Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Bedumer Winterloop 2016, the year after

Voorzitter Klaes Hoekstra van de Bedumer Winterloop moet zich even in zijn armen geknepen hebben, toen hij het voorlopig eindresultaat van de eerste lustrumloop in 2015 vernam. Waar ingezet was op €30.000,- voor het KWF werd maar liefst €46.000,- binnengesleept. Een hartverwarmend resultaat inderdaad. Toch waakt Hoekstra dit jaar niet voor overdreven optimisme maar wil hij juist teleurstellingen zien te voorkomen. Want alles wat binnenkomt is fantastisch!

Hoe begon het ook al weer

Het idee voor de eerste Bedumer Winterloop ontstond toen Klaes Hoekstra zijn vrouw, Greetje, ongeneeslijk ziek werd. Klaes was erg gefrustreerd dat hij niets voor zijn zieke vrouw kon doen. “Ik kon alleen een washandje en een glaasje drinken halen en zeggen dat ik van haar hield. Voor mij was dat volstrekt onvoldoende!” Vanuit deze frustratie ontstond in 2011 de Bedumer Winterloop. Een evenement dat elk jaar nog verder groeit. Het unieke is dat gewerkt wordt met een budget van 0 euro. “Er blijft niets aan de strijkstok hangen: alles gaat naar het KWF. Greetje kon niet meer gered worden, ze overleed in 2012. In 2020 kan, mits er genoeg geld is, 90% van alle gevallen genezen worden of in ieder geval goed te behandelen!”

De Lustrumeditie in 2015

Hoekstra geeft aan totaal overrompeld te zijn door het resultaat van de vijfde Winterloopeditie. “Wat een ongelooflijk succes was dat zeg. We begonnen eigenlijk al met een voorsprong ten opzichte van de voorgaande jaren. Door een speciale Bedumer Winterloop-krant uit te brengen, welke belangeloos wordt gemaakt door Scholma Druk, met daarin het logo van bijna alle bedrijven in Bedum kende het lustrum een vliegende start. De weinige bedrijven die niet meededen, voelden zich opgelaten en zijn dit jaar zeker wel van plan om een bijdrage te leveren.”

Gevraagd naar het kippenvelmoment van deze editie, antwoordt de voorzitter als volgt: “Toen Karen Poelstra van Oké Hairstyling met de opbrengst van de knipmarathon binnenkwam, ze hadden bijna €7.000,- bijeengeknipt, wist ik al dat het goed zat. Toen ik op het podium stond van Bar Dancing Fame van Gerrit Koning begon de uitverkochte zaal luidkeels ‘Klaesje bedankt’ te zingen toen ze het eindresultaat hoorden. En dan gaat er wel wat door je heen!”

Maar Hoekstra plaatst direct een kanttekening: “Ik voelde mij wel een beetje bezwaard want we hebben dit als team gepresteerd. Ik ben zo blij met en trots op mijn 8 collega organisatoren. Ze willen allemaal graag een aandeel leveren. Wanneer ik vraag, “Wie wil dit op zich nemen?”, dan hoor ik al snel iemand roepen: “Ik wel!” Waarna diegene soms overruled wordt: “Geen sprake van, dat hoort bij mijn takenpakket dus dat doe ik wel!” Geweldig toch, in de bestuurlijke wereld maak je zoiets nooit mee! Ook de vele vrijwilligers en sponsoren verdienen een woord van dank, zonder hun zou het allemaal niet mogelijk zijn!”

Bedumer Winterloop 2016

Voor dit jaar is de prognose voor de opbrengst weer op €30.000,- gezet. De voorzitter hierover: “In de voorgaande jaren zat het wat het weer betreft heel erg mee. Het kan maar zo zijn dat we straks te maken hebben met slechte weersomstandigheden en dat ouders hun kinderen thuis houden. Ik vind dan dat we als organisatie niet teleurgesteld mogen zijn, wanneer er dan maar €25.000,- of €30.000,- binnenkomt. Ook dat zijn prachtige bedragen! Wel zou ik graag alle lopers op willen roepen om te komen en sowieso één rondje te lopen zodat het sponsorgeld is veiliggesteld.”

Het draaiboek is inmiddels al weer tevoorschijn gehaald en het programma zal niet veel afwijken t.o.v. het vorige jaar. “Misschien dat we nog iets gaan verzinnen waardoor we de toeschouwers nog meer aan ons kunnen binden. Hoewel we nu een stichting zijn en streven naar meer professionaliteit, vind ik dat het kleinschalige en kneuterige ook zeker moet blijven. Een kopje koffie, thee of warme chocolademelk voor €1,00 is lekker laagdrempelig waardoor het voor het hele gezin interessant is om te blijven.”

Dit jaar zal ook de EO waarschijnlijk opnames maken tijdens de Winterloop. Dat is al weer mooi meegenomen voor de 2017 editie. Bijzondere initiatieven en ideeën van bedrijven en particulieren zullen gefilmd worden, dus mocht je nog op de televisie willen dan is dit je kans! Er wordt nog druk gezocht naar een BN-er om het startschot te geven. Hoekstra hoopt wederom op een drukke en mooie dag maar neemt sowieso zijn bakkerspetje af voor alle Bedumers: “Ik vind de inwoners van Bedum zo ontzettend warm en lief. Zelfs als mensen niet mee kunnen lopen, brengen ze wel een donatie!”

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69