Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Guus Sligter vertelt over ‘zijn’ Marnedrukkers!

Guus, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Mijn naam is Guus Sligter, 45 jaar, geboren en getogen in Leens, tegenwoordig wonend op Toornwerd vlakbij Middelstum. Samenwonend met Ellen en vader van 2 zoons van 8 en 11 jaar oud. Mijn opleiding technische bedrijfskunde, richting grafische kant, heb ik in Tilburg voltooid. Van mijn 18e t/m mijn 22e jaar woonde ik daar ook. Daarna heb ik nog enige jaren in de binnenstad van Groningen gewoond.

Sinds wanneer ben je directeur van de Marnedrukkers en wat zijn zoal je dagelijkse werkzaamheden?

Ik werk sinds 1993 bij dit bedrijf dat ook wel bekend staat als Grafische Industrie de Marne BV. Het bedrijf was toen nog van mijn vader. In 1996 ben ik eigenaar geworden. Ik had de nodige plannen maar niet het vereiste geld. In 2006 heb ik de ‘symbolisch’ laatste euro aan mijn vader overgemaakt waardoor het bedrijf helemaal van mij is geworden.

Wat ik zoal op een dag doe? Dat vraag ik mij zelf ook wel eens af. Ik weet alleen dat ie zo weer voorbij is, haha. Daar ik leiding geef, krijg ik ook alle ingewikkelde dingen op mijn bord. Uiteraard doet het personeel heel veel zelf maar wanneer ze er niet uit komen, weten ze mij gelukkig te vinden. Dit kunnen technische, commerciële maar ook persoonlijke zaken zijn. Aan mij sowieso de taak om voor een goede sfeer binnen het bedrijf te zorgen waar momenteel zo’n 35 mensen werken.

Directeur zijn klinkt mooi maar je bent ook eindverantwoordelijk voor alles. Ik probeer zoveel mogelijk onderdeel van het geheel te zijn. De laatste jaren ben ik bewust wat meer de commerciële kant op gegaan. Voor een directeur gaan de deuren nu eenmaal eerder open dan voor een vertegenwoordiger. Ik ben dan ook veel op pad en regel alles voor een aantal klanten in ons bestand. Het systeembeheer valt ook onder mijn beheer, dat is min of meer een uit de hand gelopen hobby.

De Marnedrukkers hebben een uitgebreid dienstenpakket?

Een zeer uitgebreid pakket inderdaad maar toch minder dan vroeger, toen we alles deden. We hebben ons gefocust op de dingen waar we echt goed in zijn. Klanten zijn tegenwoordig moeilijk te krijgen maar als we ze eenmaal binnen hebben dan gaan ze ook nooit meer weg. We werken volgens het ‘dwai-principe’ waarbij dwai staat voor doen wat afgesproken is. Dat klinkt logisch eigenlijk maar is het vaak niet. Daarmee onderscheiden we ons echt van andere drukkers.

Verder maken we alles op drukgebied. Van visitekaartjes naar bedrukt briefpapier, van enveloppen tot complete boeken en magazines. En in allerlei soorten en maten, inclusief de nabehandeling die de klant wenst. Lijmen, nieten, insealen, je kunt het zo gek niet verzinnen. Kortom we doen alles wat met papier en bedrukkingen te maken heeft. We zitten door heel Nederland hoewel het accent wel op de drie noordelijke provincies ligt.

We doen echt alles als het moet. Van het ontwerp tot de complete drukwerk en verzending aan toe. We hebben ook een grote opslagruimte waardoor we op voorraad kunnen drukken wat weer kostenreducerend werkt. Daarbij beschikken we over een bus en een vrachtwagen waardoor we desgewenst ook het vervoer kunnen verzorgen. Daarnaast maken we zelfs websites, kortom niets is ons te gek.

Wat zijn de specialiteiten van de Marnedrukkers?

Van het ‘dwai-principe’ ben je nu op de hoogte. We kunnen een enorm breed pakket aanbieden. En onze service gaat nog verder. Bij een 50-tal klanten hebben we reeds portals geplaatst die ze helpen met het bestelproces. Door de portals worden de bestelorders automatisch aangemaakt. Aan de klant de keus of ze deze orders ook concreet uit gaan voeren of dat bijschaving gewenst is. Dit meedenkproces leidt automatisch tot een manuurbesparing bij onze klanten.

