Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Pieter Riedstra over Riedstra Keuringen

Pieter, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik ben Pieter Riedstra dus, 32 jaar en ik woon inmiddels al weer 8 jaar met veel plezier in Ten Post. Geboren en getogen in Middelstum, waar ik tot mijn 24e gewoond heb. Ik ben in 2011 getrouwd met Corine en we zijn in het rijke bezit van 2 dochters: Romy en Nynke.

Hoe is Riedstra Keuringen ontstaan?

In 2001 ben ik de agrarische bedrijfsvoering ingegaan, tegenwoordig beter bekend als Abiant, waar ik als allround agrarisch medewerker in dienst was. Voor dit uitzendbureau heb ik veel verschillende werkzaamheden verricht. Zo werd ik in 2008 zelfs rundveepedicure, druk bezig dus met de hoeven van rundvee.

In 2011 heb ik een auto-ongeval gehad waaraan ik de nodige nekklachten heb overgehouden. Bij toeval kwam ik hierdoor in de keuringen terecht en die werkzaamheden bevielen mij eigenlijk heel goed. Ik had toen al zoiets van: ‘hier moet ik verder mee!’. Na de nodige cursussen en opleidingen te hebben gevolgd en mij in de wetgeving te hebben verdiept, ben ik begin 2014 voor mijzelf begonnen.

Toen ik in 2014 zelfstandig ondernemer werd, richtte ik mij op agrarische werkzaamheden maar ik wilde voor de nodige afwisseling ook graag wat met mijn keuringsopleidingen gaan doen. Vandaar dat ik mij in het tweede kwartaal van 2014 ook op de keuringen gericht heb. Wat inhield dat ik mijn materialenpark heb uitgebreid. Je moet hierbij denken aan een mobiele werkbank, testapparatuur, gereedschappen, stickers en natuurlijk een eigen auto. Ook ging ik aanvullende cursussen volgen. Zo ontstond halverwege 2014 Riedstra Keuringen.

Altijd ondernemer willen worden?

Nee, dat ben ik eigenlijk bij toeval geworden. Na 12,5 jaar bij dezelfde baas te hebben gewerkt, komt er vanzelf een keer een punt waarop je denkt: ‘is dit het nu?’. Toen ik mij enkel verhuurde als agrarisch medewerker voelde ik mij ook nog niet echt een ondernemer.

Bij de keuringen komen veel meer ondernemersvaardigheden kijken en dat vind ik heel leuk om te doen. Materiaal inkopen, testrapportages opstellen, plannen, acquisitie plegen, administratieve werkzaamheden, enz. enz.. Van de overstap om ondernemer te worden heb ik dan ook nooit spijt gehad. Wel heb ik nu mijn eigen verantwoordelijk om een inkomen te generen. Die wordt niet meer automatisch aan het einde van de maand overgemaakt. Maar de vrijheid en het direct contact met je klanten vergoeden veel. Plus de feedback die je krijgt waardoor je jezelf kunt verbeteren en ontwikkelen.

Heb je hier specifieke opleidingen voor gevolgd?

Steeds meer instanties en organisaties stellen tegenwoordig als eis dat een VCA-diploma verplicht is, deze heb ik ook al enige jaren. In 2012 heb ik de opleiding elektrische gereedschappen en klimmaterialen succesvol afgerond. In 2014 volgden de opleidingen valbeveiliging en tuin- en parkmachines. En ik zie nog veel meer mogelijkheden. Als de groei doorzet wil ik ook opleidingen gaan volgen voor het keuren van vaste installaties en magazijnstellingen. Inmiddels mag ik de meest gangbare arbeidsmiddelen keuren en wellicht dat ik mijn pakket van aan te bieden keuringen in de toekomst nog verder kan uitbreiden.

Wat keur je zoal?

Heb je even, haha. Elektrisch (hand)gereedschap, trappen en ladders, rolsteigers, valbeveiligingen, kleine tuin- + parkmachines (bijvoorbeeld gras- en bosmaaiers), enz. enz.. Iedereen die werkt met gereedschappen of machines of zichzelf verhuurt om deze werkzaamheden te verrichten is verplicht om veilig te werken en om periodiek onderhoud te verrichten aan zijn of haar machines.

Veel bedrijven keuren hun materialen zelf en leidden daartoe medewerkers op. Maar een goedkeuringssticker zegt vaak niet alles. Een keuringsrapport is belangrijk om aan te tonen dat al je materialen gekeurd zijn. Bij ongevallen ben je dan gedekt. Als extra service keur ik niet alleen maar verricht ook direct kleine reparaties aan stekkers, kabels, trappen en laddervoeten waardoor ik niet apart nog eens langs hoef te komen om te herkeuren. Oude(re) machines hoeven overigens niet perse onveilig te zijn.

Ik heb onlangs een nieuw softwareprogramma in gebruik genomen waardoor ik uitgebreider en overzichtelijker rapportages kan opstellen, zowel digitaal als op papier. Ook weer een extra stukje service waardoor het zelfs mogelijk is om per werknemer, locatie of bijvoorbeeld een voertuig een aparte rapportage te maken. Daarnaast bied ik de mogelijkheid het keuringsrapport zowel per post als digitaal te versturen.

Waaruit bestaat je klantenkring en waar komen ze zoal vandaan?

