Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

KGH 2016, Het einde nadert

Oei, wat klinkt en leest dat zwaar: het einde nadert. Zwaarmoedige gedachtes in de doorgaans vrolijke decembermaand. Maand van het onvolprezen Sinterklaasfeest en maand van de hoop en vele vredesgedachtes rondom Kerst. En maand van het uitzwaaien, uitwaaien en daarna opnieuw beginnen tijdens en na Oudejaarsdag. Inderdaad de laatste dag van het jaar 2016 nadert met rassé schreden. Het einde van het jaar nadert dus, niets meer en niets minder!

Is dat erg? Vast niet, we zijn toch niet aan het eind der tijden begonnen? Ik weet nog dat de overgang van 1999 naar 2000 wel heel spannend was. Zouden alle computersystemen die overgang wel kunnen verteren was in de jaren ervoor de prangende vraag? Maar uiteindelijk gingen we net zo feestend het jaar 2000 in, als in de jaren ervoor en erna.

Kerstboodschap

Eigenlijk bent u in de serie Klimaatgroep Holland columns aan het eind van het jaar altijd wel een bijzondere Kerstboodschap gewend. Of een bijzondere sfeertekening. December vind ik altijd een zeer bijzondere tijd. Ik bungel altijd tussen een ‘stop-de-tijd-gedachte’ en een hoopvol uitzien naar het nieuwe jaar. Een nieuw jaar waarin tijdens de lentemaanden altijd weer de natuur tot een mooie ontluiking komt. Maar zover is het nu nog niet natuurlijk. Eerst maar eens zien de vrieskou te overleven.

December is altijd wel de maand van de nostalgie en het terugblikken naar de mooie en minder mooie kanten van, in dit geval, 2016. Ik hoop dat u deze mijmeringen in het bijzijn van vrienden, familie en bekenden mag houden. En dat aan het eind van de maand de mooie herinneringen het mogen winnen van de verdrietige en zwaarmoedige. Want ergens staat Kerst ook in het teken van het nieuwe leven, dat altijd weer zijn weg vindt op onze mooie aarde. En dat al eeuwen lang…

Waar blijft die Kerstboodschap nu?

Ja, daar zeg je me wat. Harry Vaatstra vertrouwde in november al prachtige woorden aan het papier toe. En ik was zo gretig dat ik ze reeds meegenomen heb in de novembercolumn. Maar weet u ze nog? Ik hoop dat u één ding van mijn inmiddels bijna vijftig columns voor Klimaatgroep Holland heeft geleerd. Dat de kracht van het onderwijs hem zit in de herhaling. Dat is niet zo’n vreemde gedachte hoor want Klimaatgroep Holland en het onderwijs is echt een gouden combinatie!

Helemaal dankzij de introductie van een geheel vernieuwde unit: de Comfort?Plus 15?32! Ideaal voor de zogenaamde ‘nul op de meter’ scholen. En dat zijn geen scholen die niets presteren maar scholen die geen energie meer verbruiken! En dat is natuurlijk een prachtige bijdrage aan een beter en duurzamer milieu.

En wat de doelgroep betreft kan het ook niet beter. Want hoe je het ook wendt of keert, hoe je ook over de jeugd van tegenwoordig denkt, uiteindelijk nemen ze onze plaats in de maatschappij in. Gewoon om het simpele feit dat wij het eeuwige leven niet hebben en ook in 2016 hopelijk bij leven en welzijn weer een jaartje ouder zijn geworden.

Een jaar waarbij de vraag of het vijf voor twaalf is, toch wel weer voorbij kwam. Want het Poolijs verdwijnt in een rap tempo en in onze diepe oceanen hebben allerlei prachtige koralen het heel moeilijk. Pessimisten zien daarin een doemscenario. Optimisten wijzen op de ozonlaag die zou verdwijnen en inmiddels gelukkig zijn normale omvang weer heeft teruggekregen dankzij innovatieve maatregelen en de ongekende veerkracht van Moeder Natuur! Daar klamp ik mij dan maar aan vast. Want wij mensen maken er best wel een zootje van hoor als ik dat zo mag schrijven.

Klimaatgroep Holland klaar voor de toekomst!

De laatste alineatitel van de laatste column van 2016 is hetzelfde als die van de novembereditie. Bewust gekozen omdat hij mij ergens ook geruststelt. Want Klimaatgroep Holland staat voor mij absoluut symbool voor innovatieve oplossingen en duurzame maatregelen om ons leefklimaat te verbeteren en de uitstoot van schadelijke stoffen drastisch te reduceren.

Klimaatgroep Holland garandeert comfort, garandeert frisse scholen, lage energieverbruiken, lage onderhoudskosten en een verlengde levensduur van hun apparatuur. Dit omdat ze Moeder Aarde willen beschermen en niet langer willen verpesten en uitputten. Opdat onze kinderen en kleinkinderen kunnen genieten van deze fantastisch mooie wereld! Waarbij het wel heel belangrijk is dat je leert en kunt genieten. Want hoe zat het ook al weer, zit geluk hem niet in kleine dingen?! Wellicht iets om over na te denken wanneer de grote kerstmaaltijd iets te zwaar valt…..

Columnpagina Klimaatgroep Holland

 

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69