Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Het laatste feestje

Vorige week kreeg ik een prikkelend WhatsAppberichtje van de voorzitter van de activiteitencommissie Jeroen Boomsma: ‘Is het nog iets om te schrijven over het laatste feest in de oude voetbalkantine van de VV Middelstum’?! Verdikkie dat is inderdaad zo. Het Oktoberfest van zaterdag 3 oktober a.s. zal het laatste feestje zijn wat zich binnen haar muren af zal spelen. Daarna zal het niet lang meer duren of de slopershamer zal vele mooie herinneringen meenemen, regelrecht het slopersgraf in…

Ik was er bij toen de huidige kantine feestelijk geopend werd. Dit moet ergens eind april 1981 geweest zijn. We speelden met de E-junioren van de VV een feestelijke openingswedstrijd tegen de hoog aangeschreven E-junioren van Actief uit Eelde. In de stromende regen namen we binnen de kortste keren een 3-0 voorsprong waarna Actief zich in de 2e helft toch nog tot 3-3 terug wist te knokken. Door de regen werd de kantine direct dankbaar als schuilplaats tegen mindere weersomstandigheden in gebruik genomen…

Wat was er veel tijd aan de bouw van de kantine besteed door heel veel vrijwilligers die toen dus ook al onmisbaar waren binnen de voetbalclub. En wat zijn er in bijna 36 jaar wat feestjes gevierd zeg in ons clubgebouw. Sowieso 3 kampioensfeestjes van ons vlaggenschip maar ook de nodige feestjes natuurlijk van de andere seniorenelftallen. En wat te denken van prachtige hutspotavonden als afsluiting van weer een voetbalseizoen. Dan weer in tropische sferen maar ook trillend op haar grondvesten wanneer een feestDJ de registers opentrok. Dan verplaatste het feest zich van de dansvloer op de stoelen en tafels en waarschijnlijk is de bar ook wel eens onderdeel geweest van een kilometerslange polonaise…

Ook was de kantine een ideale rouwplaats na een onverwacht of diep verlies die pijn deed tot op het bot. Een flesje Amstel, aangeboden door een vriendelijke en gastvrije kantinemedewerk(st)er, deed dan wonderen en bracht na verloop van tijd altijd weer vertier. Sinterklaas en zijn zwarte Pieten vonden het ook altijd fantastisch om langs te komen en menig klaverjasboompje is er in de loop der jaren weggekaart. En soms moest je bukken voor langsvliegende sjoelbrikken…

Nooit meer van dat alles. Nooit meer zwalken naar de dames- en herenwc’s, die toch al in aantal gehalveerd zijn. En de oude bestuurskamer zijn we ook al kwijtgeraakt. Daar waar vroeger de oude kantine stond, worden nu nog de laatste (bestuurs)vergaderingen weggepraat. En waar is toch de immens gevulde prijzenkast gebleven, inclusief de prestigieuze Noorderkrantbokaal? Ik herinner me nog de dame in haar rode badpak (of was het toch een badlaken) die jarenlang zonder noemenswaardige aanleiding bij de ingang van de kantine hing, gehurkt in het mulle zand. Op wiens slaapkamer zal ze nu schitteren?

Een kleine 1500 zaterdagen bracht je ons vertier, na elke training was je een rustplaats om weer op krachten te komen. Je hebt Mayko de Graaf zien komen en uiteindelijk ook zien gaan. Net zoals menig trainer, een passant in de Middelstumer voetbalgeschiedenis. Wie had 10 jaar geleden gedacht dat ook jij van het broodnodige interieur tot de vergane glorie zou gaan behoren???? Voor velen was je een soort van 2e huis, een solide uitvalsbasis wanneer thuis de kopjes en schoteltjes je weer eens om de oren vlogen na een hoog opgelopen ruzie…

Nog één keer richt je je op. Tijdens het Oktoberfest olv FeestDJ Eling worden nog één keer de hits uit het heden en het verleden de ether in geslingerd. Wordt er op je vloer gestampt en vliegen de Flügels je om de oren waarna menigeen compleet uit je dak gaat. En dat verdien je ook, een groots afscheid door de leden waarmee je zoveel lief en leed gevierd en gedeeld hebt. Daarom een oproep aan een ieder die ooit eens een bezoek gebracht heeft aan onze voetbalkantine. Kom langs zaterdag a.s. om het laatste feestje te vieren alvorens de slopershamer haar vernietigende werk gaat doen. Ze heeft het na 35 jaar trouwe dienst verdiend!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69