Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

DJ Roy zag Sunsations Hollandse Avond groeien

Roy, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik ben Roy Keuter, 36 jaar, afkomstig uit Emmen. Geboren in het mooie dorp Barger Oosterveld, onder de rook van Emmen. Sinds 5 jaar woon ik in de wijk Parc Sandur op een heerlijk plekje aan het water. Als muziekliefhebber kan ik ook nog vermelden dat het bekende muziekfestival Retropop zo’n beetje in mijn achtertuin georganiseerd wordt.

Altijd al DJ willen worden?

Dat zat er inderdaad al redelijk vroeg in, ongeveer vanaf mijn 12e. In die tijd had je daar nog geen specifieke opleidingen voor natuurlijk, ik ben dan ook eerst een opleiding in de verzorging gaan volgen. Het vak DJ had toen nog geen toekomst, daar zat ook het grote geld niet. Het was de tijd dat bekende DJ’s ook nog geen eigen vliegtuig hadden, haha.

Maar toch had een groot podium om op te draaien voor mij iets magisch. Door te ‘oberen’ op feesten, partijen en bruiloften maakte ik nog wel eens kans om in de pauze wat plaatjes te draaien. Schoolfeesten waren voor mij natuurlijk ook ideaal om mijn draaikunsten te vertonen. Toen ik 20 jaar was, deed ik mee aan een serieuze DJ-wedstrijd in Amsterdam. Min of meer voor de gein en zonder al te grote verwachtingen. De media waren in de vorm van onder andere dagblad De Telegraaf en SBS 6 ruimschoots aanwezig.

Tot mijn grote verrassing wist ik deze wedstrijd te winnen. Dat veranderde mijn leven drastisch. Van één avond draaien in een plaatselijke kroeg, mocht ik 5 dagen in de week draaien. En ik werd zelfs gevraagd voor buitenlandse optredens. Voor mij reden om met mijn opleiding te stoppen en mij vol op de muziek te concentreren. Iets waar ik nooit spijt van gehad heb, ik ga alle dagen met plezier aan het ‘werk’!

Je treedt vaak op?

Gemiddeld zo’n 4 keer in de week maar er zijn ook regelmatig weken met meer draaiklussen. Soms zelfs 2 keer op één dag. Dat is af en toe best wel zwaar hoor. Ook al omdat ik 4 avonden in de week met ‘Roy op je radio’ te beluisteren ben op Simone FM. Na die tijd moet ik dan soms snel weer naar een optreden elders in het land.

Ook regelmatig in het buitenland toch?

In het verleden ben ik heel vaak in het buitenland geweest. Bijvoorbeeld dik 13 jaar achter elkaar in Spanje, Griekenland, Turkije etc.. Op den duur vond ik mijzelf hier wat te oud voor worden. Het gemiddeld uitgaanspubliek in Salou is bijvoorbeeld niet ouder dan een jaartje of 18. De laatste 2 jaar heb ik het aantal shows dan ook drastisch verminderd. Wel draai ik nog regelmatig in wintersportoorden in Oostenrijk. Ik vlieg dan voor een periode van maximaal 5 dagen hier naar toe. Dat is natuurlijk wel heel gezellig om te doen!

Maar voor de Hollandse Avond van Sunsation is er altijd ruimte?

Volgens mij kom ik dit jaar voor de 8e keer naar Middelstum. De organisatie is er gelukkig altijd vroeg bij met het boeken. Daar ben ik heel blij om want april is voor mij een drukke maand. Regelmatig ben ik deze maand 5 avonden in de week aan het draaien. Vaak word ik door de organisatie van Sunsation aan het eind van de avond al weer gevraagd voor de editie van het jaar er op. Iets waar ik natuurlijk heel blij mee ben.

Wat komt er bij je op, denkend aan Sunsation?

Ik krijg altijd weer de kriebels wanneer ik aan Sunsation denk. Wanneer ik in de regio draai, dan word ik er vaak al over aangesproken. Of ik binnenkort ook weer op Sunsation draai….. Denkend aan Sunsation, dan komt de kracht van dit evenement bovendrijven. Een evenement dat eigenlijk niet meer weg te denken is uit Middelstum. Dat de organisatie ieder jaar weer een programma kan bieden dat voor jong en oud toegankelijk en aantrekkelijk is, vind ik een groot compliment waard!

