Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Ruben Danhof, Er zijn al genoeg anderen!

Wim Kieft is de laatste jaren actief als analist bij het programma ‘Voetbal Inside’ waarin hij op excentrieke wijze zijn mening geeft over het hedendaagse voetbal. Af en toe verkondigt hij ook zijn mening over de showbizzwereld en dat vind ik zijn meest interessante. Want meestal is die mening terug te voeren op één treffende zin: “Ik word er zo moe van.” Treffender kan Wim Kieft de showbizzwereld niet typeren. Waar ik persoonlijk het meest moe van wordt, zijn de ‘onechte’ mensen in die showbizzwereld.

Je hebt mijns inziens twee type mensen: “Echte mensen en onechte mensen.” Maar wat is dan precies het verschil?

Een ‘echt’ mens is vrij eenvoudig te herkennen. Hij is altijd zichzelf, is uniek en is van nature zelfverzekerd. Hij doet zich nooit anders voor, dan wie hij werkelijk is. Dat zie je, en voel je meteen als je met hem of haar spreekt. Bij een ‘echt’ mens voel je aan zijn spreken, opmerkingen en non verbale dat hij het meent vanuit zijn hart en oprechtheid, vanuit zijn eigen overtuiging. Je hoeft het zeker niet met hem eens te zijn. Dat is niet relevant. Maar je wilt luisteren en tracht hem te begrijpen omdat het zijn unieke, oprechte, karakteriserende opvatting is. Dat spreekt aan.

Een ‘onecht’ mens speelt slechts een rol en is een karikatuur van zichzelf. De ‘onechte’ mens laat zich teveel beïnvloeden door prikkels van buitenaf en doet zich anders voor dan dat hij werkelijk is. Aan zijn lichaamstaal kan je al aflezen dat hij té goed zijn best doet om in de smaak te vallen bij het grote publiek. ‘Onechte’ mensen vertellen zelden iets nieuws of spraakmakends en vertellen meestal hetgeen de grote meute verkondigt. Ze zoeken vrijwel altijd naar bevestiging van hun gesprekspartner. Vooral in de showbizzwereld kom je tal van dit soort mensen tegen. Neem de programma’s “De wereld draait door” en “RTL Late Night”. Het is één grote poppenshow geworden waarbij de echtheid van de hoofdrolspelers allang onder het vloerkleed is geschoven.

Ieder mens is uniek en ieder mens heeft zijn eigen specifieke karakter. Laat die unieke persoonlijkheid en die echtheid dan ook gelden. Het is nooit te laat om jezelf te zijn. Er zijn al genoeg anderen.

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69