Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Een ‘rijke’ kerk, kerkt wel zo lekker…..

Middelstum is rijk gezegend met mooie kerken. Ik beperk mij, als u het niet erg vindt, tot het Protestantse gedeelte. En, om nog specifieker te worden, zoom ik dan in op de Hoeksteenkerk. Ik moet eerlijk bekennen dat ik de schoonheid van dit gebouw jarenlang onderschat heb. Dat komt ook door de status en uitstraling van de stoere Hippolytuskerk, die reeds jarenlang trouw waakt over Middelstum en Ommelanden. Het kan ook zijn dat ik door het jarenlang kerken in wat toen nog gewoon bekend stond als de gereformeerde kerk, in een sleur geraakt ben. En dan verlies je soms de natuurlijke schoonheid van een gebouw uit het oog…

Ik moet zeggen dat ik door een nieuwe verflaag van de toren en de prachtige bestrating enige jaren geleden al bijna om was. Dit gaf de Hoeksteenkerk een hele andere uitstraling. Statig torende de kerktoren boven menig huis uit, nog steeds wel als een jonger en kleiner zusje van de Hippolytuskerk. Maar de afgelopen 3 maanden maakte de Hoeksteenkerk wederom een verjongingskuur door. Mede mogelijk gemaakt door vrijgekomen NAM-gelden om het aardbevingsgeweld aan te pakken…

De bodemtrillingen leidden uiteindelijk tot 200 scheuren. En de afgelopen zomerperiode werd aangegrepen om deze scheuren te herstellen. En als we toch bezig zijn, moeten de kerkrentmeesters gedacht hebben, dan pakken we ook direct “Op t Hoekje” aan en zorgen we er voor dat de gewelven en galerijen ook weer opnieuw geverfd worden. En zo werd eind mei/begin juni begonnen aan een huzarenstukje van ongekende orde. Maandenlang werd toegewerkt naar een strakke en keiharde deadline. Op startzondag, 20 september 2015, moest de verbouwing afgerond zijn…

En dat hebben we geweten. Een volle kerk met mensen vergaapte zich aan een prachtig fris, herboren, opgeschoonde en schoongemaakte kerk die de tand des tijds weer jarenlang kan trotseren. “Op t Houkje” bleek een volledige metamorfose te hebben ondergaan en voorzien van allerlei moderne (communicatie)technieken. En gelukkig ruimer van opzet waardoor iedereen die even een kijkje kwam nemen moeiteloos opging in het geheel. Onder het genot van koffie en taart waren de ohhh’s en ahhhhh’s niet van de lucht. “Het is mooi geworden hoor!”

Wat er allemaal wel niet gebeurd is, werd duidelijk gemaakt door een beamer-presentatie. Stap voor stap zag je het aangetaste oude veranderen in het mooie nieuwe. Kerkrentmeesters Vaatstra en Zuidhof namen ons in vogelvlucht mee door operatie ‘renovatie Hoeksteenkerk’. Bonema-schilder Evenhuis vergastte ons op smaakvolle verhalen. Over de gewelven bijvoorbeeld, die sinds 1959 niet meer waren geverfd of schoongemaakt. Maar het valt ook niet mee om op zo’n hoogte te manoeuvreren. Dat leidde tot gigantische steigeropstellingen. Maar 1.000 liter (!) verf verder kunnen we er weer jaren tegenaan.

Daarna was het natuurlijk tijd voor dankwoorden. En dan moet je altijd oppassen dat je niemand vergeet. De diverse ondernemers die bij deze megaklus betrokken waren, werden hartelijk bedankt voor de prettige samenwerking. En na 200 scheuren, 1.000 liter verf is 70 het volgende getal wat bij mij is blijven hangen. Want de verbouwing werd mede mogelijk gemaakt door maar liefst 70 vrijwilligers. Vrijwilligers die in een goede sfeer en harmonie het beste uit zichzelf en de Hoeksteenkerk wisten te halen. En dat is misschien wel de grootste winst die behaald werd de afgelopen maanden. Dat enthousiast en gezamenlijk optrekken met elkaar tot grote resultaten kan leiden…

Eén vrijwilliger werd specifiek genoemd, het ging hierbij om Ab Hooyer. Alle dagen was hij aanwezig om mee te helpen en te coördineren. Daarnaast ontpopte hij zich ook als een waardig gastheer en ambassadeur. Als blijk van waardering mocht Ab de officiële openingshandeling verrichten. En dat deed hij met verve. Door een doek te verwijderen leek het net alsof er zonlicht door een prachtig plafond-glas-in-loodraam in “Op t Houkje” scheen. Inderdaad werden we verlicht door de woorden van het Schrift…

Al dit moois smaakte naar meer, vandaar dat we om 12.00 uur van een uitgebreide lunch konden genieten. Ook altijd zo’n heerlijk onderdeel van de startzondag. ’s Middags was er open huis waardoor iedereen die geïnteresseerd was in het eindresultaat een kijkje kon nemen in de heropende Hoeksteenkerk. Een kerk met een rijke historie, prachtige glas in loodramen maar bovenal een ‘rijke’ in de zin van saamhorige gemeente. En dat is misschien wel de grootste winst geweest die de afgelopen 3 maanden is geboekt. Het resultaat mag er zijn en dat kerkt wel zo lekker…

(Foto’s gemaakt door Jannes Klaassen)

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69