Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Janet Buikema, Positief denken en doen!

Hoi Janet! Heb je zin en tijd om een gastcolumn te schrijven, kreeg ik een paar weken te horen van Bert. Tuurlijk reageerde ik spontaan terug. Ik voel me vereerd…. En nu……. Haha.

Al een aantal dagen (weken) zit ik te denken waar ik dan over moet schrijven…. Ik stel me eerst maar even voor. Ik ben Janet Buikema, 53 jaar, getrouwd met Henk en we hebben 2 zonen Bas en Rik en we wonen in Loppersum aan de Molenweg.

Ik ben geboren in Loppersum en woon er mijn hele leven al. Veel van mijn familie woont ook in Loppersum. Het is er prettig wonen, vind ik. Je hebt gelukkig nog een aantal winkels, er is een prachtig nieuwe (tijdelijke) school. Je hebt er een mooi sportveld, sporthal en een tennisbaan. En natuurlijke ons prachtige zoutwaterzwembad. We hebben gelukkig de trein zodat vele mensen die richting Delfzijl of Groningen (en verder) werken daar gemakkelijk heen kunnen.

Door de jaren heen zie je zo’n dorp wel veranderen. Sommige dingen zijn gunstig en sommige dingen vind ik jammer. Dit geldt niet alleen voor Loppersum maar je moet als inwoners van een dorp er samen voor zorgen dat het leefbaar blijft! Ik wil er graag oud worden, en ik hoop velen met mij, haha.

Jaren heb ik op kantoor bij een verzekeringsmaatschappij gewerkt, eerst in Groningen later nog een aantal jaren in Leeuwarden. Dit jaar vier ik mijn 12 1/2 jarig jubileum als freelancer, ik werk namelijk al zolang bij Tupperware. Vaak denk ik, had ik dat maar eerder gedaan…. Ik vind het heerlijk. Overdag veel thuis, de vrijheid die je hebt dat je net zoveel mag/kunt werken als je wilt. Je komt door de hele provincie bij heel veel mensen thuis….. Zo leuk… Maar ik ben er van overtuigd dat bepaalde dingen op een bepaald moment gewoon zo moeten zijn… Toeval bestaat niet.. en als je een deur dicht doet gaat er altijd weer een deur open. Positief denken…

Ik ken mezelf zo langzamerhand. Ik ben snel enthousiast als iets me leuk lijkt. Stort me daar dan ook volledig in. Dat is natuurlijk ook mijn valkuil. Dus ik doe tegenwoordig aan ‘projecten’. Probeer de boel in te delen in klussen waar ik weken, maanden of een aantal jaren mijn tijd en energie in wil steken.

Zo ben ik een tijdje vrijwilligster geweest bij onze mooie molen in Loppersum, ‘De Stormvogel’. Annette, Peter en Tjitse steken heel veel vrije tijd in het promoten en draaiende houden van de molen. En daar heb ik een aantal jaren ook mijn steentje aan bijgedragen. Erg leuk om gedaan te hebben en nu mag iemand anders het doen…

Ik heb meer dan 10 jaar de collecte georganiseerd in Loppersum voor de Stichting van het Gehandicapte Kind. Waarom?? Wij hebben 2 gezonde jongens gekregen, geluk gehad??? Zomaar?? Je vindt dat toch heel gewoon? Wij vinden het normaal inderdaad. Dus ik dacht ik zet me in voor die collecte, de ouders van een gehandicapt kindje kunnen er immers niks aan doen?? En als ik op deze manier een heel klein beetje kan helpen dat het voor hun kinderen prettiger wordt in deze wereld vind ik dat geen probleem. Wederom erg leuk om gedaan te hebben en nu mag iemand anders…

Sinds ik samen ben met Henk draait bij ons natuurlijk heel veel om voetbal. Toen ik Henk leerde kennen voetbalde hij bij De Fivel en kort daarna ging hij naar v.v. Appingedam. Ik volleybalde op zaterdag en ging iedere zondag met Henk mee… Wat een geweldige jaren hebben we daar gehad. Appingedam voetbalde toen in de hoofdklasse van de amateurs en het gebeurde regelmatig dat wij om 10 uur ’s morgens in de bus naar een wedstrijd vertrokken en dan mocht je blij zijn als je ’s avonds om 10 uur weer op de parkeerplaats uitstapte.

Veel spelers kwamen toen uit de buurt en wonen hier nog steeds. Altijd als ik mensen uit die periode tegenkom hebben we het er vaak over dat we toen een hele bijzondere en gezellige tijd hebben gehad bij Appingedam. Geweldig dat we het hebben meegemaakt en dat pakt niemand je meer af.

Jaren later ging Bas, onze oudste, een opleiding doen via het Alpha College in Groningen. Sport en Bewegen en via een watersport week kwam hij (en wij dus ook) in aanraking met duiken. Om een heel lang verhaal toch iets korter te houden, haha. We hebben tegenwoordig alle 4 ons brevet!

Zoals ik in het bovenstaande al noemde kan ik mij als ik iets leuk vind daar helemaal in storten… haha… Dat doe ik dus ook onder water. En wat vind ik duiken leuk! In 2012 ben ik begonnen en daarna al een paar keer in Egypte mogen duiken, en vorig jaar natuurlijk een aantal weken op Bonaire mogen zijn om bij Bas te duiken die daar toen woonde en werkte…

In Nederland duiken we elke zondagochtend en woensdagavond in het Veenmeer, dat ligt tussen Tynaarlo en Zuidlaren. Ook dat blijf ik mooi vinden… Gezellig met een aantal andere mensen van onze duikschool, jong en oud het maakt niet uit…. Regelmatig zijn er mensen die het ook eens willen proberen….. en ook dat is mogelijk.

En dan staat er maar zo een heel verhaal op papier…. Interessant???? Misschien…??

Besef je als je NU om je heen kijkt wat je hebt en wat je doet. Geniet van NU. Stel niet teveel uit voor later… Sommige dingen moet je plannen en niet alles kan tegelijk.

Maak plezier, lach en geniet!!! Je maakt NU een mooie herinnering voor later…..!!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69