Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Klaes Hoekstra, zondagsopening

Zondagsopening: een zegen voor ons allen of een hel voor de samenleving?

Gisteravond een vergadering van de Bedrijven Vereniging Bedum bezocht. De discussie ging over een heet hangijzer in de Gemeente. Het was denk ik heel goed om de standpunten van diverse ondernemers te beluisteren. Voor- en tegenstanders. De voorstanders beroepen zich vaak op de rol die de betuttelende overheid speelt en dat zij zelf wel de beslissing kunnen nemen om wel of niet open te gaan. Niemand wordt gedwongen en iedereen kan voor zichzelf de keuze maken.

De nieuwe economie, wij zullen er aan moeten wennen! Het geeft natuurlijk ook nieuwe mogelijkheden waarbij in deze economisch zwakkere tijd er kansen zullen ontstaan om je bedrijf overeind te houden. In een tijd dat het wat moeizamer gaat worden ondernemers creatiever en zullen zij na moeten denken over de vraag hoe zij hun omzet en marktaandeel kunnen behouden of vergroten. Is dan de openstelling op de zondag de reddende engel en een zegen voor ons allen kun je je afvragen?

Ik ben geen voorstander en wel om de volgende redenen: Mijn tegenstand heeft niets te maken met de religie die wij eventueel aanhangen maar meer met het welzijn van diegene die in deze branche werkzaam zijn.

• Over het algemeen zijn de supermarkten voorstander van de zondagsopening. Dit heeft enerzijds te maken de samenleving die hier om vraagt, anderzijds ontstaat er voor hun een gelijkmatiger omzet die een evenwichtiger patroon laat zien in de kostenstructuur.

• Er wordt aangegeven dat ik een vrije keuze heb om hieraan mee te doen maar is dat wel zo? 85 van de 100 consumenten halen hun brood en andere versproducten bij de supermarkt. Ons markt of maagaandeel is niet erg groot meer! Dat is niet een kwestie van dat men dat de bakker, slager of groenteboer niet gunt maar heeft te maken met de gemaksfactor. Wil ik niet meer omzet verliezen dan zal ik open moeten. Veelal zijn de kleine ambachtelijke bedrijven papa, mama en kindje winkels en draait de familie zelf op voor de werkzaamheden op de zondag. Veelal ook omdat er op de zondag toeslagen betaald moeten worden voor de personele arbeid.

Ook zal er geen extra omzet binnenkomen. U zegt binnen uw gezin niet: Hé bakker Hoekstra is zondags open, dus eet ik 2 boterhammen meer! Bij een volle maag kan er niets meer bij en ook kunnen de consumenten hun geld maar éénmaal uitgeven. Je krijgt dus een verschuiving van de omzet van de maandag en zaterdag naar de zondag!

• De vrije zondag is een rustpunt in de week en dat hebben met name de kleine ondernemers en hun medewerkers gewoon nodig om even op adem te komen. Het is te gemakkelijk om te zeggen dan nemen ze door de weeks maar een dag vrij! In de praktijk werkt het echter niet zo en zullen zij gewoon 7 dagen in de week aan de bak moeten. Het laatste beetje sociale leven wat men heeft zal hiermee ook verdwijnen. Voor de medewerkers wordt het ook lastiger om bijvoorbeeld familiebezoek te plannen want heeft de familie vrij op dinsdag, woensdag of een andere dag en klopt dat met mijn planning en kan ik dit inpassen?

• Ons bedrijf is 63 uren per week geopend. Wanneer je een volledige baan hebt werk je 38 uur en heb je nog 25 uur om je b(r)oodschappen in te plannen! Dat zou normaal gesproken toch genoeg moeten zijn. Consumenten worden steeds gemakkelijker en willen winkelen wanneer het hun past! Het liefst via internet thuis bezorgt of fysiek naar de winkel maar dan wel op een tijd die vaak niet gunstig is voor de kleine ondernemer.

Ook zijn er bedrijven die graag open willen omdat zij aan de lijve ondervinden dat hun ( verplichte ) sluiting op de zondag omzet kost die wegvloeit naar de omliggende gemeenten of naar Groningen en dat is natuurlijk zuur, dat snap ik! Toch gaat mijn voorkeur uit naar een vrije zondag voor de ondernemer/ medewerkers. Ik ben ook realistisch genoeg om te beseffen dat wij de ontwikkeling van de zondagsopening niet meer tegen kunnen houden. Bij de eerst volgende tweede kamer verkiezingen of bij de Gemeentelijke herindeling zal de zondagsopening gedurende het gehele jaar een feit zijn.

Vooralsnog ben ik erg blij dat ik in Bedum woon want wanneer iedereen zijn gezond verstand gebruikt kunnen wij nog enkele jaren genieten van onze zondagsrust! Qualitytime met familie en vrienden kost misschien wat maar levert onbetaalbare herinneringen op. De tragiek van het leven is niet dat het te snel eindigt maar dat wij vaak te laat beginnen met genieten! Dus ondernemers geniet nog van uw vrije zondag zolang het kan!

Klaes Hoekstra

P.S. De uitslag van de stemming was dat ca. de helft van de ondernemers graag zelf de vrijheid wil om te beslissen op de zondag open te gaan zonder bemoeienis van de overheid. Slechts een handjevol ondernemers gaven aan ook daadwerkelijk hun zaak te openen!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69