Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

In extase

De kans lag er maar zo op vrijdag 22 januari 2016. Dat je kon schaatsen op de ijsbaan. Of het volgens de officiële richtlijnen ook kon zal altijd wel het geheim van het ijsbaanbestuur blijven maar geef ze eens ongelijk. Hoe vaak kun je tegenwoordig nog in Middelstum op natuurijs schaatsen? Niet vaak inderdaad, dus moet je het ijzer smeden als het heet is. Of wanneer het water koud is, ijskoud inderdaad. En dus was het stress in huize Koster want voor de jongste waren geen schaatsen meer beschikbaar, die moesten nog in allerijl gekocht worden. Alles voor de goede zaak natuurlijk.

Want wat is het prachtig, zo’n schaatsdag. Die pakken ze ons niet meer af. Het ijs verdween ook als sneeuw voor de zon. Wat hebben we tegenwoordig ook grillige winters zeg. Met kerst kun je bij wijze van nog in je zomerjasje rondhuppelen en begin januari hadden we maar zo de ijzelgate die Noord Nederland verlamde. Maar dat gaf onze jeugd wel de kans om op straat (!) te schaatsen. Ook zo’n extatisch gevoel inderdaad en zelden vertoond.

Was er in januari in Middelstum nog meer te beleven waarvan we in extase konden geraken? Zelf kan ik wel blij en vrolijk worden van het feit dat het Asingapark aangepakt wordt. Ik zie het er van komen dat ik niet meer een rondje door het park hoef te lopen maar dat ik er vanaf de ene kant in kan om er vervolgens via de andere kant weer uit te gaan. Dat nodigt al veel meer uit om een bezoekje aan dit park te brengen. Want alleen maar rondjes lopen daar word je ook niet vrolijk van. Iets zegt mij dat Middelstum ook in 2016 gewoon weer een stukje fraaier wordt. Heerlijk toch?

Het gaat weer beter in Nederland, economisch gezien. Dat kan haast niet anders. Want ik heb 2 x een bericht gelezen over een verloren pinpas. Zouden we wat gemakzuchtiger worden? Uit het oog maar zeker niet uit het hart. Ik hoop dat ze inmiddels weer bij de rechtmatige eigenaren terug gekomen zijn. Maar het kan nog gekker natuurlijk. Dat je wel pint maar het geld laat liggen. Volgens mij heb ik dat ook ooit eens in een verstrooide bui gepresteerd. Maar dat geld werd gewoon weer ingeslikt, geloof ik. Gelukkig was hier sprake van een eerlijke dorpsgenoot die het gevonden geld bij de Plusbalie afleverde. Gelukkig maar, hij of zij had er natuurlijk ook gewoon gratis boodschappen van kunnen doen.

Januari was ook de maand dat we een aderlating hebben ondergaan. Want tandarts Harry Meursing hield het na 38 jaar boren en trekken voor gezien. En dat is best wel jammer. Want hoewel een bezoekje aan de tandarts niet altijd van harte gaat, hield Harry altijd wel van een grap en een grol. Ooit was huize Meursing het eindstation van een Sinterklaas en Zwarte Piet avond. Samen met Sir De Winter was het gezellig naborrelen geblazen aan de Hippolytuslaan. De flessen sterke drank kwamen op tafel en dat heb ik de volgende dag geweten. De bus moest een station eerder verlaten worden. Maar gezellig was het zeker. Harry, het ga je goed!

Waarvan ik niet in extase kan geraken is het teruglopende aantal inwoners van onze gemeente. Jammer vind ik dat. Met pijn en moeite zitten we nog net boven de 10.000 inwoners. Maar wel zijn we op de een of andere manier weer 98 inwoners verloren. Dat klinkt raar. Maar goed, ook wanneer ik formuleer dat er 98 inwoners minder in onze mooie gemeente wonen dan in 2015, is het leed niet geleden. Wat dat betreft mag je hopen op nog een strenge winter waardoor je het huis niet uit kunt. Lekker knus tegen elkaar kruipen is dan het advies. Wie weet tot wat voor een geboortegolf dergelijke extatische omstandigheden nog kan leiden…

Zo, nu kan het wel weer, dacht ik zo. Dat we onze nieuwe sporthal nog niet kunnen betreden is tegenwoordig oud nieuws dus daar hoeven we het niet over te hebben. Toch hoop ik hierover dit jaar wel te mogen schrijven. Want dat zal vast een extatisch gevoel geven wanneer de sportdeuren zich voor ons openen. Hoe langer de wacht, hoe groter de smacht. Tussendoor weet ik nog wel manier om van uw overtollige energie af te komen maar dan val ik in herhalingen. Tot eind februari maar weer, ijs en weder dienende natuurlijk!

(Foto’s afkomstig van Middelstum-info/Jannes Klaassen)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69