Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Koning Winter

Het is op Blue Monday dat ik mij over dit verhaal buig. Waarom deze maandag Blue Monday genoemd wordt, hoorde ik net op het journaal. Kerst is geweest, het geld is op, de zomervakantie lijkt nog heel ver weg en maandag is de eerste werkdag van de week. Bij mij is het ouderwetse maandagmorgengevoel ook weer aanwezig. Ondanks het feit dat ik veilig 2 hoog achter mijn beeldscherm zit en niemand mij met allerlei deadlines in mijn nek hijgt. Misschien doe ik dat alleen zelf.

Maar als u dit leest is Blue Monday al weer geweest en daarbij wilde ik het over Koning Winter hebben. Dat vind ik eigenlijk een raar begrip, Koning Winter. Misschien alleen al om het feit dat je het met hoofdletters schrijft. Ergens heb ik wel een vermoeden waar het vandaan moet komen. Want toen een extreem warme week 53 in week 1 overging sloeg de winter in het noorden plotsklaps keihard toe met als gevolg een ijzelgate. En dan blijkt Koning Winter met alle gemak onze maatschappij te kunnen ontwrichten.

Ergens ben ik wel een winterman als ik er goed over nadenk. Hoewel ik niets heb met schaatsen, skiën en priksleeën. Maar ieder zijn meug. Mijn laatste schaatstocht voltooide ik bijna met mijn enkels op het ijs. En wanneer je één keer geskied hebt, ben je voor altijd verkocht schijnt het. Vandaar misschien wel dat ik mij er nog niet aan gewaagd heb. Wel verheug ik mij op de zomervakantie in Oostenrijk. Hoewel ie op Blue Monday inderdaad nog ver weg lijkt. En mij een beetje op een halve notendop met 2 prikkers voortbewegen is niet aan mij besteed, ondanks mijn bijnaam.

Nee, de charme van de winter zit hem in de wandeltochten. Toen ik zaterdagmorgen mijn luikjes opende, zag ik al allerlei kiekjes langskomen op Facebook. Het Hogeland was wit. Iets wat ik met eigen ogen zag toen ik de gordijnen opende. Op de een of andere manier straalt sneeuw ook een soort van licht uit waardoor het om 7 uur ’s ochtends toch al wat later lijkt. Gefascineerd staarde ik later die dag naar de sneeuwvlokken waarmee de hele lucht bezaaid was.

En dat heeft natuurlijk wel wat zo’n witte wereld. Het is dan heerlijk om lange wandelingen te maken met de hond. Het levert vaak prachtige luchten op ook, vooral wanneer de zon langzaam maar zeker wegzakt in de horizon. Dit gaat vaak gepaard met een bloedrode hemel. Daar kan ik gefascineerd naar kijken. Zo’n frisse kijk verruimt ook vaak het denken. Dat zei ook een vrouw tegen mij die ik onderweg 2 keer tegenkwam. ‘Je wordt door dit weer heerlijk fris in je hoofd!’

Misschien zaten we ook wel een beetje op dit weer te wachten. Hoewel het ook wel grotendeels een Hogelandgebeuren is. Dat merkte althans onze Friese visboer op toen ik zaterdagmorgen een lekkerbekje scoorde. ‘Na Grijpskerk ging het mis.’ Koud weer is goed om allerlei ongedierte uit te bannen, was een vaakgehoorde kreet de afgelopen weken. Dan moeten ze dus zo langzamerhand wel het loodje gelegd hebben, lijkt mij zo.

Na een rondje Toornwerd vervolg ik mijn weg over ‘Pomp’. Ergens heeft het ook wel wat, de vier jaargetijden. Waarbij ik de lente vaak nog het mooist vind wanneer de natuur zich natuurlijk weer ontwikkelt. Dat moet in het voorjaar gebeuren, vind ik, en niet in december. En indien mogelijk moet Koning Winter in een keer toeslaan om dan vervolgens een maand lang te gloriëren middels sneeuw- en schaatsplezier. Om dan vervolgens ook maar weer als een dief in de nacht te verdwijnen. Laat dat gekwakkel maar achterwege.

En wanneer vlak voor kerst de kortste dag geweest is, gaan de dagen zich automatisch weer lengen. Zo rond 17.00 uur treedt op deze zondag de duisternis in. Ergens boven de witte velden breekt nog een rode gloed door de zwarte duisternis heen. Ver weg ontwikkelt zich boven de Eemshaven een imposante rookpluim en schitteren de lampjes helder over het Hogeland. Huizinge ondergaat de avond rustig en gelaten. Koning Winter schonk ons een mooie dag. Voor de liefhebbers van de fotografie (zoals buurman Wim, dank voor het mogen gebruiken van de prachtige kiekjes) een dag met een gouden randje. Koning Winter openbaarde zich in al haar glorie en dat heeft ook wel weer wat…

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69