Voor u is dit een kleinigheid echter voor onze bewoners is het een bijzonder contact met de buitenwereld! Ook wanneer je niet iedere week vast wil worden ingepland maar je wel actief wilt inzetten wanneer het jou past, ben je van harte welkom en zetten wij je op de oproeplijst.

De structuur in de zorg is de afgelopen jaren sterk veranderd. Steeds vaker zal er een beroep gedaan worden op familie, mantelzorgers, vrijwilligers en het bedrijfsleven. De politiek heeft aangegeven dat ouderen langer op zichzelf moeten blijven wonen. Wanneer dit niet meer mogelijk is zet Alegunda zich in om de bewoners van het tehuis zolang mogelijk het leven te laten leiden wat men gewend was. Dit kan o.a. door middel van contacten te behouden met mensen uit het dorp.

Als vrijwilliger kun je meedoen met activiteiten, mee helpen om te koken op de huiskamers, meerijden op de bus/fiets of gewoon door er te zijn met het maken van een praatje! Er zijn ook vrijwilligers die hun hobby delen met de bewoners zoals samen duiven houden, dammen of schaken.

De ”Stichting Vrienden van Alegunda” zet zich in voor projecten die niet subsidiabel zijn. Afgelopen jaren werd er b.v. een binnentuin aangelegd, een rolstoelfiets en een duofiets aangeschaft. Vorige week zijn er nog 5 rolstoelen aangeschaft omdat het aantal vrijwilligers van de maandagmiddag wandelgroep groter is dan het beschikbare aantal rolstoelen. Zaterdag 10 september a.s. wordt er samen met het Lichtweek comité een openluchtontbijt georganiseerd. Volgend jaar 17 januari staat er een optreden gepland van Willeke Alberti, voor veel ouderen zal dit een feest van herkenning zijn! Voor dit soort projecten zijn wij op zoek naar donateurs die dit willen ondersteunen!

Een paar weken terug hebben wij met 5 auto’s en 12 bewoners een rondrit gemaakt door de provincie. Eerst naar Noordpolderzijl voor koffie met gebak en daarna naar de sluis bij het Winsumerdiep voor wat drinken met kaas en worst. Het was een ontzettend gezellige middag en zo simpel is het eigenlijk om de bejaarden een onvergetelijke middag te bezorgen.

Spreekt u dit aan, doe dan mee en bezorg de ouderen een prettige leefomgeving in de herfst van hun leven! Wanneer iedereen iets doet voor zijn medemens worden wij allen gelukkig!

Opgave als vrijwilliger of voor het donateurschap kan bij gmhuizinga@gmail.com of bij info@klaeshoekstra.nl

Bent u niet handig met de computer dan kunt u zich ook aanmelden bij de receptie van Alegunda of bij bakkerij Hoekstra aan het ”Versplein”.

Tijdens de manifestatie ”Mooi Bedum” zullen wij ons presenteren bij één van de stands en gaan wij graag het gesprek met u aan! Inlichtingen: info@klaeshoekstra.nl of 06-30874342

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69