Wat is je meest bijzondere project geweest?

In 2003 ben ik voorgedragen voor de Gouden Z, een prestigieuze award in grafisch ondernemersland. En niet alleen genomineerd, uiteindelijk werd ik ook winnaar. Maar de gemiddelde klant zegt zo’n award niets. En dus ben ik met het team bezig geweest met het opstellen van ideeën om deze prijs ‘uit te buiten’. Dit leidde uiteindelijk tot een boek over Groningen Kampioenen met daarin opgenomen kampioenen uit allerlei categorieën. De mooiste koe bijvoorbeeld of de beste bakker. Hier hebben we ons eigen bedrijf ook tussen ‘gedrukt’.

We hebben toen een kampioensdag georganiseerd, tevens een open dag, waarbij we al onze klanten hebben uitgenodigd. Uiteraard kregen ze allemaal zo’n boek waarin ze zelf verwerkt waren. Dit boek leverde ons nog een prijs op, namelijk die van best verzorgde boek van 2003. Tijdens het 100-jarig bestaan van ons bedrijf in 2009 hebben we dit kunstje min of meer herhaald. Toen hebben we een Groninger jubileumboek uitgegeven met daarin opgenomen een honderdtal jubilarissen uit onze provincie. Dat is toch eigenlijk wel het allermooiste: een eigen product bedenken en dan zelf ook helemaal uitvoeren!

Vertel eens wat meer over de Marne Signmakers?

In een krimpende markt en een haperende economie moet je soms innovatief zijn en nieuwe dingen verzinnen. Dit leidde drie jaar geleden tot de oprichting van de Marne Signmakers. Een proces met vallen en opstaan maar hierdoor kunnen we wel alle vormen van binnen- en buitenreclame maken. Dit onderdeel zit nu nog in Groningen maar zal op korte termijn naar Leens overgeheveld worden.

Wat Marne Signmakers inhoudt? We doen bijvoorbeeld aan autobelettering. Zo hebben we vorige week nog 20 auto’s bedrukt. Maar ook voor het maken van posters, vlaggen, banieren, spandoeken, licht- en gevelreclames, reclameborden, reclamezuilen, ledverlichting en raam- en deurfolies in alle soorten en maten kun je nu prima bij ons terecht. Voor dit onderdeel hebben we drie man aan het werk.

Vincent Kamphuis van Revasign is één van hen. Hij was zelfstandig ondernemer en wij zochten een ervaren kracht dus dat paste precies. Want vergis je niet, het ‘signmaking’ is een kunstje op zich, een vak apart. Voor ons is het een product die we er gemakkelijk bij kunnen verkopen. Het vertrouwen van de klant is er al, vaak weten ze niet dat wij dit ook doen. De stap om dit bij ons af te nemen is dan snel gezet. Een mooie aanvulling dus!

Jullie werken vanuit meerdere locaties?

We zijn in Leens begonnen maar hebben in de loop der jaren talloze bedrijfsovernames gedaan. In Groningen en Delfzijl zitten zelfstandige bedrijfjes. In Groningen richten we ons voornamelijk op de particuliere sector. Je kunt er bijvoorbeeld geboortekaartjes laten maken. In Delfzijl richten we ons voornamelijk op de scheepvaartsector, dit is een heel andere tak van sport.

Voor de ondernemers in Delfzijl is het belangrijk dat je ook in Delfzijl gevestigd zit. Maar door de automatisering wordt een groot deel van de werkzaamheden in Leens uitgevoerd. Hier staat natuurlijk het uitgebreide machinepark.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit de tijd dat je de scepter zwaait?

De Gouden Z award in 2003 was natuurlijk een prachtig hoogtepunt. In hetzelfde jaar werden we ook nog onderneming van het jaar in Groningen en wonnen de Abel Tasman prijs. Deze prijs, inmiddels omgedoopt tot de Groninger ondernemingsprijs, wonnen we het jaar erop nogmaals. Het kon niet op dus toen en deze prijs kwam deels voort uit de PR-activiteiten rondom het uitgegeven Kampioenenboek.

