Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

David de Boer, jonge drijvende kracht binnen de VV Middelstum

David, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Mijn naam is David de Boer, 20 jaar, single en afkomstig uit Westerwijtwerd. Westerwijtwerd is de plaats waar ik al mijn hele leven woon, hoewel ik in het ziekenhuis in Groningen geboren ben. Dat voetbal mijn grote hobby is en de VV Middelstum de club waar ik menig uurtje in de week doorbreng, daar hebben we het zo meteen wel over.

Je bent al enige jaren betrokken bij de voetbalclub?

Ik ben op 6 jarige leeftijd begonnen met voetballen en dat is inmiddels al weer 14 geleden. Ik wist al van jongs af aan dat voetbal mijn sport was. Als jonge voetballer heb ik alle jeugdelftallen bij de VV doorlopen. Ik heb zelfs nog een tijdje training van mijn vader gehad. Maar ook andere illustere namen als Marcel Verkerk, Jan Bos, Marten Hovenga, Sjoerd Huitsing, Michel de Graaf, Jacob Ypey en Harm Visser hebben getracht mij de fijne kneepjes van het edele voetbalspel bij te brengen.

In de jeugd ben ik één keer kampioen geworden. Dat is iets dat mij altijd bij zal blijven. Het was 8 jaar geleden, ik zat toen in de D’s of de C2. Ik speelde in een gemengd team waar onder andere ook Sanne Hartsema, Milane Bouma, Benjamin Lochtenberg, Ian Smit en Jorris Visser in speelden.

Wat heb je zoal aan vrijwilligerswerk gedaan?

Mijn eerste stappen als vrijwilliger maakte ik, toen ik 14 jaar was. Hoewel het toen niet echt om vrijwilligerswerk ging want het was een maatschappelijke stage. Elke maandag liep ik mee met de F-junioren waar Peter Anema toen training aan gaf. Later werd ik zelf jeugdleider bij de F- en D-junioren. Het verzorgen van trainingen en zaterdags een wedstrijdje fluiten, hoorden hier ook bij.

Sinds 1,5 jaar ben ik lid van de activiteitencommissie van de VV. Na het Oktoberfest in oktober 2014 heb ik mij aangesloten. De nieuwjaarsreceptie begin 2015 was het eerste evenement waar ik actief aan meegeholpen heb. Niet veel later kwam ook het kantinewerk in beeld.

Vanwaar je vele werkzaamheden voor en in de kantine?

Daar ben ik ook min of meer ingerold. Aanvankelijk ben ik gevraagd om Mayko te ondersteunen op de zaterdagmorgen. Na eerst gefloten te hebben, sloot ik aan achter de bar. Meehelpen met tosti’s bakken bijvoorbeeld. Iets wat mij toen beter afging als nu haha…

Het duurde niet lang of de werkzaamheden breidden zich uit. Ik heb nu bijna mijn eerste hele jaar als kantinemedewerker er op zitten. Inmiddels ben ik ook voorzitter geworden van de kantinecommissie. Ik hield mij al bezig met het voorraadbeheer en de laatste maanden komt het inplannen van het barpersoneel en de financiële afwikkeling van de kassagelden hier nog bij. Het inplannen van het personeel was aanvankelijk best wel even een dingetje. Er vinden regelmatig mutaties plaats en dan moet je wel even schakelen.

Hier gaat menig uurtje inzitten?

Dat kun je wel stellen ja. Ik denk dat ik wekelijks wel een uurtje of 20 voor de kantine bezig ben. Dit was in het recente verleden nog meer. Gelukkig lopen de contacten met de stichting nu via Eric Boskamp en is Randy Bolhuis bereid gevonden om dinsdagavond achter de bar te staan.

Zelf ben ik donderdagavond vanaf 18.00 uur aanwezig. Het eerste gedeelte van de avond probeer ik zo veel mogelijk te trainen en staat iemand anders in toerbeurt achter de bar. Na de training neem ik het dan over en ik zorg ook voor de financiële afwikkeling. Zaterdagmorgen ben ik om 07.00 uur present en vaak is het al een uurtje of 12 verder wanneer alles is afgewikkeld. Tussendoor speel ik mijn wedstrijdjes mee met de mannen van Middelstum 4.

Daar we nog moeten wennen aan de nieuwe sporthal zijn we nog op zoek naar een nieuw evenwicht. We vergaderen regelmatig en ik moet ook aandacht besteden aan het werven van nieuw personeel. Maar ook instructies schrijven voor bijvoorbeeld de nieuwe vaatwasmachine en het opstellen van een sleutelplan zijn voorkomende werkzaamheden.

Je verdient hiermee niet zoveel als een ‘echte’ bijbaan?

Nee, zeker niet, maar dat is ook niet de insteek. Misschien dat ik binnenkort wel een vrijwilligersvergoeding krijg, daar zijn ze wel mee bezig. Maar ik doe dit ‘werk’ omdat ik het leuk vind. Je ziet veel mensen en vaak ook blijde gezichten. Daarbij staat het goed op je CV, je geeft hierdoor ook aan dat je geen 9-5 mentaliteit hebt.

