Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Herfst

Zou de septembercombicolumn de moeilijkste column zijn om te schrijven? Een gedachte die mij op een ietwat grauwe, sombere maandagmorgen aan het einde van deze maand beklemt. September is de maand waarin het Middelstumer zwembad leeggepompt wordt en waarbij de medewerkers van de ijsbaan zoiets hebben van: “Pomp dat water maar rechtstreeks op ons terrein want wat ons betreft gaat het in oktober al vriezen!” Zover is het natuurlijk nog lang niet, dat vriezen inderdaad. Eerst moeten de blaadjes nog van de boom vallen.

Om deze somberheid te verschrijven ga ik op zoek naar vrolijke Middelstum-info berichtjes. En die zijn er hoor, maakt u zich maar geen zorgen! Zo werd Onno Hazekamp 104 jaar! Dat zijn nog eens leeftijden. Daarmee is hij de oudste inwoner van onze provincie en neemt hij, volgens mij, op de landelijke lijst van oudste inwoners de 6e plaats in. Een felicitatie waard natuurlijk, chapeau en een diepe buiging voor deze oud-diender.

De Open Monumenten dag schiet mij ook direct in het zin. Dat was ook weer een mooie dag zeg. Een dag waarbij het Concordiaplein volstroomde. Niet alleen met mensen maar ook met oldtimers en water. Want in een groot waterbassin, eigenhandig volgepompt middels de gierwagen van boer De Bont, konden we ons vergapen aan prachtige bootmodellen. Afkomstig van de leden van vaargroep Ekenstein. Prachtig toch?! Even verderop showde Klaas Poort zijn eigen miniatuur modellen. Hij kan er ook zo heerlijk enthousiast over vertellen.

De verbouwde en opgeknapte Hoeksteenkerk levert ook de nodige enthousiaste verhalen op. Opgezadeld met een keiharde deadline wisten vele ondernemers en vrijwilligers een huzarenstukje te realiseren. Op startzondag, 20 september jl, kon menig kerkganger zich vergapen aan een zo goed als nieuw gebouw, inclusief de gerestylde ‘Op t Houkje’! Tweehonderd scheuren, duizend liter verf en zeventig vrijwilligers, zo maar wat kerngetallen die zijn blijven hangen maar die aan de basis gestaan hebben van een wonderlijke revival. En dat kerkt wel zo lekker natuurlijk…

Middelstum is een dorp waar altijd wel wat gebeurt. En dus een grote aantrekkingskracht heeft op tal van toeristen. En die moeten natuurlijk hun weg kunnen vinden in onze woonplaats. Ze worden, middels nieuwe informatieborden, om hun wenken bediend. Een werkgroep van de Stichting Dorpsbelangen Middelstum heeft 2 jaar lang keihard gewerkt om deze nieuwe borden te lanceren met toerisme en recreatie als belangrijke speerpunten. De dorpsplattegrond is daarom uitgebreid met de fiets- en wandelpaden rondom ons prachtig dorpje, inclusief het vermaarde dorpsommetje. Verdwalen is nu nog moeilijker…

Topsport in Middelstum en toch nog elke keer veel lege stoelen. Dat moet anders natuurlijk. Want onze eigen tafeltennissers van KlimaatgroepStars spelen tegenwoordig in de eredivisie. Wat inhoudt dat de crème de la crème van de tafeltennissport langskomt in de sporthal aan de Coendersweg. Ooit moet dit weer leiden tot het landskampioenschap maar daarvoor is wel de warme belangstelling van Middelstum en omstreken nodig. Houdt u niet van sporten maar wel van gezelligheid dan kunt u ook uitstekend in het clubgebouw van Midstars terecht hoor. Een hapje en drankje lachen u al van verre toe…

Het Borgterrein Ewsum stond voor de verandering ook weer in de picture tijdens de grootse duurzame streekproductenmarkt. De septembereditie was de laatste en wist meer dan 1.000 bezoekers te trekken. Er was dan ook heel veel te zien en te doen op het borgterrein. U moet even wachten tot de volgende editie, deze vindt plaats op de 4e zaterdag in april 2016. En de mededeling dat de Chinees uit Middelstum verdwijnt sloeg in als een bom. Hoe moet KlimaatgroepStars dan ooit weer kampioen worden van Nederland was mijn eerste gedachte. Gelukkig wordt de huidige zaak gewoon voortgezet door een nieuwe, dat Chineest wel zo lekker! En al is de nieuwsgeving van Middelstum-info nog zo snel, de realiteit achterhaalt haar soms wel. Want de huidige Chinees gaat gewoon in dezelfde setting door!

En daarmee schrijf ik voorzichtig toe naar het eind van deze combicolumn. September 2015 was de maand dat we hoorden dat bistro ‘In de Valk’ haar deuren gaat sluiten. En dat is natuurlijk jammer. Hopelijk vindt er binnenkort weer de nodige bedrijvigheid plaats in en om dit prachtig pand. Ik betrap mij er op dat dit wel een somber moment is op deze column af te sluiten. Maar afscheid nemen is ook vaak de start van nieuwe avonturen. Ik wens u dan ook een avontuurlijke herfst toe. Dat de vallende blaadjes maar tot veel inspiratie voor een nog mooier Middelstum mogen leiden! Kop derveur derhalve…

(Foto’s afkomstig van Facebookpagina Middelstum-info)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69