Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Help Margriet van Dijken met boek over haar vader Tiemen

Onlangs werd ik benaderd door Margriet van Dijken of ik haar wilde helpen met het onder de aandacht brengen van een bijzonder initiatief. Samen met journalist/cartoonist Kees Willemen uit Onderdendam is ze bezig met een boek over haar vader. Het thema van het boek luidt: Kleine zelfstandige ondernemer met een ‘uitstervend beroep’ die probeert te overleven in het krimpgebied op het Hoogeland in Groningen.

Dit verhaal wordt geplaatst in het bredere perspectief van de ontwikkelingen op het Hoogeland. Het is naast het levensverhaal van Tiemen ook een schets van de tijdsgeest van de jaren ’50 tot nu. Hoe de veelheid aan kleine winkeltjes plaats hebben gemaakt voor grote supermarkten en hoe de kleine dorpjes uiteindelijk bijna allemaal zonder winkeltjes zitten.

Hieronder vertellen Margriet en Kees meer over het initiatief:

De rijdende winkel van Tiemen van Dijken en het Hoogeland

22 mei jongstleden werd Tiemen van Dijken (59), voor zijn huis aan de Delleweg in Middelstum door een auto tijdens het werk geschept. Tiemen raakte in coma en overleed twaalf dagen later. Dankzij het bestaan van zijn winkelwagen beschikte een tiental dorpen op het Hoogeland toch nog over een gelegenheid om de dagelijkse boodschappen te doen en geld te pinnen. En dat deed Tiemen meer dan veertig jaar lang.

Zijn begrafenis op 10 juni in Middelstum werd door circa 800 mensen bezocht. De familie van Dijken werd overstroomd door telefonische reacties, kaarten, brieven en talloze betuigingen van medeleven. Dit illustreert de grote plaats die hij in de harten van veel van zijn klanten innam. Hij was niet zo maar een rijdende kruidenier maar ook een gesprekspartner, die nog alle tijd voor je had. Hij kon goed luisteren en alles wat hem werd verteld blééf ook bij hem. Maar hij was absoluut geen heilige. Eerder een rock- en roller in zijn vrije tijd…. En een marathonschaatser, -trainer. En wielrenner. Kortom een sportman van jewelste.

Dat heeft zijn oudste dochter Margriet, afgestudeerd in geschiedenis en journalistiek en Kees Willemen die al meer dan 20 jaar vaste medewerker bij het blad Noorderbreedte is, ertoe gebracht een boek over Tiemen te gaan maken Het zal naar verwachting verschijnen in de herfst van 2016 bij uitgeverij Noorderbreedte.

Dit boek gaat niet alleen over Tiemen . Het onderwerp is veel breder. Wat veranderde er in die veertig jaar in de dorpen die Tiemen met zijn winkelwagen aandeed? Wat voor leven leidden de mensen begin jaren zeventig? Welke winkels waren er? Wat kochten de inwoners van hun duur verdiende centen? Hoe hoog was de levenstandaard toen? Wat was er überhaupt te koop? En wat kan men zich anno 2015 nu nog in de Hoogelandster dorpen veroorloven? Zijn er nog winkels of andere voorzieningen?

Om de ontwikkelingen op het Hoogeland in beeld te krijgen hebben we vooral de verhalen van Tiemen ’s klanten nodig. Hoe was het leven in de dorpen meer dan veertig jaar geleden? Wat kocht u begin jaren zeventig toen Tiemen als 16- jarige de melkwijk van zijn zieke vader Janske in Middelstum overnam. En waar deed u boodschappen? Wat voor werk had u ? Wérkte u als vrouw of was u huisvrouw? Hoeveel winkels waren er in uw dorp? Via deze brief vragen wij om uw hulp en uw verhalen.

De bijgevoegde enquête kunt u, wanneer u daar prijs opstelt, anoniem invullen. Het gaat ons om de informatie. Wij eerbiedigen uiteraard Uw privacy. De informatie wordt uitsluitend gebruikt voor het boek wat wij willen maken, niet voor ‘reclame doeleinden.’

Klik hier: Enquete over Tiemen

om naar de enquête te gaan. Mocht u de enquête digitaal willen ontvangen, stuur dan even een mailtje naar bertkoster1@gmail.com of margrietvandijken@gmail.com. Het zou mooi zijn wanneer de ingevulde enquêtes voor 31 oktober weer ingeleverd worden. Namens Margriet en Kees bij voorbaat hartelijk dank voor uw medewerking!!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69