Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

‘Welkom in Utopia….’

‘Welkom in Utopia’, riep de zanger, voordat ik ging’… Een prachtige klassieker van Frank Boeijen inderdaad. Uiteraard is deze zin ingegeven door het bericht dat Huizinger Wim van Leeuwen het SBS programma Utopia binnenstapte. Als een soort van moderne Bob de Bouwer gaat hij allerlei bouwkundige verbeteringen doorvoeren aan velerlei gebouwen. Ik had nog nooit gekeken naar dit programma maar inmiddels is dit veranderd, ik heb al één aflevering gezien. Mocht Wim nu vroegtijdig het programma moeten verlaten, wat ik niet hoop want enige Noordelijke nuchterheid is nooit verkeerd natuurlijk, dan kan hij in elk geval meehelpen met de opbouw van de hutten tijdens de Middelstumer speelweek. Een evenement dat medio augustus weer losbarst.

Zonder een waardeoordeel over het programma te vellen, dan zou ik mij er meer in moeten verdiepen, bedenk ik mij ineens of Middelstum ook niet een soort van Utopia is? Een utopie is een filosofische term die men kan omschrijven als onmogelijke werkelijkheid, een ideale wereld die echter niet bereikt kan worden. Een soort van ideale staat of samenleving. Zo zie ik Middelstum niet. It has it’s good and it has it’s bad en aan het eind, wanneer ik de tegens van de voors aftrek, blijft bij mij het goede gevoel ruimschoots overheersen.

De junimaand was een bewogen maand voor velen, zonder hierbij echt in detail te willen treden. Hij zal echter niet als warmste maand in de annalen worden opgenomen hoewel de zon zich van zijn beste kant liet zien toen het echt gebeuren moest: tijdens de kermis en de braderie. Evenementen die gedijen bij hogere temperaturen. Ongetwijfeld hebben deze weersomstandigheden extra toeschouwers naar de omgeving van het Gezondheidsplein getrokken.

In mei legden alle vogeltjes een ei om vervolgens in juni hun jongen te beschermen. We werden bijna weer landelijk nieuws toen diverse rebelse kraaien een onschuldige vrouw tot bloedens toe pikten. Die pikte dat weer niet en waarschuwde ons dorpelingen tegen naderend onheil. En daar kregen RTV Noord en Hart van Nederland weer lucht van. Gelukkig bleef het daarna weer rustig aan het kraaienfront. Inmiddels kraait er geen haan meer na ten teken dat het ergste gevaar geweken is…

Bijna had Middelstum D1, net als de FC Groningen, een bekerfinale winnend afgesloten. Maar helaas staken enige voetbalFriezen daar in Steenwijk een stokje voor. Maar chapeau natuurlijk want voor zover bekend wist een Middelstumer voetbalteam nog nooit zo ver te komen. VV Middelstum-icoon Mayko de Graaf was tot tranen toe ontroerd maar dat had ook met zijn eigen afscheid te maken. En als zelfs de burgemeester van Pekela langskomt om dan enige bemoedigende woorden te spreken dan heb je het niet slecht gedaan. Mayko zal de weg naar zijn sportpark blijven vinden. En ik las al iets over een eenmalige terugkeer achter de bar in Zalencentrum Vita Nova, dat zou wat zijn toch? Het niet slecht gedaan slaat ook op keeper Alwin Zwerver die na een mooie afscheidsavond zijn keeperhandschoenen definitief in de wilgen hing…

Eigenlijk zou ik het hier ook wel bij willen laten. Want vakantiemaand juli staat voor de deur en menig

Middelstumer verkeert al in een roes ver voorbij de laatste loodjes. Maar daar enige schilders van Van Dijken, van beide sekses één, op grote hoogte bovenin de Hippolytuskerktoren ook gewoon doorverven, strijk ik ook rustig nog enige alinea’s door. Uit solidariteit maar ook wel uit enige jaloezie. Want wat moet je een Utopisch mooi uitzicht hebben over Middelstum en Ommelanden vanaf zo’n hoogte. Dat is inderdaad voor weinigen weggelegd. Dat moet de schilders vast geïnspireerd hebben…

En dan sluit ik toch maar af. De inspiratie is er niet meer. De koek is op, het inkt opgedroogd. Maar ik stop niet alvorens Klimaatgroep Holland van harte te feliciteren met 10 succesvolle jaren. Wat begon vanuit een zolderkamertje ergens in Middelstum is uitgegroeid tot een internationaal opererend succesvol en innovatief bedrijf…

Nu lonken echter verre oorden maar de herinnering aan de Middelstumer kerktoren blijft. En wat verheug ik mij al weer op het feit dat ie na twee weken afwezigheid weer in de verte opdoemt. Lekker fris geverfd ook nog wel! Dit gegeven zal vast wel weer de nodige inspiratie opwekken voor combicolumn juli. Het ga u goed, dichtbij of verder weg!

(Foto’s afkomstig van Facebookpagina Stichting Middelstum-info)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69