Zo was het op de kampioensdag van Middelstum 4 ergens laat in de zondagmorgen toen ik weer thuis was maar dat lag ook aan mijzelf hoor. En dat terwijl ik zaterdagmorgen om 07.00 uur al in de kantine was. Zondags is wat dat betreft het pijpje vaak leeg. Dan lig ik lekker op de bank sport te kijken, met de teentjes omhoog.

Kun je de hoogte- en dieptepunten van je kantinewerkzaamheden al benoemen?

De hoogtepunten zijn de festiviteiten zoals de slotdag en de opening van de nieuwe sporthal, zaterdag jl. Dat zijn activiteiten die je bij blijven, ze worden ook altijd geëvalueerd. Ik vind dat de activiteiten die we hebben doorgaans goed georganiseerd zijn. Door de kantinewerkzaamheden krijg je veel mee van wat er in het dorp gebeurt, je blijft op de hoogte. Ook vind ik het leuk om te zien dat jongens die ik vroeger nog getraind heb nu zelf actief zijn met bijvoorbeeld de verkoop van programmaboekjes.

Een dieptepunt was toch wel het alsmaar uitstellen van de opening van ons nieuw sportcomplex. Het was behelpen in de oude kantine. Bij een zware regenbui kon het maar zo gebeuren dat je emmertjes moest plaatsen om het water op te vangen of een plastic zak om de kassa moest doen om deze zo te beschermen. Nu kunnen we weer vooruitkijken en ons bezighouden met het ‘aankleden’ van onze nieuwe kantine.

Soms moet je dingen ook van je af laten glijden. Niet iedereen is blij wanneer zaterdags de bar om 18.00 uur dicht gaat en dan krijg je soms wel eens opmerkingen. Die gaan bij mij gelukkig het ene oor in en de andere weer uit.

Heb je nog leuke anekdotes?

Soms lach je je een breuk op het moment zelf om bepaalde gebeurtenissen. Maar als je dat dan probeert door te vertellen dan merk je dat je er zelf bij had moeten zijn. Ik vond het wel leuk om te zien hoe iemand die een groot deel van zijn leven in het oude complex had rondgelopen, voor het laatst de deur afsloot. Je ziet hem nu in het nieuwe complex weer helemaal opbloeien.

Je hebt school afgerond?

Ik ben net klaar met MBO 4, richting detailhandel/ondernemer. Ik wil nu eerst een jaartje aan het werk om geld te verdienen. Ik ben daarom op zoek naar een baan voor 30 a 40 uur in de week, iets in de marketing of met het organiseren van evenementen. Binnenkort help ik bijvoorbeeld 3 dagen mee op de TT.

Na dit jaar wil ik weer fulltime, eventueel in deeltijd, studeren aan het HBO, richting evenementen. In de tussentijd ga ik op zoek naar een plekje voor mijzelf, het liefst in Groningen. Maar het valt niet mee om daar een kamer te vinden.

Het kampioenschap met het vierde was jouw sportief hoogtepunt uit je carrière?

Wat betreft mijn seniorenperiode zeker. Ik kijk dan ook met veel plezier terug op dit seizoen. Een seizoen met veel hoogtepunten en bijzondere momenten. Vorig jaar zat ik nog in het derde, toen waren we er ook vlak bij. Dit jaar heb ik ook nog enige wedstrijden met het derde meegedaan en ook nu lukte het net niet. Dat zou ook wat geweest zijn toch, 3 kampioenschappen in 2 jaar senioren?

Nog tijd voor hobby’s?

Ik mag graag in het weekend een biertje drinken in Vita of bij vrienden thuis. Op vrijdagavond doe ik het rustig aan natuurlijk want zaterdagmorgen moet ik fit en scherp zijn. Training geven aan de jeugd vind ik ook leuk om te doen maar hier stop ik wegens de drukke kantinewerkzaamheden voorlopig mee.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Zoveel lig ik niet op bed, zeker in het weekend niet. Maar ik vind het altijd leuk om naar een feestje te gaan, vooral dansfeestjes. Ik kijk regelmatig even op YouTube en kan dan genieten van grote dansfestivals in Brazilië of Australië. Ik kijk dan altijd even naar de line-up en luister naar nieuwe nummers.

Waar staat David de Boer over 10 jaar?

Het zou heel mooi zijn wanneer ik dan een eigen bedrijf heb waarin ik mij bezighoud met de organisatie van evenementen voor bijvoorbeeld verenigingen, bedrijven en gemeenten. Dat kunnen muziek- maar ook sportevenementen zijn. Binnen dit bedrijf zou ik mij ook bezig kunnen houden met de marketing, kaartverkoop, kennis delen of advisering. Dit lijkt mij een hele uitdaging. Ergens lijkt het mij ook wel leuk om hiermee richting het buitenland te gaan.

Wil je verder nog iets kwijt?

We hebben nu een hele mooie nieuwe sporthal en kantine. Het is zaak om deze te onderhouden en verder in te richten. Lijkt het je leuk om als vrijwilliger mee te draaien in de kantinecommissie dan ben je uiteraard van harte welkom!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69