Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Het zevende Grootscheeps Scheepdictee

Volgende week zondag vindt in Herberg ‘In de Valk’ alweer het 7e Grootscheeps Scheepdictee plaats. Heerlijk met de Nederlandse taal bezig zijn in een pracht ambiance dus wat wil je nog meer. Uit ervaring weet ik dat de teksten zeer origineel edoch ook best wel moeilijk zijn om neer te pennen. Maar één troost, dat geldt voor ons allemaal. Heb dus niet de illussie dat je foutloos te werk kunt gaan maar wees ook niet te bang om fouten te maken. Bob en Albertien van Dijk maken er ongetwijfeld weer een gezellige middag van en Meindert Schollema is weer bereid gevonden om de tekst voor te lezen. Hieronder volgt nog de officiële aankondiging

‘Een doos bonbons, boeket of serenade

Dat is me te zoetsappig’, vond André

Hij ging eens even bij zichzelf te rade

Verdiepte zich in D.A.F. de Sade

En gaf haar toen een mooie adersnee

Ziehier een korte schets van de figuur Drs. P : tikkeltje morbide en uitermate kundig in gecompliceerde rijmerij. Bovengenoemd vers staat in de door hem bedachte vorm ‘grabbelton’. Daarbij bevat het laatste rijmwoord alle letters van de voorgaande rijmwoorden. Bovendien is in dit geval het laatste rijmwoord een anagram van het eerste, hetgeen deze versvorm -u raadt het al- door de doctorandus gedoopt werd tot ‘lobbertang’.

U begrijpt: we naderen HET ZEVENDE GROOTSCHEEPS SCHEEPDICTEE. Vergeten? Het is nog niet te laat. Vooral in Middelstum is nog ruimte, en op het schip is ook nog wel een plekje te vinden.

Oefenen? Vrijwel onmogelijk. U zoudt de verzen van Drs. P kunnen lezen, waarbij ik vooral ‘De Dodemansrit naar Omsk’ aanraad. Maar meer geef ik niet weg, hoor!

In de pauze een optreden van voormalig RUG-huisdichter Sacha Landkroon met door Drs. P geïnspireerde bijdragen.

Nog even de logistiek op een reidje: Zondagmiddag 22 november 15.00 uur, Herberg “In de Valk, Middelstum. Spreker: Meindert Schollema, emeritus burgervader van de gemeente Pekela, ras-Milnsommer en binnenkort weer terug op stee.

Maandagavond 23 november 20.00 uur, woonschip “Jozephina”, Reitdiepskade 1001, Groningen. Spreker: Ynte de Groot, emeritus dominee en uiteraard voorzien van een uitstekende dictie.

Aanmelden via e-mail badijk@gmail.com

Kosten: € 7,= inclusief koffie/thee/hapje/drankje

Nog één lobbertangetje omdat ze zo knap zijn:

Als jonkman was ik soldatesk geworden

En ongeneigd tot hooivork, ploeg en eg

Ik zocht een wapen dat ik aan kon gorden

Belust op krijg en militaire orden

Maar trof een pacifiste onderweg

Succes met de voorbereiding, en slijp de potloodpunten !

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69