Mijn klantenkring is zeer divers. Diverse aannemers, kleine bouwbedrijven, zzp-ers, montagebedrijven, groothandels, bakkerijen, schilders en schoonmaakbedrijven weten mij te vinden. Ik werk voornamelijk in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Flevoland, maar af en toe kom ik ook in het zuiden en in het westen van Nederland. Dat is ook het mooie van het vak. Je komt als nuchtere Groninger overal.

Hoe is het in het algemeen gesteld met het veilig werken bij bedrijven?

Daar kan ik best wel positief over zijn. Het gros van de werkgevers is zich goed bewust van het feit dat ze hun werknemers moeten laten werken met veilig apparatuur. Vaak staat het personeel er wat wisselender in. De één vindt het heel mooi dat hij of zij met veilig materiaal mag werken. Een enkele keer maak ik mee dat een werknemer het maar onzin vindt en zonde van het geld. Maar dat zijn gelukkig de uitzonderingen. Veel bedrijven zien tegenwoordig in dat veilig werken belangrijk is.

Wel eens onveilige situaties meegemaakt?

Ja hoor. Wanneer ik ergens voor het eerst kom te keuren dan lijkt het vaak op het oog heel veilig maar een betere inspectie laat vaak toch wel wat haperingen zien. Op detailniveau moet er dan het een en ander gebeuren. Wanneer stekkers en kabels van plakkertjes (duct tape) voorzien zijn dan is er werk aan de winkel want dit leidt vaak tot onveilige situaties. Dergelijke kleine reparaties voer ik vaak ter plekke uit.

Ik ben geen leverancier of verkoper van dergelijke spullen maar voor het kunnen uitvoeren van snelle reparaties heb ik een aantal nieuwe stekkers, kabels, trap- en laddervoeten op voorraad. Als extra stukje service kan ik altijd even bellen met de groothandel om vervangende onderdelen of arbeidsmiddelen te bestellen en af te halen, wanneer dit nodig is.

Vooral op valbeveiligingen moet je niet bezuinigen. De meeste leveranciers geven 7 jaar garantie, daarna loop je extra risico dat bepaalde stiksels kapot gaan. Soms zie ik gevallen waarbij de valbeveiliging al enige jaren is verlopen. Uiteraard wijs ik mijn opdrachtgevers hier op met het dringend advies om dit snel te verhelpen.

Kun je al hoogte- en dieptepunten benoemen vanuit je onderneming?

Ik ben blij met de mooie, geleidelijke groei die Riedstra Keuringen doormaakt. Zo mocht ik vorig jaar voor 3 bouwbedrijven uit Middelstum die bezig waren met de VCA-certificering de keuringen verrichten. Dieptepunten zullen ooit nog wel eens komen maar gelukkig heb ik er tot dusver niet mee te maken gehad.

Of leuke keuringanekdotes?

Een enkele keer moet ik wel eens spoedkeuringen verrichten. Wanneer de arbeidsinspectie iets afgekeurd heeft bijvoorbeeld en men niet verder mag werken op een werkplek. Zo kwam ik laatst bij een aannemer die alvast uit voorzorg enige kapotte stekkers en kabels vervangen had. Hij keek dan ook verbouwereerd toen ik deze stekkers en kabels er weer aftrok omdat ze niet aan de eisen voldeden. ‘Heb ik deze gisteravond dus voor niets vervangen. Ach, ik had het ook beter even van te voren aan je kunnen vragen….’

Heb je nog tijd over voor hobby’s?

Het gezin is mijn grote hobby. We zijn geen vakantiegangers maar gaan graag dagjes weg. Steden bekijken bijvoorbeeld of naar een dierenpark. En Corine en ik gaan om de beurt met mijn schoonvader naar Ajax. Hij heeft 2 seizoenskaarten en gaat sowieso elke keer zelf heen. Hopelijk kunnen we binnenkort het kampioenschap van Ajax vieren, ze hebben het in eigen hand. Zelf heb ik nog enige jaren bij TEO Ten Post gevoetbald. En daar ik gek ben op auto’s, kan ik mij verheugen op een nieuwe bedrijfsauto die binnenkort aangeschaft gaat worden.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Voor een Indische rijsttafel, gemaakt door mijn schoonvader die heel lekker kan koken. Daar kan geen Chinees restaurant tegenop….

Waar staat Pieter Riedstra over 10 jaar?

Geen idee eigenlijk. Wel hoop ik dat Riedstra Keuringen een begrip wordt. Wanneer werkgevers en werknemers het over veilig werken hebben, moeten ze direct aan Riedstra Keuringen denken. Daar ga ik mij de komende jaren voor inzetten. Door nuchter te blijven, hard te werken en een extra stukje service te bieden moet dit gaan lukken.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik hoop dat bedrijven die hun apparatuur nog niet hebben laten keuren zich gaan verdiepen in de materie. Niet alleen voor zichzelf maar ook voor de veiligheid van hun personeel en de directe omgeving. Ik wil bedrijven die niet met de materie bekend zijn graag en geheel vrijblijvend een stukje voorlichting geven. Waar moet je op letten en hoe voorkom je door eigen onderhoud grote onkosten en calamiteiten zijn wat mij betreft belangrijke speerpunten….

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69