Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Christiane Tiekstra, pesten

Na even nadenken heb ik besloten om over een belangrijke kwestie te gaan schrijven waar lang niet altijd iedereen de ernst van inziet. En daar zit eigenlijk meteen al een groot gedeelte van de oorzaak. Maar tegenwoordig is pesten nog steeds een terugkerend probleem voor veel mensen! Iets wat een hele grote impact op iemands leven kan hebben en wat vandaag de dag nog steeds vaak in de doofpot verdwijnt.

Men komt er gelukkig steeds meer mee naar buiten. Ook kom je het meer en meer tegen op sociale media en op tv. Zo is er op Facebook een pagina opgericht door ene Rutger: “Rutger zegt NEE tegen pesten. Ik ga verder waar de rest stopt.” Hij is inmiddels meerdere malen op tv geweest, bij o.a. Hart Van Nederland. Ik vind het een superinitiatief want er wordt nog altijd te weinig aan pesten gedaan, anders zou het immers ook niet zo’n actueel probleem zijn. Ik ervaar dat begrip ontbreekt en mensen het vaak te onbelangrijk vinden om er tijd aan te willen spenderen, waardoor het probleem zich dus niet oplost. Het probleem wordt daarmee enorm onderschat. Ik vind dat niet te bevatten, zeker niet in deze tijd.

Mensen die niet meer wakker willen worden s ’morgens. Jongeren en ouderen die zelfmoord plegen omdat anderen hun het leven zo zuur maken, dat ze het nut van het leven niet meer inzien. Dat is zo verdrietig. Mensen die tot op het bot zo beschadigd worden dat ze niet meer normaal kunnen functioneren in de maatschappij. Het verdient alle aandacht in onze samenleving. Er is al zoveel ellende in de wereld, waardoor ik eigenlijk niet begrijp dat mensen het elkaar “dichtbij” ook nog zo moeilijk maken. Een pester kijkt niet naar wat hij of zij een ander aandoet. Als anderen dan ook nog eens weg kijken blijft het een probleem. Pesten moet serieus genomen worden. Gehoord worden. Dat is de eerste stap.

Pesten kent een enorm breed aspect. Het is er in meerdere vormen. Iemand wordt geestelijk kapot gemaakt of zelfs lichamelijk gemolesteerd. Vaak wordt iemand iets niet gegund waardoor ze worden zwart gemaakt en er leugens over hem of haar worden verspreid, in de hoop dat iedereen een hekel aan iemand krijgt. Als mensen dan klakkeloos overnemen wat een pester beweert, negeren ze of wijzen ze iemand compleet af aan de hand van een oordeel die in feite niet van henzelf is. Een pester haalt zijn of haar kracht uit de mensen die hij of zij tegen iemand kan opzetten en dan in feite partij kiest. Vaak speelt jaloezie of onzekerheid een grote rol. Datgene wat in het leven van pesters zelf ontbreekt, vindt men lastig om te zien bij anderen.

Geen enkele reden kan een geldige reden zijn om een ander te mogen pesten of het leven zuur te maken. Waardeer elkaar en respecteer elkaar. Ook de keuzes die anderen maken, ook al zijn deze in je eigen ogen niet goed genoeg of omdat het vanuit geloofsovertuiging niet “goed” is, hoor je gewoon te respecteren. Niemand is perfect, iedereen maakt fouten. Zolang je elke dag maar probeert om er samen het beste van te maken. Wat is er nu mooier om in vrede naast elkaar te leven?

Ook wij hebben wel eens het idee gehad dat mensen ons pestten. Maar dit heeft geen effect meer op ons leven. Als tip wil ik slachtoffers meegeven om vooral positief proberen te zijn. Omring je met positieve mensen. Mensen die je waarderen, aardig en oprecht zijn. Focus je op de mooie en goede dingen in het leven. Laat je niet belemmeren in je groei en ontwikkeling. Probeer het negatieve zoveel mogelijk naast je neer te leggen, distantieer je ervan. Het negatieve is niet goed voor je, het maakt ongelukkig en het kan je zelfs lichamelijke klachten opleveren. Ik weet dat dit alles makkelijker klinkt dan dat het is, maar het is te doen. Het is wel belangrijk om vooral bij fysieke pesterijen echt meteen aan de bel te trekken! Als je dat lastig vindt, dan is de “Rutger zegt nee tegen pesten” Facebook pagina zeker een optie.

Zoals ik al zei laat je niet belemmeren in je ontwikkelingen, daar bewijs je de pester namelijk een grote dienst mee. Die wil namelijk niet dat je aan hem of haar voorbij gaat. Volg je hart en je dromen. Deze positieve stappen hebben wij ook genomen. In onze ondernemerschap ondervinden wij veel positieve groei. Onze klantenkring is in 3 jaar tijd al behoorlijk gegroeid en groeit nog steeds. Mijn man heeft een bedrijf in de riolering “Tiekstra  Rioolservice” wat heel goed loopt en ik heb een winkel “De Kleine Toren” (aan huis) met o.a. verkoop van brocante, antiek, landelijke, industriële meubelen en woonaccessoires.

Ik heb inmiddels een brede klantenkring, zelfs Belgische en Franse klanten! Op het moment is mijn broer bezig om voor mij een website en een webwinkel te maken. Ook voor mijn man maakt hij trouwens een website. Deze komen beide binnenkort in de lucht, nog even geduld dus. Momenteel hebben we uiteraard al wel beide een Facebookpagina. De aankomende maanden heb ik veel uitnodigingen van markten en dus allemaal leuke en positieve dingen om naar uit te zien!

Onze motto is dus: Positivity Is The Key To Happiness!

Liefs,

Christiane

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69