Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Mysterieus Middelstum

Wat hebben we toch weer een geweldig grillige maand achter de rug. In het begin van deze julimaand verdwongen we ons nog in en om het zwembad voor de broodnodige verkoeling. Intensieve tijden voor de badmeesters en –juffen die overuren draaiden. IJs en frisdrank waren niet aan te slepen en er moest ook nog scherp opgelet worden of tussen alle waterdruppels door niet iemand onvrijwillig kopje onder ging. Maar deze vrijwilligers vonden dit vast prettiger werken dan hoe het op dit moment gaat. Af en toe laat een spaarzame zwemmer zich gelukkig niet afschrikken door de kou. Maar of we de 10.000 bezoekers halen? Augustus moet hiervoor nog heel goed zijn best doen.

Het valt ook niet mee natuurlijk om bezoekersaantallen te trekken wanneer half Middelstum op buitenlandse stranden bruin ligt te bakken. De redactie van Middelstum-info zal hier ook mee te kampen hebben. Draaiend op een noodbezetting is het aantal artikelen een stuk lager dan normaal. Maar als er geen nieuws is dan kan het natuurlijk nog altijd gecreëerd worden in onzekere nieuwskomkommertijden.

En dus ontstond het mysterie aan de Trekweg. Daar waar vroeger trekschuiten voortgetrokken werden door het Boterdiep hingen nu zo maar opeens mysterieuze kastjes. Gewillig voer voor creatieve geesten om hun gedachten er op los te laten. Zijn het sensoren van de NAM om nieuwe aardschokken te meten? Of houdt de Binnenlandse Veiligheids Dienst ons zo in de gaten? Bang geworden voor sabotageacties van doorgedraaide Middelstumers. Of is het toch om de snelheid te meten, ter voorkoming dat de Trekweg uitgroeit tot een soort van racebaan? Met de successen van F1-coureur Max Verstappen in gedachten is dit ook niet uit te sluiten natuurlijk….

Maar toen Schokkend Groningen voorman John Lanting zich met dit mysterie ging bemoeien was het raadsel snel ontrafeld. Het gaat om verkeerstellers die ook nog eens de snelheid meten aldus de alras ingeschakelde persvoorlichter van de gemeente Loppersum. Dat is ook een fraaie combinatie natuurlijk. Kunnen we nu weer rustig slapen of is dit slechts een zand-in-de-ogen-strooien-verhaal en worden we wel degelijk in de gaten gehouden door Den Haag? Of nog erger, verkennen UFO’s op deze manier Middelstum als mogelijke landplaats via de uitgestrekte landerijen tussen Middelstum en Toornwerd???

Maar de julimaand leverde ook prachtige vakantieverhalen op. ‘Dansen zonder benen’ is een titel die prikkelt. Jaarlijks organiseert ‘A little fun’ vakanties voor mensen met een beperking. De naam van de organisatie is licht misleidend bedenk ik mij wanneer ik de vrolijke vakantiefoto’s bekijk, genomen op vakantieboerderij “De Kibbelhof” in Schoonoord. Het plezier spat er namelijk vanaf. ‘Big fun’ zou misschien een betere naam zijn voor de organisatie. En dat is een groot compliment voor de familie Little die volgend jaar voor de 30e keer een gezinsvakantie organiseren. Ongetwijfeld zullen onze local heros van The Music Boys hierbij weer aanwezig zijn.

Wat het kerken in Middelstum betreft is het spitsroeden lopen. Zonder spits is het moeilijk aanvallen, dus is het lekker te constateren dat de eerste kerk wanneer je vanuit Kantens Middelstum binnenkomt weer bemand is. ‘Spits weer teruggeplaatst op doopsgezinde kerk’ kopte Middelstum-info. Binnenkort kunnen we misschien wel weer lekker deze kerk aan- of binnenvallen. Zover is de Hoeksteenkerk nog niet. Geen protestant die protesteert want misschien wordt deze kerk na de verbouwing nog wel mooier dan ie al was. Dan maar massaal naar de Hippolytuskerk. Het valt niet mee om hier tijdig binnen te komen want waar zijn toch die klokwijzerplaten gebleven?!

Gelukkig viel er in de julimaand toch wel weer het nodige te vieren. Op 2 juli sloot de fanfare van muziekvereniging Concordia het seizoen af met een lichtvoetig slotconcert in de tuin van Vita Nova. In de pauze werd oud-lid Jacob Huizinga aangenaam verrast toen bestuurslid Gonnie Wieringa hem naar voren riep. Na meer dan veertig (!) jaar lidmaatschap en de organisatie van vele (papier)acties was het toch de hoogste tijd om de man van de besbas van het erelidmaatschap te voorzien! Een oorkonde, een bos bloemen en een luid applaus was zijn welverdiend vonnis…

En dat lijkt mij een mooi item om komkommermaand juli mee af te sluiten. Door mijn eigen vakantie heb ik de eerste Grunn XXL partij in Middelstum gemist. Voor mij geen auto’s kijken op de zondagmiddag dus. Ik moest mij zien te behelpen in het land van de Ferrari’s. Ook geen straf hoor. Maar toch gaf het weer een goed gevoel toen we de in dubbel opzicht tijdloze Middelstumer Hippolytuskerktoren in de verte zagen opdoemen. Mocht u nog op vakantie gaan: veel plezier! Bent u nog onderweg dan wens ik u ook een behouden vaart naar huis terug! En voor de thuisblijvers en teruggekeerden. Mysterieus Middelstum is ook mooi, toch?!

(Foto’s afkomstig van Middelstum-info/Jannes Klaassen)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69