Dieptepunten zijn toch de reorganisaties door de economische situatie van de afgelopen 5 a 10 jaar. Mensen moeten ontslaan leidt natuurlijk tot persoonlijke drama’s. Zelf hik je er al maanden tegenaan. Het is ook een proces dat je aanvankelijk grotendeels in je eentje ondergaat. Het voelt als een scheiding met alle emoties van dien. Wanneer je het personeel op de hoogte brengt, heb je zelf het rouwproces al doorlopen en sta je er toch heel anders in. We zijn van 50 naar 35 medewerkers gegaan. Een moeilijke beslissing maar daardoor is er weer een stevig fundament gelegd waarop voortgebouwd kan worden.

Heb je nog leuke drukkersanekdotes?

Verhalen zat natuurlijk maar velen zijn van technische aard en dus niet zo interessant. Maar we hebben wel eens een geintje uitgehaald met een chauffeur die voor het wegbrengen van een order naar het Delfzicht Ziekenhuis moest. We maakten hem wijs dat de order steriel verpakt en afgeleverd moest worden. Dus heeft hij alles zorgvuldig ingepakt en met steriele kleding inclusief plastic handschoentjes en een mondkapje afgeleverd. Nergens voor nodig natuurlijk maar we hebben er smakelijk om kunnen lachen….

Je woont op ‘Doord’?

We zijn inderdaad in 1998 vanuit Groningen naar Toornwerd verhuisd. Een prachtig plekje waar we oud hopen te worden. Er zijn in de loop der jaren de nodige verbouwingen doorgevoerd, onze kinderen zijn er geboren, de benodigde voorzieningen zijn redelijk dichtbij, kortom we willen er nooit meer weg. Daarbij vinden we Toornwerd een klein, rustig maar zeker ook leuk dorpje waarbij je de seizoensinvloeden kunt merken. ’s Winters kom je elkaar nauwelijks tegen maar nu is het net alsof iedereen het huis weer verlaat.

Heb je nog tijd over voor hobby’s?

Veel hobby’s maar weinig tijd, daar komt het in het kort op neer. In mijn studententijd was ik DJ. Daar werd je toen nog niet rijk van maar het gratis bier vergoedde veel. Van huis uit ben ik drummer, ik heb in diverse bandjes gespeeld. In ons huis is ook een soort van hobbystudio ingebouwd. Vroeger werden daar Cd’s opgenomen, tegenwoordig trek ik mij er een enkele keer terug om mij op de drums uit te leven.

Sinds een paar jaar ben ik begonnen met modeltreinen. Daar kan ik heel rustig van worden. De treintjes rijden door een landschap vol met riviertjes, bergen, bossen enz. enz.. Ik heb nooit geweten dat er in Nederland ook een hele ‘treinscene’ zit en dat er regelmatig treinbeurzen georganiseerd worden.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Nergens voor! Ik heb maar weinig slaap nodig maar slaap wel heel vast. Dat komt ook doordat het uitzonderlijk rustig is op Toornwerd. Wanneer ik bijvoorbeeld in een hotel slaap dan word ik van elk wissewasje wakker.

Waar staat Guus Sligter over 10 jaar?

Ik ga er vanuit dat we nog steeds bestaan en met allerlei leuke dingen bezig zijn. De maakindustrie heeft het moeilijk, veel productie verdwijnt naar het buitenland. Maar vanuit het niets iets maken is zo ontzettend leuk. Vanuit een digitaal bestand kun je heel veel dingen maken, soms zelfs één uniek exemplaar. Ik hoop met onze automatiseringssysteem het verschil te kunnen maken. Nee verkopen is er dan ook niet bij, we zoeken altijd naar een oplossing. Deze toegevoegde waarde maakt ons trots, net zoals het eigen label en de naamgeving in een colofon.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik denk dat we alles wel besproken hebben. Ik leid je graag nog even door het pand zodat je het hele proces kunt zien!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69