Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Richard Buurlage (Le Nez), 1500 woorden typen voor een column is best veel!

1500 woorden typen voor een column is best veel, waar moet het overgaan volgens Google? Een column is een met regelmaat verschijnend, kort stukje proza van een bepaalde auteur (columnist). Vaak wordt een column in een krant of tijdschrift gepubliceerd, maar ook een gesproken column op radio of televisie, of publicatie op internet komen voor.

Duidelijk dus proza, maar wat is proza?

Proza noemt men ook wel eens “ongebonden” taalgebruik al klopt die term slechts gedeeltelijk, doordat elke taaluiting min of meer aan regels gebonden is. Poëzie daarentegen wordt “gebonden” taalgebruik genoemd, waarmee wordt bedoeld dat een dichter zich vaak extra voorschriften oplegt bij het schrijven: kortere regellengte, vast aantal lettergrepen, metrum enzovoort.

Snapt u het nog?

Ik dacht gewoon te kunnen schrijven over Harrie Zwiers (of is het nu Harry met Griekse y) omdat die momenteel in Roden vertoeft als elite trainer en nu al 3x vergeten is mij te benoemen als mede-ontdekker van zijn talenten? Ook had ik graag willen zeggen dat ik Jan Bats een goede gozer vind en heb nog veel meer namen op mijn lijstje staan: Erwin Daalman, Wietse de Boer en Marcel Buissink bijvoorbeeld. Maar een column is dus meer een leuk stukje. Nou ik ga het proberen!

De rooien en de blauwen.

Zittend aan de bar op zaterdagmiddag onder het genot van een biertje en de iets te zoute pinda’s stromen de klanten 1 voor 1 binnen. De blauwe zijn al op tijd aanwezig want de rooien spelen uit tegen de koploper dus dit kan wel eens een gezellige middag worden als de koploper zijn best doet.

“Is er al gebeld?”, roept blauwe Hennie. “Rood 1-0 achter!” Een lichtelijk onderdrukt gejuich klinkt op in de kroeg. “Gooi er maar 1 van mij in!”, roept Appie, wat op zich al heel bijzonder is, maar vooruit het biertje wordt geaccepteerd. “Hoe lang is het nog spelen?”, vraagt klaas vanaf de biljarttafel. “Kwartiertje nog”, roept de uitbater. Iedereen in het café is gespannen. Wordt het zo’n weekend? Wat blauw betreft wel maar ja die spelen dan ook op zondag en zijn menig keer het haasje wat de humor betreft want met 12 punten uit 14 wedstrijden loopt het niet echt denderend met de blauwe. Dan roept ineens iemand: “Ze moeten fuseren, dat is veel beter!” De kroeg valt helemaal stil, blauwe Hennie kijkt met grote ogen en open mond de kroeg in.

‘Fuseren?’, stamelt blauwe Hennie. “Om den dooie dood niet. Ik ben blauw en blijf blauw, verder geen geouwehoer.” “Blauw is blauw!”, en hij neemt nog een ferme slok. De barkeeper gooit nog wat olie op het vuur en zegt wel voordelen te zien in een fusie. Samen zijn rood en blauw krachtiger en efficiënter dan alleen.

“Niks ervan”, zegt Hennie “En die centen van ons dan, das wel 3 ton?!”, weet Hennie te vertellen. “We loaten ons nait opvreten!” Hennie is inmiddels niet meer onder ons en heeft de fusie niet meer mee gemaakt. Hoe zou Hennie het nu gevonden hebben als blauwe?

Wat Hennie zeker zou missen is de gezellige onderlinge rivaliteit in de kroeg, ff lekker ouwehoeren met zo’n rooie als die weer verloren had. Andersom vond Hennie het minder leuk. Klaas heeft trouwens verloren met biljarten, de kroeg is nog steeds gezellig op zaterdagmiddag. De vaste gasten zijn er nog steeds alleen zijn ze nu samen paars.

Wat zou het toch mooi zijn als Hennie nog 1 keer kon vragen: “Wat heeft rood gedaan?”, terwijl die de uitslag al lang wist.

Kleuren en namen berusten op louter toeval behalve Harrie of Harry.

(Le Nez is oud Nederlands jeugdkampioen ijshockey, eigenaar van de kringloopwinkel in Bedum en ijskoning van Bedum en omstreken. Oud-voetballer van Gruno, Potetos, Noordwolde en oud teammanager van de Leekster Eagles. Hij is 50 jaar, heeft een relatie en een dochter van 13 . Le nez staat voor: de neus.)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69