Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Het mooiste dorpje van Europa?!

Ik stond laatst langs de kant van een voetbalveld toen ik flarden van een gesprek opving dat Henk Hoeksema met de familie Van Dijken voerde. Ik kende deze mensen niet. Het schijnen oud Bedumers te zijn die ook familie in Middelstum hebben wonen. Ze gaven aan nog regelmatig even door Middelstum te rijden hoewel ze hun vleugels inmiddels ver weg uitgeslagen hebben. Want, zo hoorde ik de man zeggen, ‘Middelstum wordt zo langzamerhand één van de mooiste dorpen van Europa……’

Aanvankelijk dacht ik dat de beste man wat aan het overdrijven was. Maar toch bleef het zinnetje in mijn hoofd rondzingen. De vakanties staan weer voor de deur. Binnenkort fladderen we er met zijn allen weer massaal op uit. Waarschijnlijk worden grote delen van Europa aangedaan. Maar stel nu eens dat een willekeurige Europeaan onbevooroordeeld op Middelstum aan komt rijden. Hoe zou hij of zij dit ervaren?

Ik reed laatst over de Onderdendamsterweg terug naar Middelstum. Wat heb je dan een mooi uitzicht! Achter Labor schittert de Hippolytuskerktoren in de lucht. Labor biedt ons trouwens samen met Boerdam middels de steenfabrieken natuurlijk een prachtig stukje historie. Op Boerdam, daar waar nu Vast Banket gevestigd is, stond vroeger namelijk de grootste steenfabriek van Europa. Ook dat is geen sprookje, maar echt waar…

Als je over de brug Middelstum binnenrijdt door de Burgemeester van Ankenweg word je direct al verrast door een bloemenpracht. Dankzij Stichting Dorpsbelangen is Middelstum omgedoopt tot Fleur de Ville, inderdaad een heerlijk fleurig geheel! Rechts lacht de ijsbaan met allerlei sporttoestellen je toe. Sportief en jeugdig Middelstum kan zich hier heerlijk uitleven in de zomermaanden. En binnenkort neemt de speelweek weer bezit van deze ruimte…

Wanneer je nog even doorrijdt, het liefst op de fiets natuurlijk, glorieert Mentheda weer als nooit tevoren. Herbewoont en opgeknapt met van die mooie grachtjes rond het gebouw is dit toch ook een prachtig plekje. Mede door de herbestrating doet het centrum als nieuw aan. De Hippolytuskerktoren heet ons mild glimlachend van harte welkom. Wanneer Middelstum wel met de auto aangedaan wordt dan kan die mooi geparkeerd worden op het Concordiaplein. Een rondje Asingapark is snel gemaakt maar de keuze voor het idyllische Kerkpad of toch het oude dorpscentrum via de Gracht- en of Burchtstraat is lastiger te maken…

Beide opties leiden naar de statische Herberg ‘In de Valk’. En tussendoor passeer je ook nog even de Asingapoort. Man, o man, wat een culturele rijkdom. Het dorpsommetje lonkt als nooit tevoren. Snel via het Hoogholtje richting het prachtige en statige Ewsum. Wederom een lastige keuze en of dillema. Eerst een boswandeling of toch het pittoreske Toornwerd? Na de cultuur lonkt nu de natuur. Bomen worden afgewisseld door vijverpartijen, het oude bos door het nieuwe. Wordt het Huizinge of Westerwijtwerd? Een welhaast onmenselijke keus. Want ook de oude gemeente Middelstum dorpjes mogen er zijn.

Je kunt natuurlijk ook binnendoor steken langs Hendrik van der Molen. De nieuwe Hippolytushal lacht je halverwege heerlijk toe wanneer je langs het oude armenhuisje loopt. Wat is ons nieuwe sportcentrum, inclusief het heringerichte zwembad, toch mooi geworden. Toch maar even door ons nieuwste nieuwbouwplan lopen langs het Boterdiep. Toornwerd lonkt als nooit te voren, komt vast door die prachtige uitzending ‘Dam op’ en als we ’t Balkje ontwaren is er geen houden meer aan. Vanaf de Ossengang laat Middelstum zich in al zijn pracht en praal overzien. Mede mogelijk gemaakt door molen ‘De Hoop’!

Het centrum lonkt weer. Want hebben jullie het bakkerijmuseum wel eens gezien, gelegen in het oude pand van Mendels? En wat kan meester Reinders mooi vertellen over karakteristieke panden in de Grachtstraat en Oude Gang. In de Oude Gang staan zelfs nog van die kleine, oude arbeidershuisjes waar je de kont maar nauwelijks kan keren. Maar het hoogtepunt moet nog komen, letterlijk en figuurlijk. Want misschien krijgt u ooit nog wel eens de kans om bovenin de Hippolytuskerk te klimmen.

Het carillon halverwege is al een kijkje waard. Maar het uitzicht boven over Middelstum en haar Ommelanden adembenemend. Laatst heb ik dit mogen aanschouwen. En het is dat de volgende nieuwsgierigen al stonden te trappelen, anders had ik er nu nog gestaan…

Waarom gaan we in vredesnaam op vakantie? Ik weet het wel. Want eigenlijk wonen we hier zo mooi dat we het zelf niet eens meer beseffen. Dat leer je pas op vakantie en wanneer je tijdens de terugreis de prachtige Hippolytuskerktoren statig boven het groen uit ziet torenen. De familie Van Dijken had gelijk, mijn nederige excuses dat ik deze woorden in twijfel trok: “Middelstum is één van de mooiste dorpjes van Europa geworden…”

(Foto’s Jannes Klaassen)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69