Vorig jaar was het helemaal een volle bak?

De eerste keer dat ik op Sunsation was, 8 jaar geleden dus, trok de Hollandse Avond 900 bezoekers. Vorig jaar knalde de avond voor de eerste keer door de 2.000 bezoekers grens. Kicken man, echt geweldig! In 2015 hadden ze er voor het eerst een tweede feesttent bij geplaatst tijdens de Hollandse Avond waar mijn collega, DJ Maarten, voor een groot spektakelstuk zorgde. Sunsation leeft als nooit tevoren!

Kun je jouw Sunsation hoogte- en dieptepunten benoemen?

Ik kreeg de laatste keer van de organisatie 2 prachtige flessen wodka als bedankje dat ik voor de 7e keer van de partij was. Nu gaat het mij helemaal niet om die flessen maar ik vond het gewoon bijzonder dat er op deze manier respect voor elkaar is. En dat zorgt er voor dat ik nog meer mijn best wil doen om er een top feest van te maken. Dat was een hoogtepunt dus. Dieptepunten kan ik gelukkig niet opnoemen!

Nog leuke Sunsationanekdotes?

Eigenlijk is de hele Hollandse Avond voor mij één groot feest. Vaak ben ik om half 8, 8 uur in Middelstum en wanneer ik begin te draaien dan zie ik de tent volstromen. Dat vind ik zo mooi, daar verheug ik mij elk jaar weer op. De sfeer is altijd perfect en iedereen is vroeg aanwezig om maar niets van deze topavond te hoeven missen. Voor dat ik het weet is het weer een uurtje of één, half twee, wat inhoudt dat ik weer moet stoppen. Tijd om lang na te zitten is er voor mij helaas niet. De dag er op heb ik altijd een optreden dat om half 12 begint. En tussendoor moet ik toch nog wel even een paar uurtjes slaap mee pikken.

Emmen is voor jou de place to be?

Emmen heeft voor mij inderdaad alles wat ik zoek. Als geboren en getogen Drent voel ik mij hier prima thuis. Geen herrie aan de kop, een heerlijk plekje om mij mentaal weer op te laden. Ik kom vrij regelmatig in Amsterdam voor een optreden en daar is ook helemaal niets mis mee. Maar het is heerlijk om na die tijd weer naar huis te mogen. Het stadse leven is wat dat betreft toch vaak sneller en drukker.

Heb je nog tijd over voor hobby’s?

In de zomermaanden mag ik graag varen in mijn bootje. Tijdens de wintermaanden ben ik wat vaker in de sportschool te vinden. Verder mag ik graag hardlopen, fietsen en ik vind het heerlijk om dagelijks één a anderhalf uur met mijn hond te lopen.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Ik vind het ’s nachts heerlijk om te slapen. Door mijn werk kom ik toch al vrij laat op bed. Dit weekend ben ik overigens in Eindhoven op stap geweest, vandaar dat ik nu zo schor ben. Dat is inderdaad weer eens wat anders dan zelf draaien maar ter ontspanning ook niet verkeerd. Kortom, laat mij ’s nachts maar lekker liggen!

Waar staat DJ Roy over 10 jaar?

Man, dan ben ik 46 jaar, dat klinkt zo ver weg. Misschien heb ik dan wel kinderen. Zolang het zo gaat als nu, ga ik gewoon rustig verder. Wel zou ik ooit zelf nog een groot evenement willen organiseren. Wie weet komt dat er tussen nu en 10 jaar van.

Wil je verder nog iets kwijt?

Sunsation wordt elk jaar iets groter. De kaartverkoop ligt nu al weer hoger dan vorig jaar, zeg je? Ik hoop dat deze trend zich doorzet en misschien draai ik er zelf over 10 jaar ook nog wel. Dat zou ik mooi vinden want ik vind het een prachtig evenement. Tot zaterdag 16 april dus, we maken er weer een geweldige avond van met zijn allen! Wat mij betreft gaat het dak er af hoor……

(Foto’s onder andere afkomstig van Facebookpagina DJ Roy en van Heino Buikema)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69